Life

Planta care îți poate ucide pisica. E foarte întâlnită în buchetele de flori

Planta periculoasă pentru pisica ta, care o poate ucide. Este foarte întâlnită în buchetele de flori. De ce trebuie evitată.
08.04.2023 | 07:00
Planta care iti poate ucide pisica E foarte intalnita in buchetele de flori
Planta care îți poate ucide pisica. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Multe flori pot fi periculoase pentru pisica ta, iar planta care poate chiar să o ucidă este foarte des întâlnită. Felina trebuie ținută departe de aceasta.

Planta care poate fi periculoasă pentru pisica ta și chiar o poate ucide

Pisicile sunt unele dintre cele mai întâlnite animale de companie la nivel global, nu doar la noi în țară, însă trebuie îngrijite corespunzător dacă vrem să nu aibă probleme de sănătate și să trăiască cât mai mult.

ADVERTISEMENT

Stăpânii de pisici trebuie să știe că există anumite plante care pot reprezenta un adevărat pericol pentru acestea. Printre ele se numără și crinii, care pot afecta negativ sănătatea și viața felinelor, chiar și în cantități mici.

Aceste animale de companie au momente în care simt nevoia să elimine ghemotoacele de păr din stomac sau, pur și simplu, să se joace, motiv pentru care au obiceiul de a roade tulpinile florilor și plantelor decorative din casă.

ADVERTISEMENT

Multe plante au substanțe nocive, dăunătoare atât pentru oameni, cât și pentru animale. Dacă le avem în locuință, este bine să evităm accesul pisicilor în camera în care se află plantele.

Crinul de Paște, numit și Lilium longiflorum, crinul pătat sau Lilium tigrinum (crinul vărgat din Japonia) și crinul rubrum (Lilium speciosum rubrum) sunt plante foarte periculoase pentru feline.

ADVERTISEMENT

Crinul roșu (Lilium umbellatum), crinul oriental (Lilium orientalis) și crinul de zi (Hemerocallis dumortieri si Hemerocallis fulva) sunt la fel de toxice pentru pisica ta.

Potrivit medicilor veterinari, cea mai întâlnită problemă de intoxicație la pisici este cea cu crini. Polenul, petalele și frunzele cu o acțiune toxică sau chiar mortală pentru aceste patrupede, chiar și în cantități mici.

ADVERTISEMENT

Dacă ingerează crini, pisicile pot avea dificultăți de respirație, deshidratare prin sete excesivă, greața, vărsături, diaree sau depresie. În anumite cazuri pot apărea efecte mai complicate, cum ar fi afecțiunile renale, care pot duce la deces, notează familist.ro.

Ce trebuie să faci dacă pisica ingerează plante toxice

Aceste efecte apar în primele ore de când felinele ingerează crini. În cazuri mai grave pot apărea leziuni renale, iar pisica trebuie să primească ajutor medical timp de 36 – 72 de ore, altfel își poate pierde viața.

Atunci când observăm astfel de efecte la felină, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să mergem la medicul veterinar. Dacă acesta nu este disponibil, atunci stomacul pisicii trebuie golit de otravă.

Pentru acest lucru se recomandă o linguriță de sare dizolvată în apă călduță. În acest fel, pisica va vomita tot din stomac. O altă soluție este un amestec din albuș de ou, lapte și ulei vegetal, pe care pisica trebuie să-l înghită.

Chiar dacă astfel de tratamente ajută pisica să elimine otrava, aceasta tot trebuie dusă, în cele din urmă, la medicul veterinar, pentru a verifica starea ei de sănătate.

Care sunt plantele benefice pentru pisici

Pisicile sunt firi jucăușe, care vor să fie în centrul atenției, așa că proprietarii acestora trebuie să țină cont de anumite sfaturi pentru a evita și preveni problemele de sănătate care pot apărea după ingerarea unei plante toxice de către felină.

Pisica ar trebui să aibă la îndemână anumite vegetale. Printre acestea se numără iarba (iarba mâței), salata sau chiar orzul. Acestea le ajută pe feline la eliminarea ghemotoacelor de păr din stomac.

De asemenea, varza este foarte bună pentru stomac, la fel și morcovul. Pătrunjelul poate fi utilizat ca vermifug. De altfel, există și jucării speciale pentru pisici, care le pot ajuta să nu mai fie atât de interesate de plantele din locuință.

ADVERTISEMENT