Life

Planta din România care îți curăță sângele. Este și un înlocuitor al cafelei pe care medicii îl recomandă

Ce plantă din România îți curăță sângele. Medicii spun că este un bun înlocuitor al cafelei, fiindcă are un gust similar.
25.10.2023 | 16:34
Planta din Romania care iti curata sangele Este si un inlocuitor al cafelei pe care medicii il recomanda
Despre ce plantă este vorba. Sursa foto: Doctorul Zilei
ADVERTISEMENT

O plantă din România îți poate îmbunătăți starea de sănătate. Crește în lanurile de cereale sau spontan pe la marginea drumurilor. Medicii au constatat de-a lungul timpului și că este un bun înlocuitor de cafea, datorită gustului similar.

Planta din România cu gust de cafea și care îți curăță sângele

Această plantă a fost remarcată încă din Egiptul Antic. I s-au descoperit în acea perioadă proprietățile tămăduitoare și era adesea cultivată în scopul tratării bolilor hepato-biliare ale faraonilor și ale oamenilor de rând. Sucul lăptos pe care îl conține este un medicament puternic, purificator al sângelui.

ADVERTISEMENT

Dacă v-am făcut curioși, aflați că este vorba despre cicoare. Vara este imposibil să nu o vezi prin câmpii, mai ales că este de culoare albastră. Unele gospodine o culeg datorită frumuseții și albastrului unic, apoi o așază  într-o vază cu apă.

Cicoarea are în compoziție un suc lăptos, care în proporție de 45-65% este inulină. Floarea are și acid fenolic, iar rădăcinile ei conțin lactone sesquiterpenice amare. Atunci când te simți balonat, un ceai de cicoare este de mare ajutor.

ADVERTISEMENT

Ceaiul de cicoare reglează digestia, circulația sângelui, curăță ficatul de grăsime sau fierea de pietre. Pe lângă toate acestea, cicoarea normalizează glicemia, stimulează funcția pancreasului, îndepărtează pofta de dulce și este eficientă și în caz de diabet zaharat.

Cicoarea are și capacitatea de curățare a colonului pentru persoanele care știu că suferă de colon iritabil. Planta poate îmbunătăți sistemul digestiv și prin puterea de a oferi un efect laxativ. Mai mult decât atât, are și rolul de a îmbunătăți memoria.

ADVERTISEMENT

Frunzele de cicoare se pot consuma în salate

Greu de crezut pentru unele persoane, dar frunzele de cicoare se pot consuma în stare crudă. Se adaugă în salate și se pot mânca la un loc cu celelalte ingrediente. De altfel, sucul obținut din cicoare se poate combina cu lapte, iar un pahar dimineața te va ajuta să fii energic întreaga zi.

Atunci când vrei să prepari ceai de cicoare, mai întâi se mărunțește întreaga plantă, iar la final se adaugă în apa fierbinte. Se acoperă vasul și se așteaptă zece minute să se facă infuzia. Ulterior, se bea cu înghițituri mici înainte de masă. Așa se previne balonarea.

ADVERTISEMENT

Persoanele care suferă de probleme cu ficatul sau rinichii pot utiliza decoctul de cicoare. La un litru de apă se pun 15-30 de grame de rădăcină, puține frunze și puține petale. Lăsați să aibă loc infuzia pentru 10 minute, descoperiți recipientul și consumați o cană înainte de prânz și înainte de masa de seară.

ADVERTISEMENT