Life

Planta din România care poate să ucidă chiar și un adult. Lumea o confundă foarte ușor

Planta din România care poate să ucidă chiar și un adult poate fi confundată destul de ușor. Totuși, este bine să ne ferim de ea atât cât putem.
31.10.2023 | 07:32
Planta din Romania care poate sa ucida chiar si un adult Lumea o confunda foarte usor
Planta din România care poate să ucidă chiar și un adult. Sursă foto: Armenia / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Planta din România care poate să ucidă chiar și un adult pare una interesantă la prima vedere. Nimeni nu știe însă cât de periculoasă este, de fapt, dar și cum să o recunoască.

Planta din România care poate să ucidă chiar și un adult

Există numeroase plante, însă nu toate sunt chiar atât de prietenoase. Dacă unele dintre ele pot fi toxice pentru animalele de companie, iată că altele pot să ucidă chiar și un adult.

ADVERTISEMENT

Planta din România despre care vorbim este omagul. Cum arată? Această plantă are flori violet și galbene. O găsim în special la munte, dar și la deal, iar denumirea ei populară este mărul-lupului sau mierea ursului.

De ce este periculoasă această plantă? Ea conține aconitină. Aceasta este o toxină periculoasă care poate provoca tulburări gastro-intestinale destul de grave. Iar pericolul nu se oprește doar aici.

ADVERTISEMENT

Planta poate să încetinească și ritmul cardiac, ducând ulterior la deces. Conform celor de la gds.ro, doar 50 de grame de rădăcină de omag pot duce la moartea unui adult. Acesta este, deci, pericolul la care ne expunem.

De ce este confundată atât de ușor

De ce o confundă multă lume? Planta din România face parte din familia bujorului și a anemonelor. Iar numele ei nu a fost ales întâmplător. Omagul albastru, supranumit Aconitum napellus, provine de la cuvântul akonitum care face referire la ierburile toxice.

ADVERTISEMENT

Cum să o recunoaștem? Poate fi dificil. E bine de știu totuși că tulpina ajunge undeva la 60-120 de centimetri, iar frunzele au câte 5 sau 7 lobi. De asemenea, sepalele și petalele au aceeași culoare, iar o parte din sepale formează o structură precum o glugă.

Planta din România înflorește în general în perioada iunie-august. Aceasta este de altfel perioada în care multe persoane ajung prin zona de munte, sau pe la deal ori pășune. Iar toate părțile plantei conțin substanțe toxice.

ADVERTISEMENT

Se spune că în antichitate, în otrava obținută din omag se înmuiau vârfurile săgeților. Acestea erau folosite mai apoi la otrăvirea dușmanilor. Planta este atât de puternică încât rezistă și la atacul insectelor, iar cine vrea să o atingă va avea nevoie de mănuși neapărat.

Dincolo de faptul că este periculoasă, planta are și o mulțime de beneficii. Omagul este utilizat în diferite preparate din medicina tradițională. El poate trata febra, dar și durerile reumatice, ori afecțiunile neurologice. De asemenea, funcționează ca sedativ cardiac, antibiotic, dar și analgezic.

ADVERTISEMENT