Life

Planta din România care te trimite direct în spital. Mulți o confundă și nu sunt atenți la simptome. Provoacă somnolență și halucinații

Floarea toxică care provoacă somnolență, halucinații și chiar deces. Se găsește în țara noastră și poate fi încurcată cu altele.
09.12.2023 | 16:00
Planta din Romania care te trimite direct in spital Multi o confunda si nu sunt atenti la simptome Provoaca somnolenta si halucinatii
Floarea toxică care provoacă somnolență, halucinații și chiar deces. Se găsește în țara noastră și poate fi încurcată cu altele. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Planta din România care te trimite direct în spital. Mulți o confundă și nu sunt atenți la simptome. Provoacă somnolență și halucinații dacă este consumată în cantități mari. Doar industria farmaceutică are dreptul să o exploateze.

Floarea toxică care provoacă somnolență, halucinații și chiar deces. Se găsește în țara noastră și poate fi încurcată cu altele

Floarea toxică care provoacă somnolență, halucinații și chiar deces. Se găsește în țara noastră și poate fi încurcată cu altele care cresc la discreție pe câmp și unele regiuni de la munte. Este deosebit de frumoasă cu galben și cu vinișoare violete.

ADVERTISEMENT

Înflorește din iunie până aproape de începutul lui august și reprezintă o plantă halucinogenă folosită foarte des de vrăjitoare pentru a prepara licori care provocau halucinații. Și William Shakespeare a povestit că regele din Danemarca a fost ucis cu seva ei.

Aceasta sevă i-a fost turnată în ureche în timpul somnului. Se numește măselariță sau Hyoscyamus niger și face parte din familia Solanaceae. Toxicitatea ei este cauzată de cele două atropine: hioscină şi hioscinamină.

ADVERTISEMENT

În cazul în care floarea este consumată în cantități mici specialiștii spun că are proprietăţi anestezice, antispasmodice, sedative şi antinevralgice. Doctorii trag un semnal de alarmă și spun că nu este indicat să fie folosită în viața de zi cu zi.

Pentru că prezintă un mare grad de risc, măselarița este exploatată numai în scopuri farmaceutice. Dacă oamenii nu țin cont de sfaturile medicilor există șansa să apară convulsii, depresie, paralizie, efecte halucinogene și chiar deces.

ADVERTISEMENT

Oamenii recunoscuplanta erbacee datorită rădăcinii sale pivotante, cu puține ramificații și pentru frunzele bazale lungi de 5-10 cm lungime. Ele sunt alungite, păroase pe nervuri, în timp ce florile sunt sesile, adică grupate în vârful tulpinii sau ramurilor. Fructul este o capsulă cu semințe aproape negre.

Măselarița, o plantă toxică
Măselarița, o plantă toxică care poate duce la deces. Sursa foto: observatorulph.ro

Măselarița, o plantă toxică pentru organismul uman

Măselarița este o plantă toxică pentru organismul uman și care nu este consumată nici de animale. Foarte multe o evită pentru că are un gust și un miros neplăcut, floarea fiind cunoscută în termeni populari drept Nebunariţa.

ADVERTISEMENT

„Nu este recomandat să încercaţi acasă niciun tratament cu această planta toxică. Procuraţi-vă preparatele cu măselariţă din farmacii, după recomandarea medicului, şi niciodată nu încercaţi singuri leacuri cu măselariţă găsite în diverse locuri.

În trecut, măselariţa era folosită la ţară în doze foarte mici şi avea proprietăţi anestezice şi antinevralgice. Datorită acestora, combătea durerea de măsele.

Având în vedere conţinutul ridicat de substanţe toxice, nu încurajăm folosirea măselariţei fără supraveghere medicală”, a mărturisit fitoterapeutul Cristina Ilie, conform adevarul.ro.

Industria farmaceutică recoltează frunzele, toată partea aeriană sau semințele pentru anumite medicamente. Măselarița tratează răul de mișcare, depresia, nevrozele, boala Parkinson, precum și contuziile și nevralgiile dentare.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Piloții ucraineni folosesc tehnica periculoasă „nevăstuica sălbatică” pentru a distruge apărarea antiaeriană a...
Piloții ucraineni folosesc tehnica periculoasă „nevăstuica sălbatică” pentru a distruge apărarea antiaeriană a Rusiei
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a...
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a trimis „soldaţii” să facă presiuni uriașe pentru a-și impune regulile
"M-am întors la el, dar nu a mai zis nimic". Gheorghe a murit sub ochii iubitei, ucis de un capac de canal, în Belgia. Urma să se căsătorească la vară
Pensia infimă pe care o primește Florin Piersic de la statul român. Averea...
Pensia infimă pe care o primește Florin Piersic de la statul român. Averea adunată și singurul lux pe care și l-a permis actorul
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet!...
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet! Cum a pus-o să stea / FOTO
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi! Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi! Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea
Salarii foarte mari pentru românii din Spania. Ce venituri oferă angajatorii
Salarii foarte mari pentru românii din Spania. Ce venituri oferă angajatorii
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea. "El este codificat cu cifra 11"
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor...
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor primi o veste complet neașteptată