Life

Plantă otrăvitoare, în mijlocul unui loc de joacă. Autoritățile nu au tăiat-o pentru că este monument al naturii

Plantă otrăvitoare, pusă chiar în mijlocul unui loc de joacă de la noi din țară. Nu poate fi nici tăiată pentru că este un monument al naturii.
01.12.2023 | 17:33
Planta otravitoare in mijlocul unui loc de joaca Autoritatile nu au taiato pentru ca este monument al naturii
Plantă otrăvitoare, în mijlocul unui loc de joacă. Foto Pinterest
ADVERTISEMENT

O plantă otrăvitoare este chiar în mijlocul unui loc de joacă. Autoritățile nu au tăiat-o nici până acum pentru că este un monument al naturii.

Plantă otrăvitoare, în mijlocul unui loc de joacă

Planta otrăvitoare este în mijlocul unui loc de joacă din Sibiu, în cartierul Valea Aurie. Planta este protejată de lege, așa că să fie tăiată este o variantă deja exclusă.

ADVERTISEMENT

Autoritățile nu au ce să facă în acest caz, spun ele, iar singurul lucru este să avertizeze părinții că trebuie să își supravegheze foarte bine copiii când se joacă aici. În rest, nu au ce să facă.

Autoritățile din Sibiu spun că planta este toxică doar dacă este înghițită, nu doar dacă este atinsă. Astfel, ea nu ar fi un pericol pentru cei mici dacă doar se apropie de ea, scrie Turnul Sfatului.

ADVERTISEMENT

Autoritățile locale mai spun că planta toxică va fi împrejmuită cu un gard viu și vor fi montat și niște panouri pentru ca părinții să fie avertizați.

„Planta în cauză este toxică doar dacă este înghițită, neprezentând un pericol pentru sănătate prin simpla apropiere față de aceasta.

ADVERTISEMENT

Fiind o specie protejată prin lege, Serviciul Parcuri și Zone Verzi nu va recolta cele două plante, dar se vor lua măsuri suplimentare de împrejmuire a acestora cu gard viu și se vor monta panouri de atenționare astfel încât plantele să nu mai reprezinte un potențial pericol pentru copiii lăsați nesupravegheați”, au anunțat oficialii municipalității sibiene.

Ce trebuie să știi despre planta otrăvitoare tisa

Taxus baccata, sau tisa, este o plantă cunoscută pentru toxicitatea sa. Toate părțile ale plantei, cu excepția pulpei roșii a conurilor, conțin substanțe toxice numite alcaloizi de tisă. Acești alcaloizi pot include taxina și alte substanțe chimice care pot fi periculoase pentru om și animalele domestice.

ADVERTISEMENT

Ingerarea părților toxice ale tisei poate provoca simptome severe de intoxicație, cum ar fi vărsături, diaree, dureri abdominale, tulburări ale ritmului cardiac și, în cele din urmă, poate fi fatală. Este important să se evite consumul accidental sau ingestia părților tóxice ale acestei plante.

Deoarece tisa este adesea cultivată în grădini din motive decorative, este important să se fie conștient de toxicitatea acestei plante, mai ales dacă există copii sau animale de companie în jur.

ADVERTISEMENT