Dacă stai la curte trebuie neapărat să ai această plantă. Poți să te îmbogățești cu ea. Deși la prima vedere poate părea cât se poate de banală, în realitate, un kilogram se vinde pentru o sumă colosală.
Care este planta pe care e bine să o plantezi în curte? Sofranul. Nu necesită o îngrijire atât de specială și de asemenea, poate să te îmbogățească fără prea multe eforturi. Sofranul este de altfel și cel mai scump condiment din lume.
În cazul în care nu știai, un kilogram de sofran ajunge să coste chiar și 10.000 de euro, iar 450 de grame ajung să fie vândute pentru 5.000 de dolari. Chiar dacă nu e nevoie de o îngrijire prea mare, problema este atunci când se face recolta.
Deși această plantă o poți cultiva fără griji în curte atunci când o vei recolta vei avea nevoie de timp. Acesta este și motivul pentru care planta este atât de scumpă. Producția este foarte costisitoare.
Cum se recoltează această plantă? Manual, din floarea Crocus sativus, sau Crocus de sofran. De asemenea, există o perioadă din an în care se poate recolta. Este vorba despre lunile octombrie ș noiembrie.
Ce mai trebuie să știi despre sofran? Dincolo de faptul că poate să te îmbogățească, această plantă are și numeroase beneficii pentru organism. Iar toate acestea o fac să fie și valoroasă.
În cazul în care nu știai, sofranul este un antioxidant puternic. De asemenea, protejează celulele creierului, ameliorează inflamația și este eficient și în diete, reducând apetitul și ajutând la pierderea în greutate. Tot acest condiment minune are și proprietăți antidepresive.
El poate să îmbunătățească starea de spirit a unei persoane. Astfel, este esențial să îl ai în casă, indiferent că nu cultivi planta în curte. Studiile au demonstrat efectul pe care sofranul îl are asupra simptomelor depresive.
Iar mai nou, specialiștii au aflat că acest condiment poate să neutralizeze și radicalii liberi nocivi. Un studiu a demonstrat că sofranul și compușii pe care îi conține ucid celulele canceroase de colon. De asemenea, acest condiment protejează celulele sănătoase, fără a le afecta.