Life

Plantele banale pe care nu trebuie să le ții în casă. Mulți români le adoră, dar sunt un real pericol pentru pisici

Plantele banale pe care nu e bine să le ții în casă deoarece sunt un real pericol pentru pisici. Trebuie să le ții cât mai departe de animalul tău.
30.10.2023 | 22:22
Plantele banale pe care nu trebuie sa le tii in casa Multi romani le adora dar sunt un real pericol pentru pisici
Care sunt plantele periculoase pentru pisici. Sursa foto: Freepik./wirestock
ADVERTISEMENT

Care sunt plantele banale ce pot reprezenta un mare pericol pentru pisici și pe care nu trebuie să le ții în casă. Animalul tău de companie s-ar putea confrunta cu afecțiuni grave din cauza lor.

Plantele banale pe care nu trebuie să le ții în casă, pentru că reprezintă un adevărat pericol pentru pisici

Atunci când alegi ce flori să ai în casă, ar trebui să te gândești de două ori înainte de a cumpăra anumite plante. Deși arată bine și se pot folosi mai ales în scop decorativ, sunt unele plante la care pisica ta nu ar trebui să aibă acces.

ADVERTISEMENT

De exemplu, printre cele mai toxice plante pentru pisică se numără crinul. Toate părțile acestor flori, inclusiv frunzele, florile și bulbii, conțin niște substanțe chimice care i-ar putea face rău felinei.

Dacă pisica ta mănâncă din crini, ar putea face insuficiență renală. Vărsăturile, diareea, letargia și scăderea apetitului se numără printre simptomele acestei boli. În cazul în care crezi că pisica ta a ingerat crini, atunci trebuie să mergi cât mai repede la un medic veterinar.

ADVERTISEMENT

Crizantema este o altă floare toxică pentru pisică, deoarece conține piretrine. Astfel de substanțe chimice provoacă salivare excesivă, diaree, vărsături și chiar simptome mai grave, cum ar fi tremurături sau convulsii. Pisica trebuie să stea departe de această floare.

Azaleea este o floare care se regăsește de multe ori în grădinile oamenilor, dar este foarte toxică pentru pisici, pentru că substanțele din ea pot provoca diaree, vărsături, slăbiciune și cazuri cardiace.

ADVERTISEMENT

Totodată, narcisele sunt periculoase din cauza faptului că au o substanță numită lycorină. În plus, bulbii acestei plante sunt periculoși. O altă plantă toxică pentru pisică este leandrul, care poate provoca insuficiență cardiacă.

În plus, pisicile nu trebuie să aibă acces la iedera englezească și la lalele. Felinele pot ajunge să aibă reacții fatale din cauza acestor plante, după cum informează EVCC.

ADVERTISEMENT

Trucuri pentru a-ți feri pisica de plantele toxice

Pisicile se pot urca în diverse locuri din casă, dar trebuie să ai grijă și dacă aceasta petrece timp afară, în grădină. Sunt câteva metode prin care poți ține la distanță animăluțul de plantele ce i-ar putea face rău.

Primul lucru pe care e bine să-l faci este să identifici și să elimini plantele toxice. Acestea trebuie îndepărtate și apoi să le păstrezi în locuri unde nu pot avea acces. Poți să utilizezi ghivece înalte sau rafturi pentru ca felina să stea departe de plante.

De altfel, e bine să știi care sunt plantele toxice și să te documentezi la ce pericole s-ar expune pisica dacă le-ar ingera, potrivit Cats Protection. În același timp, starea de sănătate a pisicii trebuie monitorizată cu ajutorul controalelor regulate la medicul veterinar.

O altă variantă pentru a ține pisica departe de plantele toxice este să pui în jurul acestora mirosuri de lămâie, ulei de lavandă și scorțișoară. În acest fel, animalul va sta departe de plante pentru că nu suportă astfel de mirosuri.

Dacă pisica a ingerat una dintre plantele menționate în rândurile de mai sus, atunci ar putea avea diverse simptome. Acestea includ: vărsături, diaree, letargie, salivare excesivă, slăbiciune, dificultăți la înghițire, tremurături sau convulsii, precum și probleme cardiace.

ADVERTISEMENT