News

Planul de invazie al lui Putin. Kremlinul spera să preia controlul Ucrainei în 10 zile și s-o anexe în august

Au apărut informații care descriu planul de invazie pe care l-ar fi pregătit Vladimir Putin. Liderul rus spera să preia controlul Ucrainei în 10 zile și s-o anexe în august.
02.12.2022 | 12:04
Planul de invazie al lui Putin Kremlinul spera sa preia controlul Ucrainei in 10 zile si so anexe in august
Care era planul de invazie al lui Putin. În câte zile spera să cucerească Ucraina și ce i se pregătea lui Zelenski. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

De mai bine de 9 luni, Vladimir Putin și comandanții săi militari se străduiesc să rupă cât mai mult din Ucraina. Teritoriile cucerite în prima parte a conflictului încep să fie pierdute rând pe rând.

Care era planul de invazie al lui Putin. În câte zile spera să cucerească Ucraina și ce i se pregătea lui Zelenski

Înainte de data de 24 februarie, când a ordonat operațiunea militară, liderul de la Moscova era mult mai optimist. Cel puțin asta reiese din planurile de invazie ale Kremlinului făcute publice de un think tank din Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

Conform datelor obținute de Royal United Services Institute for Defence and Security Studies (RUSI), Putin plănuia să preia controlul asupra Ucrainei în 10 zile de la începutul invaziei.

Timpul ne demonstrează că optimismul președintelui rus a fost unul mai mult decât exagerat. Ne aflăm pe 2 decembrie 2022 și numărăm 282 de zile de la debutul invaziei.

ADVERTISEMENT

Conform britanicilor, citați de Sky News, Moscova mai avea în plan să anexeze întreaga Ucraină până în luna august a acestui an.

Potrivit acestei organizații din domeniul apărării și securității, care are legături cu armata britanică, la curent cu planurile liderului rus era doar un mic grup de oficiali.

ADVERTISEMENT

Ceilalți adjuncți ai șefilor din cadrul armatei ruse au aflat de planul de invadare și ocupare a Ucrainei abia cu câteva zile înainte de începerea invaziei.

Planul de invazie mai viza uciderea liderilor politici de la Kiev și ocuparea mai multor instituții

Documentele obținute de RUSI au mai dezvăluit că Rusia plănuia să ocupe centralele electrice, aerodromurile, rezervele de apă, banca centrală și Parlamentul Ucrainei.

ADVERTISEMENT

În plus, serviciile speciale rusești aveau misiunea precisă de a ucide persoanele din conducerea de stat.

Puterea de la Moscova anticipa, conform documentelor, că oficialii guvernamentali ucraineni ”fie vor fugi, fie vor fi luați prizonieri ca urmare a vitezei invaziei”.

Cei de la RUSI mai dezvăluie că Rusia plănuia să înceapă invazia cu o ”campanie masivă de rachete și lovituri aeriene” împotriva țintelor militare ucrainene.

În planul obținut de britanici se mai precizează că serviciul rus de contrainformații a întocmit liste cu unii oficiali ucraineni, care erau împărțiți în patru categorii:

  • Cei care ar trebui uciși
  • Cei care trebuie reținuți și intimidați
  • Cei considerați neutri care ar trebui încurajați să colaboreze
  • Cei pregătiți să colaboreze

Rusia mai avea în plan forțarea guvernatorilor regionali și a autorităților locale să coopereze. FSB, Serviciul Federal de Securitate a Rusiei, era însărcinat cu prinderea tuturor oficialilor locali.

ADVERTISEMENT