News

Planul Guvernului pentru reducerea declinului demografic. România riscă să piardă o treime din populație

În următorii ani, guvernanții intenționează să adopte câteva măsuri menite să stopeze declinul demografic accentuat, ce ar putea reduce populația cu o treime până în 2100.
05.04.2024 | 12:24
Planul Guvernului pentru reducerea declinului demografic Romania risca sa piarda o treime din populatie
Declinul demografic, o problemă majoră pentru România/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Până în 2028, Ministerul Muncii preconizează adoptarea unor măsuri care să ducă la creșterea natalității astfel încât declinul demografic să fie măcar încetinit. Dacă s-ar menține ritmul actual, până la finele acestui secol, România va avea o populație cu o treime mai mică decât cea de astăzi.

Declinul demografic, accelerat de ineficiența ajutoarelor de la stat

Proiecțiile Eurostat pentru anul 2100 arată că, la nivelul UE, România va avea, după Lituania, cea mai mare scădere a populației totale, care va reprezenta 66.3% din totalul populației din 2020, în vreme ce la nivelul UE27 se prognozează o scădere a populație totale de aproximativ 7%”, se spune în Strategia națională pentru implementarea performantă a politicilor familiale, document pus în dezbatere publică de către Ministerul Muncii.

ADVERTISEMENT

Teoretic nivelul de înlocuire a generațiilor ar presupune ca, în medie, o femeie să nască 2,1 copii, însă rata fertilității este de sub 1,5 copii, deși unele studii arată că, de obicei, cuplurile își doresc să aibă măcar doi copii. Asta înseamnă că există un decalaj între aspirațiile de fertilitate ale cuplurilor și dimensiunea reală a familiei, decalaj pe care experții de la Ministerul Muncii îl pun pe seama dificultăților socio-economice pe care le antrenează nașterea unui copil.

Transferurile financiare către familii efectuate de minister reprezintă acum circa 25 de miliarde de lei pe an, dintre care aproape 70% este utilizat pentru alocațiile și indemnizațiile acordate familiilor cu copii. Cu toate astea, eficiența acestor transferuri este limitată, după cum se spune chiar în proiectul Strategiei, lucru arătat de riscul ridicat de sărăcie și excluziune socială pe care îl au familiile cu cel puțin trei copii, precum și familiile monoparentale.

ADVERTISEMENT

De altfel, cheltuielile pentru beneficii sociale destinate protecției familiei şi copilului au o pondere redusă în PIB, de numai 1,9% în 2020, față de o medie UE de 2,5%. Ponderea ar fi fost și mai mică dacă nu ar fi fost majorată alocația de stat pentru copii în anul 2019.

Taxare diferențiată pentru familiile cu mulți copii

Situația este agravată de faptul că accesul la creșe și grădinițe este unul limitat. „România prezintă un deficit major comparativ cu celelalte state europene. În România, un procent de 90% dintre copiii între 2 și 3 ani nu beneficiază de educație timpurie instituțională, în condițiile în care Consiliul Europei a stabilit ca țintă anul 2020 pentru un minim de 33% din copiii sub 3 ani care să aibă acces la programe de educație timpurie în statele membre”, menționează documentul citat.

ADVERTISEMENT

În aceste circumstanțe, Strategia pentru implementară politicilor familiale propune, alături de alte măsuri, un set de politici destinat special creșterii natalității astfel încât declinul demografic măcar să fie încetinit. Spre deosebire de alocație și de concediul pentru creșterea copilului, care se aplică universal, indiferent de nivelul veniturilor, măsurile propuse sunt țintite către anumite categorii specifice.

Astfel, până în anul 2028 ar urma ca taxarea muncii să fie redusă pentru familiile cu doi sau mai mulți copii, în funcție de nivelul veniturilor și de numărul de copii. Astfel, impozitul pe venit ar urma să fie micșorat pentru cuplurile cu mulți copii ceea ce s-ar traduce în venituri nete mai mari care să-i ajute să facă față cheltuielilor determinate de creșterea copiilor.

ADVERTISEMENT

Sprijinirea tinerelor familii prin facilitarea accesului la locuințe sociale/cu chirii subvenționate și a accesului la credite cu dobânzi mici, garantate de stat”, este o altă măsură ce ar trebui implementată până în 2028. Reducerea cheltuielilor tinerelor cupluri pentru achiziționarea unei locuințe le-ar putea determina să facă copii de la o vârstă mai tânără, în condițiile în care vârsta medie la care o femeie naște primul copil tinde să se apropie de 30 de ani.

Tot pentru tinerele familii se preconizează acordarea unui suport de către state pentru reabilitatea și renovarea de locuințe social, termenul fixat fiind tot pentru 2028. Însă măsura care ar trebui implementată cât mai repede, adică în 2025, ar reglementarea serviciilor de tip afterschool ca programe complementare programului școlar obligatoriu, integrate programului Școală după școală. Acest lucru ar oferi siguranța părinților că cei mici sunt îngrijiți pe tot parcursul zilei astfel încât activitatea lor profesională și, implicit, nivelul veniturilor să nu fie afectat.

ADVERTISEMENT
Tags:
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Propagandistul lui Vladimir Putin spune că „războiul nuclear este inevitabil”: „Să comparăm ale...
Propagandistul lui Vladimir Putin spune că „războiul nuclear este inevitabil”: „Să comparăm ale cui arme strategice sunt mai mari!”
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Raisa Maria, fetiţa de 2 ani şi 5 luni dispărută la Breasta, în...
Raisa Maria, fetiţa de 2 ani şi 5 luni dispărută la Breasta, în Dolj, este de negăsit. De ieri, copila e căutată neîncetat
Ce relaţii pot avea între ele fostele soţii ale lui Cristi Borcea. Milionarul...
Ce relaţii pot avea între ele fostele soţii ale lui Cristi Borcea. Milionarul s-a lăudat că le dă oxigenul cu care trăiesc
Prima reacție a lui Culiță Sterp după scandalul monstru din familia lui cu...
Prima reacție a lui Culiță Sterp după scandalul monstru din familia lui cu Mara Bănică. Uluitor ce s-a aflat
PENSII majorate cu 90%! Cine intră în noua schemă de calcul
PENSII majorate cu 90%! Cine intră în noua schemă de calcul
Ce mare sfânt este sărbătorit în Calendarul ortodox pe 28 mai 2024. Trebuie...
Ce mare sfânt este sărbătorit în Calendarul ortodox pe 28 mai 2024. Trebuie să rostești această rugăciune
Armin Nicoară și Claudia Puican, locuință de lux în Dubai. Imagini cu noul...
Armin Nicoară și Claudia Puican, locuință de lux în Dubai. Imagini cu noul apartament
Un nou scandal monstru la Antenă. A fost dat afară mișelește. „Mă simțeam...
Un nou scandal monstru la Antenă. A fost dat afară mișelește. „Mă simțeam umilit, batjocorit, neimportant. Un mediu toxic”
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu....
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu. Sponsori ai PSD, apropiați ai lui Sorin Oprescu și denunțătorul vicepreședintelui PNL Iulian Dumitrescu
De ce Andrei Aradits nu o suportă pe Andreea Bălan: „Nu prea ne...
De ce Andrei Aradits nu o suportă pe Andreea Bălan: „Nu prea ne plăceam așa..”