News

Planul Urbanistic General al Capitalei, anulat de Tribunalul București. Ciprian Ciucu: „Fără PUG, închidem oraşul”

Tribunalul Bucureşti a anulat hotărârea Consiliului General prin care a fost aprobat Planul Urbanistic General al Capitalei. Decizia nu este definitivă
25.06.2022 | 17:51
Planul Urbanistic General al Capitalei anulat de Tribunalul Bucuresti Ciprian Ciucu Fara PUG inchidem orasul
Decizie surprinzătoare a instanței ce ar putea arunca în aer Bucureștiul. Sursa foto: Pixabay.com
ADVERTISEMENT

Planul Urbanistic General al Capitalei a fost anulat printr-o decizie a Tribunalului București și chiar dacă hotărârea instanței nu este definitivă, primarul Sectorului 6 a avertizat că administrația locală nu poate funcționa fără acest plan.

Tribunalul Bucureşti a anulat PUG-ul Capitalei

Tribunalul Bucureşti a anulat hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti prin care a fost aprobat Planul Urbanistic General al Capitalei, potrivit unui anunț publicat pe pagina portal.just.ro.

ADVERTISEMENT

„Admite acţiunea. Anulează HCGMB nr. 269/21.12.2000, emisă de către instituţia pârâtă. Cu recurs în 15 zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Bucureşti”, este hotărârea instanței.

Decizia apare în procesul care a fost intentat în martie 2018 de către Carmen Speranţa Tomescu. Pârâţi sunt Consiliul General al Capitalei şi primarul general. Obiect procesului îl constituire anularea hotărârii de Consiliu General prin care a fost aprobat PUG-ul Capitalei împreună cu studiile de fundamentare.

ADVERTISEMENT

Primarul Nicușor Dan a precizat că, în acest moment, decizia instanței nu are nicio consecință juridică, nefiind definitivă, și spune că decizia, pe care o consideră eronată, a venit într-un proces intentat de către un fost locuitor din zona Buzești-Berzei, expropriat de primarul Oprescu.

„Este o hotărâre profund eronată a instanței de judecată, pentru că reclamantul nu avea niciun interes în această cerere. Este vorba despre un proprietar al unui imobil de pe strada Berzei, care dorește să conteste exproprierea care s-a făcut în vremea primarului Sorin Oprescu, pentru lărgirea diametralei Buzești-Berzei, numai că asta nu are nicio legătură cu Planul Urbanistic General.
Adică exproprierea s-a făcut în baza a trei hotărâri de Consiliu General care au fost între timp anulate definitiv”, a declarat Nicușor Dan pentru Hotnews.ro.

ADVERTISEMENT

Totuși, primarul Capitalei a catalogat decizia instanței drept surprinzătoare în condițiile în care „nu există un interes pentru scopul pentru care dorea să anuleze PUG-ul, în al doilea rând, chiar dacă instanța i-ar da dreptate, interesul lui vizează clădirea lui, nu poți să anulezi PUG-ul unui întreg oraș fiindcă cineva reclamă o chestiune care ține de o casă din acel oraș”.

Ciucu, critici pentru Nicușor Dan

Primarul Sectorului 6 și președintele PNL București, Ciprian Ciucu, a comentat decizia instanței pe pagina sa de Facebook și a ținut să sublinieze că actuala administrație nu a făcut niciun progres în ceea ce privește realizarea unui nou Plan Urbanistic General.

ADVERTISEMENT

„Instanţa a anulat printr-o hotărâre (nedefinitivă) Plaul de Urbanism General al Municipiului Bucureşti. În ceea ce priveşte progresul lucrărilor la PUG, astăzi ne aflăm tot acolo unde ne aflăm în ultima zi de mandat a Gabrielei Firea. Niciun progres.

Fără PUG, închidem oraşul”, a scris Ciprian Ciucu sâmbătă pe pagina sa de Facebook.

Și Nicușor Dan a precizat că dacă PUG este anulat va fi o nenorocire pentru că „oricine poate să construiască orice, oriune. Se merge pe Codul Civil și al regulamentului general de urbanism”.

ADVERTISEMENT