News

Furtunile, vijeliile și grindina au continuat și în a doua zi de Paște. Copaci căzuți, acoperișuri smulse și mesaje Ro-Alert. Update

În prima zi de Paște, vremea nu a fost una favorabilă. Au fost ploi torențiale, însoțite de vijelii și grindină, spre spaima locuitorilor. Din păcate, manifestările extreme au continuat și luni.
25.04.2022 | 16:47
Furtunile vijeliile si grindina au continuat si in a doua zi de Paste Copaci cazuti acoperisuri smulse si mesaje RoAlert Update
Ploi și grindină în vestul țării. Sursa foto: Observator
ADVERTISEMENT
25-04-2022
13:49

Furtuni violente în Transilvania: copaci căzuți, gospodării inundate și mesaje Ro-Alert

Alertele cod galben de vreme extremă emise de ANM s-au adeverit și luni, în a doua zi de Paște.

Luni după-amiază, mai multe localităție ale judeţului Bistriţa-Năsăud au fost afectate de vântul puternic şi de precipitaţiile abundente. În mai multe zone, populaţia a fost avertizată prin mesa Ro-Alert cu privire la fenomenele meteo periculoase.

Vremea a produs pagube însemnate. Presa locală scrie că în municipiul Bistrița au fost raportați copaci căzuți. De asemenea, 20 de metri pătrați de acoperiș au fost smulși de vântul puternic, scrie Bistrițeanul.

În orașul Năsăud, pe lângă vântul puternic și ploaie, a fost raportată grindină. De asemenea, ISU BN a transmis că un copac a căzut pe un drum național.

În același oraș au fost inundate mai multe gospodării. În comuna Poiana Ilvei, vântul puternic a smuls parţial acoperişul unei case şi al unei anexe.

A plouat torențial în vestul țării, în prima zi de Paști. Bunurile oamenilor au fost distruse de furtuni și grindină de dimensiunea unui ou de prepeliță.

Grindină cât un ou de prepeliță în vestul țării, în prima zi de Paști

Mulți oameni au fost uimiți să vadă că în prima parte a zilei a dat soarele și timpul părea că se va menține frumos, după care a urmat furtuna.

ADVERTISEMENT

În Reșița, a plouat ca de cod portocaloiu spre după-amiază, după un început de zi senin, în care locuitorii se bucurau de 25 de grade Celsius și purtatul unor haine mai subțiri. S-au produs și fulgere și tunete.

”Se aude vântul, apoi clopotele de vânt. Ferească Sfântul! Azi am avut peste 25 de grade, mânecă scurtă. Acum trei ore … Şi ia uite ce e acum!

ADVERTISEMENT

Ce, Dumnezeu, de formaţiune de nori e asta? După cum arată e piatră, lasă lumea săracă. Mamă! Şi ce vânt s-a pus!”, a declarat un reșițean, potrivit Observator.

Tot în Reșița, furtuna a continuat și spre seară. În satele Soceni și Ezeriș, grindina a distrus mai multe bunuri ale oamenilor, precum mașini, care s-au ales cu parbrize avariate.

ADVERTISEMENT

Grindina i-a luat prin surprindere și pe cei din Rătești, judeţul Satu Mare. De altfel, în localitatea Doba a plouat cu gheață, dar de dimensiuni mici.

Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara, în a doua zi de Paști

Nici în a doua zi de Paști vremea nu va fi mai bună. ANM a emis un cod galben de instabilitate atmosferică, care va manifesta de luni, de la ora 12:00 și va dura până luni seară, la ora 21:00. Instabilitatea atmosferică este caracterizată de ploi torențiale, descărcări electrice și vânt puternic, în Moldova, Transilvania și Maramureș.

ADVERTISEMENT

”În intervalul menționat în Maramureș, Transilvania și în Moldova vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și izolat grindină.

Pe arii restrânse cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp”, a transmis ANM.

ADVERTISEMENT
Tags: