News

PNL, PSD și UDMR negociază funcțiile de prefecți. Cine ar putea să dețină postul în București. Update

Cele trei partide din coaliție, PNL, PSD și UDMR, negociază în aceste zile funcțiile de prefecți și subprefecți. Liberalii ar avea o serie de pretenții în acest sens.
08.12.2021 | 16:13
PNL PSD si UDMR negociaza functiile de prefecti Cine ar putea sa detina postul in Bucuresti Update
ADVERTISEMENT
08-12-2021
14:14

Funcția de prefect al Capitalei ar putea să revină PSD

PNL și PSD duc negocieri dure în aceste zile pentru posturile de prefecți. Conform celor mai noi informații, funcția din Capitală ar urma să treacă de la PNL la PSD.

G4Media scrie că social-democrații îl susțin pentru funcția de prefect pe Alexandru Hazem Kansou. Acesta a ocupat postul de director general STB în mandatul de primar al Gabrielei Firea.

În trecut, Hazem Kansou a fost și consilier general din partea PNL, dar a fost exclus din partid în februarie 2020 după ce a votat alături de PSD. 

Miercuri, 8 decembrie, va avea loc o ședință importantă a coaliției de guvernare PNL-PSD- UDMR. Liderii celor trei formațiuni discută despre posturile de prefecți și subprefecți.

Conform celor mai noi informații, PSD va primi 21 de posturi, PNL 17, iar UDMR restul de 4.

La aceste negocieri, formațiunea condusă de Florin Cîțu ar avea o serie de pretenții în privința alocării acestor posturi.

ADVERTISEMENT

Cum ar dori PNL să negocieze posturile de prefecți cu PSD și UDMR

Potrivit celor de la Adevărul, cei de la PNL ar fi decis, în cadrul ședinței Biroului Politic Național, de marți, să solicite minim 17 poziții de prefecți.

Liberalii au pretenția ca în județele în care un partid ocupă șefia Consiliului Județean, același partid să dețină și funcția de prefect.

ADVERTISEMENT

Sursa citată notează că exceptate de la această regulă vor fi organizaţiile care au dat câte un ministru în Guvernul Ciucă.

În această situație se află organizaţii ca Suceava, Alba sau Prahova. Astfel, ele ar fi excluse de la împărțirea acestor funcții.

ADVERTISEMENT

În organizaţiile de unde provine un ministru PNL automat va fi un prefect PSD sau UDMR, acest lucru fiind aplicabil şi în cazul celorlalte formaţiuni.

Cu această decizie din BPN, cei de la PNL se vor prezența în şedinţa de miercuri a coaliției. Deocamdată nu este clar dacă partenerii din PSD și UDMR vor fi de acord.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cele trei partide ar dori ca acolo unde sunt doi subprefecţi, adică în majoritatea judeţelor, aceştia să fie fi unul de la PNL şi unul de la PSD.

Tot în această perioadă, în coaliție vor urma discuții și negocieri în privința tuturor funcțiile din instituții deconcentrate.

Cum și-au împărțit PNL, USR și UDMR funcțiile de prefecți în coaliția anterioară

În februarie 2021, liderii coaliție de guvernare PNL USR UDMR au stabilit o împărțirea a prefecților cu o majoritate liberală.

Astfel, s-a decis atunci ca PNL să primească 23 de prefecți, USR PLUS – 14 și UDMR – 5. Reamintim că PNL a cedat județe importante și Capitala, însă a obținut Sibiu și Bihor. Bucureștiul merge la PLUS, în timp ce UDMR va numi prefectul în județul Cluj.

Fosta coaliție a mai decis ca PNL să aibă 47 de subprefecți, USR PLUS – 28 și UDMR – 10.

ADVERTISEMENT