News

PNL va absorbi ALDE. Vicepreședinte al liberalilor, nemulțumit de gestionarea situației: “S-a negociat prost şi nu au fost consultaţi”

Președintele PNL, Florin Cîțu, a anunțat aprobarea protocolului de fuziune cu ALDE. Cu toate acestea, condițiile în care urmează să fie semnat îi nemulțumesc pe unii membrii.
22.03.2022 | 17:10
PNL va absorbi ALDE Vicepresedinte al liberalilor nemultumit de gestionarea situatiei Sa negociat prost si nu au fost consultati
ADVERTISEMENT

În ședința de luni, 22 martie, forurile executive ale Partidului Național Liberal au aprobat protocolul de fuziune cu ALDE. Cu toate acestea, discuțiile din timpul acestei întâlniri au fost contradictorii, unii dintre cei prezenți fiind nemulțumiți de condițiile negociate, notează Adevărul.

“S-a negociat prost”

Primele informații despre o fuziune între PNL și ALDE au fost oferite la jumătate lunii ianuarie de către purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionuț Stroe. Acesta explica că negocierile ar urma să fie conduse din partea formațiunii sale de Dan Vâlceanu, un apropiat al lui Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT

“Noi, PNL, am asumat de la bun început rolul de partid integrator al dreptei. Acesta este şi motivul pentru care începem demersurile de dialog politic cu ALDE”, explica atunci Ionuț Stroe.

Mai trebuie precizat faptul că anunțul lui Ionuț Stroe a alimentat în acel moment și o serie de speculații legate de o posibilă fuziune, în condiții similare, cu Partidul Mișcarea Populară.

ADVERTISEMENT

După cum au explicat sursele citate de Adevărul, cele două partide au convenit la o fuziune prin absorbție, soluția fiind votată în unanimitate de forurile superioare ale liberalilor. Cu toate acestea, există o serie de nemulțumiri profunde în ceea ce privește acordul negociat.

Printre nemulțumirile pe care le au unii liberali se numără funcțiile de conducere care ar reveni celor din ALDE. De asemenea, este contestat și faptul că o astfel de decizie a fost luată într-un cadru restrâns, fără a mai consulta liderii din țară.

ADVERTISEMENT

“S-a negociat prost şi nu au fost consultaţi”, a declarat unul dintre vicepreședinții PNL.

Informațiile obținute de jurnaliști arată că Lucian Bode, ministrul de interne, ar fi declarat că acordul cu ALDE ar fi trebuit să ajungă și la președinții de filiale din teritoriu.

Sursele mai indică faptul că, Florin Cîțu, susținut de Alina Gorghiu, Marcel Vela și Ștefan Stoica, și-ar fi păstrat poziția în timpul dezbaterilor

ADVERTISEMENT

Liberalii vor mai discuta detaliile fuziunii

Primele informații legate de modul în care urmează să fie împărțite funcțiile în forurile interne de conducere ale PNL odată cu fuziunea indică faptul că ALDE ar urma să primească 10-20% dintre acestea.

De asemenea, dată fiind situația și controversele legate de împărțirea funcțiilor, conducerea PNL ar trebui să se întâlnească pentru a vota o anexă a protocolului legată de această speță.

ADVERTISEMENT