News

PNL vrea comasarea alegerilor în 2024. PSD are calcule diferite: „Jocul lor este destul de clar”

Analiștii politici sunt de părere că aparentul refuz al social-democraților de a merge pe comasarea alegerilor indică calcule și interese diferite pentru aceștia
01.12.2022 | 18:30
PNL vrea comasarea alegerilor in 2024 PSD are calcule diferite Jocul lor este destul de clar
PNL și PSD discută iar posibilitatea comasării alegerilor în 2024. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cu doi ani înainte de următoarele alegeri, liberalii au readus în discuție ideea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare în anul 2024, scrutin care ar avea loc înaintea alegerilor pentru Cotroceni.

PNL dorește comasarea alegerilor în 2024

Ideea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare din 2024 a fost readusă în discuție acum de fostul lider liberal Valeriu Stoica, un om al cărui cuvânt mai are încă greutate în partid. În cadrul unui interviu acordat postului Digi24 acesta a susținut că a observat apariția unui compromis între PNL și PSD pe tema cuplării celor două alegeri. Mai mult acesta a susținut ideea, susținând că astfel partidele, în speță organizațiile locale, ar fi implicate în obiectivele naționale.

ADVERTISEMENT

„Dacă ar fi decalate, staful local al partidelor, după ce și-au atins obiectivele locale, nu se mai bate pentru obiectivele naționale, ceea ce nu e bine. Așa că, probabil le vor comasa”, a spus fostul ministru al justiției.

Analiștii politici susțin că prin reanimarea acestui subiect liberalii cad în ridicol în contextul în care există o decizie a CCR care a decis în 2012 că un astfel de lucru este neconstituțional, pentru că încalcă dreptul de a fi ales al unui candidat care nu a câștigat un mandat de ales local dar care poate dorește să candideze apoi pentru o funcție de deputat sau senator.

ADVERTISEMENT

„Nu știu domnul Stoica de ce face aceste afirmații și mai ales că a fost ministrul justiției și este jurist și avocat, când știe foarte bine că este anticonstituțional. În 2012, CCR a dat o hotărâre în care au spus că este anticonstituțional pentru că se încalc dreptul la egalitatea de șanse în ceea ce privește posibilitatea alegerii. Punct. Deci toate aceste discuții acum sunt prostii.

Și atunci, și acum, PDL-ul au fost cei care au inițiat această minunăție. Repet, este anticonstituțională. Nu înțeleg de ce domnul Stoica face aceste declarații care-l pun și pe domnia sa dar pun și PNL într-o situație extrem de neplăcută pentru că încearcă a doua oară, și atunci repet era PDL, domnul Stoica era în PDL, pun într-o situație extrem de penibilă de-a dreptul”, a declarat, pentru FANATIK, politologul Andrei Țăranu, profesor la SNSPA.

ADVERTISEMENT

Politologii sunt de părere că nici argumentul invocat de Valeriu Stoica nu este întemeiat pentru a susține comasarea celor două alegeri. Din contră, subliniază aceștia, alegerile diferite sunt o practică normală în democrațiile consolidate tocmai pentru a separa problemele locale de cele naționale.

„Dacă ar fi să mergem pe firul acestui argument ar însemna că ar trebui să facem și alegeri în aceeași zi și pentru sindicatele studențești, pentru că nu e bine ca studenții când își aleg reprezentanții să nu fie interesați de politica națională.

ADVERTISEMENT

Ce are una cu alta? Sunt alegeri diferite. De aceea avem principiul acesta ce presupune o autonomie a nivelurilor de guvernare și de administrare. Administrarea locală are propriile probleme, ce înseamnă să venim și să le poluăm cu discuții despre doctoratul lui Ciucă – ce fel de alegeri sunt acelea?”, a declarat, pentru FANATIK, Cătălin Avramescu, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității București.

Avantaj maxim pentru PNL și PSD

Analiștii politici sunt de părere că în acest caz partidele de coaliție, în principal PNL și PSD, ar avea cel mai mult de câștigat din comasarea alegerilor prin sprijinul pe care l-ar primi de la cei peste 3.000 de primari pe care-i au.

„Avantajul adus de posibila comasare a alegerilor locale și parlamentare, e evident atât pentru PNL cât și pentru PSD. Cele două partide ar face acest lucru pentru a pune la treabă proprii primari și propriile structuri locale la alegerile parlamentare. Practic, candidații celor două partide la primărie, în cea mai mare parte primari în funcție, ar trage în propria campanie și pentru lista de parlamentari. E o situație în care evident cele două partide, cu cei mai mulți primari, ar avea de câștigat.

Corelat, celelalte două partide din opoziție, USR și AUR ar avea de pierdut. Pentru UDMR ar fi cam același lucru, fără a avea de pierdut sau de câștigat, deși și ei ar putea avea un câștig pentru că de obicei aceștia iau cele mai multe voturi la alegerile locale. Deci calculul electoral ar fi clar”, a declarat, pentru FANATIK, consultantul politic Adrian Zăbavă.

Pe de altă parte, susțin analiștii politici, există riscul ca printr-o astfel de măsură, ce ar presupune o nouă decizie a CCR prin care curtea să-și schimbe din nou, într-un termen foarte scurt, jurisprudența, există riscul ca cele două mari partide să-și consolideze și mai mult statul și controlul politic. Mai mult, o astfel de decizie ar veni la scurt timp după ce aleșii au decis majorarea salariilor aleșilor locali și la aproape un an de când liberalii au abandonat promisiunea făcută în campania trecută de a reveni la alegerea primarilor în două tururi – un sistem mult mai echitabil și reprezentativ.

„E un sistem care permite alegerea unor primari cu majoritate absolută, și nu cu o majoritate de 11% din voturi. În ceea ce se încearcă prin această idee a comasării alegerilor în ciuda unei decizii a CCR este ilustrarea unui fenomen de cartelizare – important este să nu-i lase pe alții să guverneze. Asta este cel mai important, pentru ca ei să-și păstreze statutul de clasă de rentieri, pentru că asta este o clasă de rentieri. Era vorba aceea a lui Brejnev, care spunea că problema cu alegerile libere e că nu știi cine le câștigă. Aici e necazul lor”, a mai declarat, pentru FANATIK, Cătălin Avramescu.

Cum diferă calculele PSD

Publicația g4media a scris joi, citând surse din interiorul PSD, că liberalii susțin ideea comasării celor două runde de alegeri, pe motiv de reducere a costurilor aferente organizării acestora, însă cei care nu sunt hotărâți sunt chiar liderii PSD, partidul care teoretic ar avea cel mai mult de câștigat din această decizie. Sursa citată precizează scenariul urmărit de liberali în care după aceste alegeri premierul ar fi numit tot de către președintele Iohannis, cel al cărui mandat se încheie în decembrie 2024.

Ideea comasării alegerilor a fost adusă prima oară în spațiul public de fostul președinte PNL, Florin Cîțu, care a precizat că există o cale legală de a face acest lucru în ciuda deciziei CCR. „Deciziile CCR pot fi interpretate. Vă spun că vom avea calea legală, dacă există voinţa politică, ca în 2024 să avem alegerile comasate. Avantajul ar fi că ar fi mai puţine costuri pentru România. În 2024 sunt patru tipuri de alegeri, toate costisitoare”, spunea acesta în luna martie a acestui an.

Analiștii politici sunt de părere că acest scenariu al comasării alegerilor locale cu cele parlamentare a apărut la începutul acestei coaliții, mai mult ca o soluție de siguranță în cazul unui val social de nemulțumire. Consultantul politic Adrian Zăbavă este de părere că în acest moment când un val politic anti-guvernare nu s-a concretizat calculele PSD e posibil să se fi schimbat și să vadă în această măsură una care ajută mai mult PNL și din care ei să nu aibă de câștigat atât de mult.

„Spre deosebire de prima dată când a apărut acest subiect pe agendă, când Florin Cîțu încă mai era președintele PNL și nici nu aveam război pe vremea aia, atunci subiectul a fost scos la înaintare mai mult ca o marjă de siguranță pentru 2024, cele două partide gândindu-se că până la alegeri se pot întâmpla multe lucruri ce pot da naștere unui val politic împotriva lor. Și astfel, comasarea alegerilor era văzută ca o măsură care să-i pună la adăpost și să se asigure că cei 3.000 de primari pe care-i au împreună le vor asigura un rezultat electoral bun.

Azi suntem mai aproape de 2024 și nu pare că cele două partide au avut foarte mult de pierdut la guvernare, nu pare nici că cei din opoziție au câștigat ceva, nu pare că există o nemulțumire socială care ar putea crește din ce în ce mai mult și să explodeze în 2024. Poate s-au refăcut calculele în interiorul PSD și poate au ajuns la concluzia că nu ar mai avea mare lucru de câștigat din acest lucru, din contră, ar ajuta mai mult PNL-ul. Poate despre asta e vorba”, a declarat, pentru FANATIK, consultantul Adrian Zăbavă.

Pe de altă parte, Cătălin Avramescu este de părere că PSD nu s-a decis încă asupra strategiei pe care mizează, având de ales fie între un scenariu în care să provoace cele mai mari pagube liberalilor în speranța că vor guverna singuri sau într-o variantă în care vor merge împreună și după 2024.

„Jocul PSD-ului este destul de clar. Ei încă nu au luat decizia cât de mult să umilească PNL-ul, și sunt doar două opțiuni. Prima, cea mai comodă, este să-l umilească dar nu prea tare, adică să continue actualul aranjament, iar Klaus Iohannis trage pentru versiunea asta unde practic avem două ramuri ale PSD-ului, PSD-ul oficial și cel neoficial, vopsit în galben, al lui Ciucă. Însă pentru asta trebuie să ai o alianță, iar la alegeri PNL-ul trebuie să aibă un scor nu foarte dezastruos.

A doua variantă care-i tentează pe unii lideri PSD, și știm asta din declarațiile lor, este să pulverizeze complet acest PNL. Aici există și un risc, deși câștigul ar fi unul maxim – guvernezi singuri, nu tu Iohannis, nu tu Ciucă, asta a fost și tentația lui Dragnea. Pe de altă parte e o problemă, căci dacă te trezești cu 45% tot îți trebuie niște aliați – și atunci se pune întrebarea care aliați? Cu cine guvernezi, cu AUR? E o tactică riscantă, deși câștigul e unul semnificativ. Nu s-a luat încă o decizie în această privință , dar înclin să cred că vor merge pe această variantă”, a declarat Cătălin Avramescu pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT