News

PNL vrea să limiteze accesul minorilor sub 16 ani la internet. Copiii ar trebui să aibă acordul părinţilor pentru a intra pe reţelele de socializare

Copiii care au mai puțin de 16 ani ar putea avea acces limitat la internet. Proiectul de lege a fost inițiat de o senatoare PNL.
03.10.2023 | 16:50
PNL vrea sa limiteze accesul minorilor sub 16 ani la internet Copiii ar trebui sa aiba acordul parintilor pentru a intra pe retelele de socializare
Accesul minorilor sub 16 ani la internet ar putea fi limitat. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

PNL vrea să limiteze accesul minorilor sub 16 ani la internet, potrivit unui proiect de lege al senatoarei Nicoleta Paulic. Ei vor avea nevoie de acordul părinților pentru a putea accesa rețelele de socializare.

PNL vrea să limiteze accesul minorilor sub 16 ani la internet

Propunerea a fost prezentată, marți, la Senat, cu prilejul dezbaterii „Siguranța copiilor în mediul online – Acces la social media cu acord parental” la care a fost invitat și ministrul Educației. De altfel, Ligia Deca susține acest proiect de lege.

ADVERTISEMENT

Ministrul spune că accesul pe social media ar trebui văzut precum o activitate extracuriculară. „Noua lege a învățământului preuniversitar, în cadrul competențelor cheie am introdus competențele digitale inclusiv siguranța cibernetică.

Aș face o paralelă: așa cum familia își dă acordul pentru orice activitate extracuriculară, la fel e si pentru acces social media, pentru că este tot o activitate extracuriculară”, a transmis ministrul Ligia Deca.

ADVERTISEMENT

De asemenea, inițiatoarea propunerii legislative, Nicoleta Pauilic, președinte al Comisiei de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Senat, a vorbit depre pericolul reprezentat de rețelele de socializare pentru copiii din ziua de azi.

„Ne interesează să avem o generaţie sănătoasă”

Potrivit acesteia, pericolul constă în mesajele în care se promovează bullying-ul comportamentul, dar și în prezența prădătorilor sexuali. Minorii trebuie să fie echilibrați fizic și emoțional, iar navigarea pe rețelele de socializare nu îi ajută în acest sens.

ADVERTISEMENT

„Propunerea pe care o lansăm şi astăzi în dezbatere publică constă în promovarea unei legi care vorbeşte despre control parental pentru accesul copiilor noştri până la vârsta de 16 ani, pe reţelele de social media.

Ne interesează viitorul copiilor noştri. Ne interesează să avem o generaţie sănătoasă, echilibrată din punct de vedere fizic şi emoţional. Prin acest proiect de lege, credem noi că dăm suficiente instrumente părinţilor să poată să îi protejeze pe copii”, a precizat senatoarea Nicoleta Pauliuc.

ADVERTISEMENT

Senatoarea a vorbit și despre dependența de ecrane a copiilor, o problemă reală, care afectează dezvoltarea creierului. De altfel, Nicoleta Pauliuc susține că introducerea unei astfel de legi ar putea stopa anumite infracțiuni.  Este vorba de organizarea traficului de droguri prin intermediul internetului şi racolarea de clienţi din rândul tinerilor.

 

ADVERTISEMENT