News

Majorarea alocațiilor pentru copii ar putea fi amânată. Motivul pentru care măsura va întârzia câteva luni

Guvernul se gândește să schimbe radical mecanismul de acordare a alocațiilor pentru copii, astfel că majorarea mult așteptată a indemnizațiilor va fi amânată.
03.10.2023 | 13:41
Majorarea alocatiilor pentru copii ar putea fi amanata Motivul pentru care masura va intarzia cateva luni
Majorarea alocațiilor pentru copii ar putea fi amânată. Foto: Radio Constanța
ADVERTISEMENT

Potrivit legii, alocațiile ar trebui majorate de la 1 ianuarie 2024, fiind vorba despre o simplă indexare cu rata anuală a inflației. Doar că, Guvernul Ciolacu e disperat în această perioadă să strângă cureaua pentru a reduce deficitul bugetar, pentru a nu avea probleme cu miliardele de euro care ar trebui plătite prin PNRR.

Criza afectează mecanismul de acordare a alocațiilor pentru copii

În acest sens, conform RTV, majorarea alocațiilor pentru copii ar putea fi blocată. Între timp, Guvernul Ciolacu stă cu mari emoții pentru a vedea dacă ”pachetul austerității”, blocat momentan de Curtea Constituțională a României, rămâne blocat sau nu. Inclusiv ministrul finanțelor Marcel Boloș anunța ”noi măsuri” de austeritate, pe lângă cele deja acceptate.

ADVERTISEMENT

”Probabil va fi nevoie, în curând, de măsuri care să ne asigure încadrarea în ţinta de deficit de 5,5% din PIB şi acestea privesc în general acele categorii de cheltuieli care în luna decembrie sunt cu un ritm fără precedent, acele cheltuieli pe care nu le putem controla şi care vin din zona ordonatorilor principali de credite”, a explicat Marcel Boloș.

Pe lista acestor ”alte măsuri” ar urma să fie inclusă și blocarea majorării alocațiilor, pentru că primele luni ale anului vor fi foarte complicate și e puțin probabil ca Guvernul să aibă bani pentru astfel de majorări. Singura veste bună ar fi că majorarea nu ar fi blocată definitiv, ci mai degrabă amânată din ianuarie până în luna martie.

ADVERTISEMENT

Dacă alocațiile s-ar majora doar în martie, atunci creșterea se va raporta la inflația din 2023, nu din 2022, astfel că o eventuală creștere de 14% va fi mult mai mică. Trebuie ținut minte că alocațiile pentru copii vor fi majorate în funcție de vârsta celor mici, astfel că pruncii cu vârsta de până la 2 ani sau cu handicap vor primi 631 de lei.

Între timp, copiii cu vârsta între 3 și 18 ani care suferă de un handicap vor primi aceeași sumă, în timp ce pentru restul alocația lunară va fi de doar 256 de lei. Legea a fost modificată tocmai ca aceste alocații să fie indexate anual cu inflația, pentru a se asigura că părinții au suficienți, deși alocațiile în sine sunt ridicol de mici.

ADVERTISEMENT

”Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, se arată în OUG 126/2021, articolul 3, alin. 2.

Totodată, alocația lunară de plasament a fost majorată, pentru că drepturile unui copil plasat într-o familie sau la un asistent material sunt răsplătite automat cu 950 de lei. Titularul acestei alocații este doar copilul, însă banii sunt încasați de obicei de către părinți. Plata unei alocații poate fi făcută prin mandat poștal sau prin transfer bancar.

ADVERTISEMENT

Anul 2024 va fi un an foarte complicat și, în același timp, important pentru români. Asta, pentru că vor avea loc în același an alegeri parlamentare, europarlamentare, locale și prezidențiale. Cel mai probabil lupta se va da între PSD și AUR, în condițiile în care PNL și USR au atins recorduri negative când vine vorba despre cifrele din sondajele de opinie.

ADVERTISEMENT
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va...
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va duce și la căderea lui Kovesi
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Staţiunea din România care încă de pe vremea romanilor este leac pentru corp...
Staţiunea din România care încă de pe vremea romanilor este leac pentru corp şi suflet pentru turişti: "E magic!"
Ce s-a aflat despre singura femeie care i-a fost soție lui Ion Țiriac....
Ce s-a aflat despre singura femeie care i-a fost soție lui Ion Țiriac. Căsnicia cu miliardarul român a rezistat doar doi ani!
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât...
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât de mult s-a schimbat Alexandra Mitruț, e de nerecunoscut
Se dau VOUCHERE de MII de LEI pentru ROMÂNIA! Care sunt condițiile pentru...
Se dau VOUCHERE de MII de LEI pentru ROMÂNIA! Care sunt condițiile pentru a beneficia
A murit Ștefan Birtalan, campion mondial cu România de două ori la handbal...
A murit Ștefan Birtalan, campion mondial cu România de două ori la handbal masculin. A fost cel mai bun handbalist din lume în trecut
Gogoșile pufoase cu măr ras sunt delicioase şi ieftine. În doar 15 minute...
Gogoșile pufoase cu măr ras sunt delicioase şi ieftine. În doar 15 minute desertul e gata să fie savurat
Doliu cutremurător în România! A murit luni dimineață, la ora 6.00!
Doliu cutremurător în România! A murit luni dimineață, la ora 6.00!
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu....
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu. Sponsori ai PSD, apropiați ai lui Sorin Oprescu și denunțătorul vicepreședintelui PNL Iulian Dumitrescu
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”