News

Poliția austriacă, acuzată că folosește un cântar necalibrat pentru a amenda șoferii de camion

O firmă transportatoare acuză poliția din Stiria Superioară că dă amenzi pe baza unui cântar necalibrat și scos din uz de autoritățile vamale.
31.12.2022 | 18:47
Politia austriaca acuzata ca foloseste un cantar necalibrat pentru a amenda soferii de camion
O firmă de transport contestă corectitudinea sancțiunilor Foto: Gabriele Moser, CREATIVE CROWN via Kronen Zeitung
ADVERTISEMENT

Avocatul care reprezintă compania transportatoare spune că numeroși șoferi au fost puși astfel să plătească în mod eronat de ani de zile.

Poliția austriacă, acuzată că folosește un cântar necalibrat pentru a amenda șoferii de camion

În luna aprilie a acestui an, șoferul unui camion de cherestea a fost oprit la Murtal de către funcționarii de la Inspectoratul de circulație din Leoben.

ADVERTISEMENT

Pentru a verifica încărcătura, șoferul a fost ghidat până la podul de cântărire de la biroul vamal din Niklasdorf. Acolo s-a dovedit că vehiculul era supraîncărcat cu 5.000 de kilograme.

Consecința: 1.000 de euro amendă, pe care fiecare dintre cei trei directori generali ai companiei ar trebui să o achite, scrie publicația Kronen Zeitung.

ADVERTISEMENT

Compania a apelat la avocatul Marc Simbürger, care a scris o contestație și a cerut raportul de calibrare a podului cântar.

Răspunsul biroului vamal către avocat și poliție a tras un semnal de alarmă: “Din păcate, trebuie să vă informăm că podul cântar de la biroul vamal din Niklasdorf nu a mai fost calibrat de mulți ani din cauza costurilor ridicate de calibrare”.

ADVERTISEMENT

”Se pare că, timp de ani de zile, au fost aplicate sancțiuni nejustificate pe baza unui cântar care nu a fost calibrat. Mă gândesc să fac o reclamație”, a declarat Marc Simbürger, avocat la firma de avocatură Reif and Partners.

Ministerul de Finanțe pasează responsabilitatea către poliție

“Din 2014, podul de cântărire de la biroul biroului vamal Leoben nu mai este necesar pentru vămuire, nu mai este utilizat și nu mai este calibrat.

ADVERTISEMENT

Poliția utilizează podul cântar pe propria răspundere, la intervale neregulate, pentru activități de cântărire”, a răspuns Ministerul de Finanțe la solicitarea unui punct de vedere din partea publicației citate.

Poliția susține că, din punct de vedere legal, nu este necesară calibrarea cântarului.

“Știm că nu este calibrat cântarul. Nu este necesar nici din punct de vedere legal”, spune purtătorul de cuvânt al poliției, Fritz Grundnig. Acesta a explicat că este nevoie doar de mai multe proceduri de cântărire și de luarea în calcul a unor marje de toleranță mai mari.

Avocatul contrazice punctul de vedere al poliției: “Punctul de vedere al poliției conform căruia un cântar care face obiectul unei verificări legale poate fi utilizat fără verificare nu numai că contrazice flagrant legea, dar sună și ca o cerere de protecție pentru a ascunde această eroare”.

ADVERTISEMENT
Tags: