News

Poliția, avertisment asupra unei noi înșelăciuni pe internet. Aplicaţiile prin care atacatorii accesează datele din computer

Poliția Română emite un avertisment asupra unei noi înșelăciuni pe internet. Aplicațiile prin care atacatorii accesează date importante din computer.
01.09.2023 | 16:12
Politia avertisment asupra unei noi inselaciuni pe internet Aplicatiile prin care atacatorii acceseaza datele din computer
Poliția Română, informare asupra unei noi înșelăciuni pe internet. Aplicațiile prin care atacatorii pătrund în computere. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

”Pirații” de pe internet folosesc noi tipuri de înșelăciuni prin care sustrag date importante din computerele personale. Poliția Română a emis un avertisment în legătură cu aceste noi metode ale infractorilor.

Poliția Română, informare asupra unei noi înșelăciuni pe internet. Aplicațiile prin care atacatorii pătrund în computere

Polițiștii explică modalitatea de acțiune a acestor hackeri. Ei se prezintă drept specialiști din cadrul unor platforme sau companii de investiţii. Le promit oamenilor că, în scurt timp, le va crește substanțial valoarea sumelor investite.

ADVERTISEMENT

În următoarea etapă, victimele sunt convinse să instaleze pe computer sau telefon programe care permit controlul de la distanţă. Aceasta este o greșeală care se poate dovedi capitală.

Prin instalarea acestor programe, atacatorii primesc automat acces la datele personale, numele conturilor, parolele de la aplicaţiile de banking ale victimelor sau alte detalii de acest fel.

ADVERTISEMENT

Persoanele vizate de astfel de fraude sunt contactate prin diverse canale de comunicare (reţele de socializare, reclame sau chiar prin intermediul apelurilor telefonice/sms/mailuri) de către persoane care pretind că sunt reprezentanţii unor companii de investiţii/platforme de investiţii şi pot ‘înmulţi’ sumele de bani în timp scurt!

Prin aşa numitele oferte de nerefuzat sau ‘câştiguri de nerefuzat’ , fraudele online se referă la comercializarea unor produse sau servicii care de fapt nu există. De cele mai multe ori, se încearcă o falsă asociere cu diferite companii reale, pentru a le creşte credibilitatea”, se arată într-un comunicat dat publicităţii vineri de Poliţia Braşov.

ADVERTISEMENT

Exemple de aplicații instalate care pot provoca mari daune cetățenilor

Așadar, infractorii online se prezintă a fi experţi în investiţii sau reprezentanţi ai unei firme cu notorietate. Pentru a fi credibili spun că deţin autorizaţii legale de funcţionare.

De fapt, în realitate scopul este de a convinge interlocutorul să facă plăţi cu cardul sau viramente în scopul de a investi, de cele mai multe ori solicitările iniţiale fiind pentru sume mici, în scop de test.

ADVERTISEMENT

Acest acces la datele persoane se face foarte simplu. Victima este convinsă să instaleze pe computer programe care permit controlul de la distanţă. Exemple: Anydesk, TeamViewer etc.

”Conving victima să descare pe telefon/calculator, laptop, etc, diferite aplicaţii de control la distanţă (ex. Anydesk, TeamViewer), motivând că o îndrumă să efectueze tranzacţia mai facil şi că ei nu pot vizualiza numele conturilor, parolele, datele personale ale victimei!

FALS! Scopul lor este de a cunoaşte datele personale, numele conturilor, parolele de la aplicaţiile de banking pentru a putea ulterior să le acceseze şi să sustragă sumele de bani existente!”, mai transmis poliţiştii.

Oamenii legii au un sfat pentru cetățeni: să ignore e-mailurile, mesajele private sau campaniile promovate pe reţelele de socializare prin care sunt garantate câştiguri uşoare. De asemenea, să nu transmită datele personale sau copii ale documentelor de identitate prin intermediul reţelelor online şi să nu instaleze aplicaţii care oferă acces la distanţă, la cererea unor persoane necunoscute.

ADVERTISEMENT