News

Cazul medicilor care le montau pacienţilor stimulatoare cardiace de la morţi. Precizări ale Ministerului Sănătăţii. Update

Medicii din România care au primit mită și au operat mai mulți pacienți pe inimă, montând stenturi prelevate de la persoane decedate, au fost luați în vitor de procurori.
17.02.2023 | 16:48
Cazul medicilor care le montau pacientilor stimulatoare cardiace de la morti Precizari ale Ministerului Sanatatii Update
Medici vizați de mascați. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT
17-02-2023
14:53

Poliția a emis nouă mandate de aducere

Poliția anunță că vor fi puse în executare nouă mandate de aducere ale persoanelor cercetate în cauză și vor fi citați mai mulți martori pentru a fi audiați la IPJ Iași.

Potrivit unor surse, unora dintre pacienți li s-ar fi dat medicamente astfel încît să se simtă mai rău și să ajungă în situația de a avea nevoie de aceste dispozitive. Ar fi vorba de medicamentul Asta Neoton.

G4Media.ro scrie că medicii le vindeau pacienților defibrilatoare și stimulatoare cardiace la jumătate de preț față de prețul pieței. Astfel,dacă un defibrilator nou costa în jur de 4.000–5.000 de euro, cele prelevate de medici de la pacienți decedați costau în jur de 2.000 – 3.000 de euro.

17-02-2023
12:16

Precizările Ministerului Sănătăţii

Ministerul Sănătăţii a transmis, vineri, că a dat curs tuturor solicitărilor venite din partea organelor judiciare, conform competenţelor sale legale, menţionând că desfăşoară permanent activităţi de prevenire şi de combatere a actelor de corupţie care pot pune în pericol funcţionarea sistemului sanitar şi siguranţa pacienţilor.

Potrivit unor surse judiciare, poliţiştii de la Economic şi procurorii Instanţei supreme efectuează vineri percheziţii care vizează activitatea unor medici care montau pacienţilor defibrilatoare şi stimulatoare cardiace luate de la oameni decedaţi, la preţuri de dispozitive noi.

“Având în vedere comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la punerea în aplicare a unor mandate de percheziţie domiciliară în judeţele Iaşi, Braşov, Neamţ facem următoarele precizări: Ministerul Sănătăţii a dat curs tuturor solicitărilor venite din partea organelor judiciare conform competenţelor sale legale.

Fiind o anchetă penală în curs de desfăşurare, nu putem oferi alte informaţii sau detalii suplimentare. Ministerul Sănătăţii desfăşoară permanent activităţi de prevenire şi de combatere a actelor de corupţie care pot pune în pericol funcţionarea sistemului sanitar şi siguranţa pacienţilor”, a precizat Ministerul Sănătăţii.

Perchezițiile de amploare se desfășoară la Brașov, Iași și Neamț, la peste 24 de spitale din aceste zone. Dosarul în lucru cuprinde dovezi referitoare la infracțiuni precum abuzul în serviciu, luare și dare de mită, dar și fals intelectual, uz de fals sau înșelăciune.

Percheziții la zeci de spitale

Potrivit comunicatului oficial, citat de Observatornews, sunt vizați medici care au luat mită, dar și chirurgi care au efectuat operații încălcând procedurile de lucru, punând în pericol sănătatea și viața pacienților.

ADVERTISEMENT

Nouă persoane urmează a fi duse la audieri, pe lângă mulți alți martori. ”La această oră, în vederea completării materialului probator într-o cauză complexă, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, fals intelectual, uz de fals, înşelăciune.

Totodată există suspiciuni pentru infracțiunea de fals material în înscrisuri sub semnătură privată şi continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, poliţişti din cadrul I.G.P.R.

ADVERTISEMENT

Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice şi Direcţia de Investigaţii Criminale, I.P.J. Braşov, I.P.J. Iaşi, I.P.J. Neamţ şi I.P.J. Suceava, pun în aplicare 24 de mandate de percheziţie domiciliară (17 – D.I.C. şi 7 – D.I.C.E.). Activităţile se desfăşoară în judeţele Braşov (3), Iaşi (20) şi Neamţ (1), la sediile sociale ale unor firme (3).

De asemenea vor fi efectuate percheziții la domiciliile persoanelor fizice (9) presupus a fi implicate în activitatea infracţională sau la imobile deţinute de acestea (5). De asemenea, vor fi efectuate percheziţii domiciliare la sediul unei primării comunale (1), a unor unităţi medicale – spitale (5) şi la un O.N.G. (1)”, a transmis IGPR.

ADVERTISEMENT

Mai mult, autoritățile vor face 8 controale economice la sedii sociale și puncte de lucru ale unor firme, de unde vor fi ridicate documente și dovezi ale infracțiunilor comise. Sursa citată menționează că medicii sunt bănuiți că au luat mită și că au făcut operații fără să respecte protocolul.

”Aceste cadre medicale ar fi efectuat mai multe intervenţii chirurgicale, cu încălcarea procedurilor de lucru şi a indicaţiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace (stimulatoare cardiace şi defibrilatoare), care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea ori viaţa unor persoane, pacienţi ai acestora”, au mai transmis anchetatorii.

ADVERTISEMENT

O problemă aparte o reprezintă o clădire situată într-o zonă încadrată ca arie protejată, care cel mai probabil nu ar fi avut dreptul să fie construită acolo în mod legal. ”După efectuarea percheziţiilor domiciliare, echipele constituite împreună cu organele de control din cadrul A.N.A.F. – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală-Direcţia regională antifraudă fiscală Suceava vor efectua controale specifice, în vederea luării măsurilor legale cu privire la operaţiunile derulate de societăţile comerciale vizate, în domeniul producerii şi distribuţiei de echipamente şi dispozitive medicale”, a mai transmis IGPR.

ADVERTISEMENT