News

Poliția Română prezintă care este ”comportamentul agresiv în trafic”. Amenzile prevăzute în Codul Rutier

Modificările din Codul Rutier prevăd amenzi mari pentru șoferii agresivi de pe șosele. Pentru o mai bună informare, Poliția Română prezintă explicit care este ”comportamentul agresiv în trafic”.
19.02.2022 | 22:25
Politia Romana prezinta care este comportamentul agresiv in trafic Amenzile prevazute in Codul Rutier
Care este ”comportamentul agresiv în trafic”. Codul Rutier prevede amenzi mari pentru încălcarea normelor. Sursa foto: Poliția Română
ADVERTISEMENT

La începutul acestui an, Guvernul a aprobat modificarea şi completarea OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. S-au stabilit noi sancţiuni pentru mai multe abateri de la legislaţia rutieră, precum şi definirea şi sancţionarea comportamentului agresiv la volan.

Într-o serie de postări pe pagina de Facebook, Poliția Română prezintă care este ”comportamentul agresiv în trafic”. Instituția vine cu exemple elocvente în acest sens.

ADVERTISEMENT

Care este ”comportamentul agresiv în trafic”. Codul Rutier prevede amenzi mari pentru încălcarea normelor

La începutul acestei luni, cei de la Poliția Română au început o serie de postări în mediul online prin care vor să informeze participanții la trafic despre ceea ce înseamnă un comportament agresiv la volan.

Primul exemplu: schimbare benzii. ”Pe cei care se găsesc în categoria care se deplasează succesiv de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens, îi anunțăm că s-a găsit un ‘remediu’”, anunță instituția, făcând referire la amenzi.

ADVERTISEMENT

Alte exemple date de Poliția Rutieră sunt plecarea de pe loc cu patinarea excesivă și derapajele controlate.

”Nu v-ați săturat de personaje care confundă strada cu un circuit pentru drift-uri (derapaj controlat pentru a întoarce sau a roti mașina)?

ADVERTISEMENT

Întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor nu este ceva ce ar trebui să aibă loc pe drumurile publice sau plecarea de pe loc cu patinarea excesivă, în gol, a roților motoare.

Presupunem că toți sunteți impresionați la maximum de cei care conduc și accelerează repetat motorul. Și să nu uităm de adevăratul spectacol oferit de cei pe două roți  care, din când în când, decid să rămână doar cu una pe sol. Ce putem să vă spunem…un adevărat show! NOT!

ADVERTISEMENT

Tot ce am scris mai sus se va sancționa! Începând cu data de 27 februarie 2022, se vor aplica amenzi de la 580 de lei, până la 725 de lei și pauza regulamentară de 30 de zile.

Iar dacă, în urma spectacolului oferit s-a produs un accident, amenda se încadrează între 870 de lei și 1.160 de lei, iar perioada de pauză de la condus ajunge la 60 de zile”, anunță cei de la Poliție.

Cum se manifestă comportamentul agresiv pe autostradă

În ultimul episod, de sâmbătă, 19 februarie, Poliția Română dă exemplu de comportament agresiv folosirea semnalelor luminoase și sonore în mod repetat pe autostradă pentru obliga un alt șofer să elibereze banda de circulație.

De asemenea, în postarea curentă, instituția mai amintește de circulația la o distanță mică față de mașina din față, ca fiind un comportament agresiv.

”O singură deplasare pe #autostradă și nu numai, te poate lămuri numaidecât. Este momentul acela, când din spate îți vine un alt conducător auto folosind repetat semnalele luminoase și sonore, doar pentru a te obliga să eliberezi banda de circulație. Ei bine, da! Acesta este un comportament agresiv în trafic și se sancționează.

Un alt exemplu, la fel de periculos, circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia, care, deasemenea se sancționează!”, spun cei de la Poliție în postarea din online.

Lista tuturor manevrelor care intră în categoria de comportament agresiv la volan

Conform legii, prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:

  • a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;
  • b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
  • c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;
  • d) circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
  • e) folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;
  • f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți;
  • g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia;
  • h) realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
  • i) conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.

Care sunt amenzile pentru șoferii agresivi

Sancțiunile pentru comiterea manevrelor de mai sus sunt pe măsură. ”Se defineşte comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, precum şi sancţiunea corelativă adoptării acestui comportament cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (580 lei – 725 lei) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile.

(…) în cazul în care s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale se stabileşte amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (870 lei – 1.160 lei) şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile”, se arată în Codul Rutier modificat.

ADVERTISEMENT