News

Poliţiştii vor şi ei bani mai mulţi. Sindicatul SNPPC solicită majorarea normei de hrană şi a sporului de suprasolicitare

Poliţiştii vor creşterea salariilor şi sporurilor. Sindicatul SNPPC solicită o întâlnire de urgenţă cu premierul Nicolae Ciucă
21.11.2022 | 18:41
Politistii vor si ei bani mai multi Sindicatul SNPPC solicita majorarea normei de hrana si a sporului de suprasolicitare
Poliţiştii vor creşterea sporurilor şi pensiilor Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual (FSNPPC) solicită autorităţilor indexarea pensiilor militare de stat, cu rata inflaţiei, şi actualizarea cuantumului acestora în raport cu majorarea soldei de grad/salariului de funcţie al militarilor/poliţiştilor în activitate.

Poliţiştii solicită o întâlnire cu premierul Ciucă

Sindicaliştii solicită creşterea pensiilor pentru a acoperi rata inflaţiei, ei subliniind în demersul lor că preţurile principalelor utilităţi şi produse de consum au crescut cu peste 50% faţă de anul anterior.

ADVERTISEMENT

Totodată, pe lista de revendicări se mai numără majorarea normei de hrană, prin raportare la valoarea actuală a indicilor preţurilor de consum, aşa cum aceştia au fost stabiliţi de INS.

În plus, sindicaliştii solicită mai majorarea sporului de suprasolicitare neuropsihică, “pentru a eficientiza activitatea Poliţiei judiciare şi a celorlalţi poliţişti care desfăşoară activităţi în dosarele de urmărire penală sau în alte domenii complexe ale muncii operative”.

ADVERTISEMENT

Sindicaliştii mai solicită aplicarea, în integralitate, a Legii-cadru a salarizării 153/2017, în ceea ce priveşte Anexele VI şi VIII, care fac referire la militarii, poliţiştii şi personalul contractual din Sistemul Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională.

Într-o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă, reprezentanţii FSNPPC solicită o întâlnire până la sfârşitul lunii, pentru a detalia aceste revendicări.

ADVERTISEMENT

Luna trecută, acelaşi sindicat a făcut o plângere la Bruxelles, pe tema nerespectării de către Guvernul României a Legii salarizării. Răspunsul Comisiei Europene la vremea respectivă a fost că autoritățile din țara noastră sunt cele care fac politica salarizării, răspuns pe care conducerea FSNPPC l-a considerat a fi drept o demascare a “minciunilor” guvernului, care a spus că nu pot fi majorate salariile din sistem, din cauza UE.

“Guvernanții noștri ne mint, atunci când invocă, la negocierile cu sindicatele sau în declarațiile publice, diverse Directive UE sau, mai nou, PNRR-ul, drept piedici pentru aplicarea Legii-cadru a salarizării, dar ne mint și atunci când le aducem aminte despre drepturile rezerviștilor, susținând că se impune modificarea regimului juridic al pensiilor militare de stat, dar cam pe minus”, declara Vasile Zelca, președintele Federaţiei.

ADVERTISEMENT

Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual are în componenţă circa 40.000 de membri -, apără drepturile şi promovează interesele profesionale, sociale şi economice ale poliţiştilor şi personalului contractual din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

ADVERTISEMENT