News

Polonia va bloca importurile de cereale din Ucraina și după 15 septembrie

Polonia a anunțat că nu va permite importurile de cereale din Ucraina nici după 15 septembrie, dată la care ar trebui să înceteze interdicția aprobată de UE.
30.07.2023 | 21:06
Polonia va bloca importurile de cereale din Ucraina si dupa 15 septembrie
Vicepremierul polonez, Jaroslaw Kaczynski/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Autoritățile din Polonia vor să prelungească interdicția importurilor de cereale din Ucraina și după data de 15 septembrie, când expiră actuala interdicție. Varșovia vrea să ia această măsură chiar și în cazul în care Uniunea Europeană se va opune, informează Agerpres.

Cinci state din Europa de Est – Bulgaria, Polonia, România, Slovacia și Ungaria – au cerut deja Bruxelles-ului să prelungească interdicția importurilor de cereale ieftine ucrainene măcar până la finele acestui an, însă Franța și Germania se opun acestei măsuri.

ADVERTISEMENT

Cele cinci state nu mai permi din 2 mai accesul pe piețele interne pentru grâul, porumbul, rapiţa şi floarea-soarelui din Ucraina, în încercarea de-ași proteja proprii fermieri, puternic afectați de afluxul de cereale din Ucraina, care sunt mai ieftine întrucât costurile de producție sunt mai reduse.

Miniștrii agriculturii celor cinci state au oficializat pe 19 iulie, la Varșovia, intenția de a trimite Comisiei Europene o scrisoare prin care să ceară prelungirea interdicției dincolo de data de 15 septembrie, măcar până la finele anului în curs.

ADVERTISEMENT

Polonia vrea să forțeze mâna Comisiei Europene

Măsura a fost deja prelungită la 5 iunie, însă statele est-europene au temeri că derogarea de care beneficiază va înceta, cu impact direct asupra agricultorilor. Noutatea este că premierul polonez Jaroslaw Kaczynski a anunțat că țara sa nu va permite importurile de cereale din Ucraina nici măcar în cazul în care UE nu va prelungi interdicția.

Kaczynski a afirmat că țara sa nu-și poate sacrifica agricultura, „iar prietenii noştri ucraineni ar trebui să fie conştienţi de acest lucru”. Oficialul polonez speră că și celelalte patru țări, cărora li s-a permis să stopeze importurile, printre care și România, vor face anunțuri similare, pentru a forța state vest-europene să accepte prelungirea.

ADVERTISEMENT

Janusz Wojciechowski, comisarul european al Agriculturii, a afirmat că, cel mai probabil, prelungirea interdicției nu va fi aprobată de Bruxelles, însă se vor mai duce negocieri pe această temă cu țările care se simt amenințate de concurența cerealelor ucrainene.

Decizia de stopare a importurilor în cazul a patru produse agricole spre cinci state UE a fost luată de două ori, din 2 mai până în 5 iunie, apoi a fost prelungită până pe 15 septembrie. Aceasta este data finală în acest moment. Însă sunt convins că în septembrie va trebui să venim cu o sinteză a tuturor circumstanţelor şi să analizăm noile circumstanţe, inclusiv blocarea Mării Negre de către Rusia. Vom analiza şi recoltele de anul acesta, vom avea date suplimentare, căci acum avem estimări”, a declarat, marţi, Janusz Wojciechowski, la finele reuniunii Consiliului UE pe tema agriculturii.

ADVERTISEMENT

Pe această chetiune s-a pronunțat și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. „Poziţia noastră este clară: blocarea exporturilor de cereale pe cale terestră după 15 septembrie, când ar urma să expire actualele restricţii, este inacceptabilă”, a spus Zelenski. În momentul de față, cele cinci țări permit doar tranzitul cerealelor din Ucraina, al căror export reprezintă o sursă majoră de venit pentru autoritățile de la Kiev.

ADVERTISEMENT