News

Poluare extremă în Capitală și Ilfov: ”Bucureștiul s-a înroșit pentru Valentine’s Day”

Nivel extrem al poluării în București și Ilfov pe 14 februarie, lucru confirmat de specialiști și subliniat de liderul USR Cătălin Drulă.
14.02.2023 | 12:43
Poluare extrema in Capitala si Ilfov Bucurestiul sa inrosit pentru Valentines Day
Poluare extremă în București. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Liderul USR îi acuză dur pe reprezentanții autorităților că încearcă, din nou, să ignore acest subiect. Cu toate acestea, USR îi va convoca de urgență pe comisarul-șef al Gărzii de Mediu pentru ca acesta să vină în Parlament să dea explicații pentru această situație.

Poluare extremă în Capitală și Ilfov

”Poluare extremă în București și Ilfov în această dimineață. Ca de obicei, tăcere din partea autorităților. USR îl va chema azi de urgență pe comisarul-șef al Gărzii de Mediu să vină în Parlament la Comisia pentru Mediu să dea explicații”, a scris Drulă pe Facebook.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pagina de Facebook Aerlive a făcut haz de necaz și a remarcat cum ”Bucureștiul s-a înroșit de Valentine’s Day”. Specialiștii remarcă cum nicio zonă din București nu a scăpat de poluare, cu toate că zona de Nord-Vest din București e cea mai afectată.

”Bucureștiul s-a înroșit pentru Valentine’s Day. Începând cu ora 19.00 pe 13 februarie senzorii au detectat valori în creștere a particulelor în suspensie. Din datele senzorilor, cel mai afectat este N-V Capitalei, dar, după cum se observa, nicio zonă nu a scăpat de poluare. Datele din rețeaua națională par să confirme episodul de poluare, care a continuat dimineață”, se arată în postarea de pe Facebook a celor de la Aerlive.

ADVERTISEMENT

În luna iunie 2022, specialiștii europeni transmiteau că Bucureștiul se află în primele 5 capitale din Uniunea Europeană la capitolul poluare, însă această situație era deja cunoscută de mulți ani, pentru că autoritățile nu reușesc să ia măsuri concrete pentru a ameliora situația.

Andrei Covatariu, specialist în schimbări climatice și energie, a explicat care e principală cauză a poluării: traficul și numărul foarte mare de mașini 2nd hand și foarte vechi importate din Vest. De altfel, această situație a fost criticată dur și de primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, care a transmis că România s-a transformat într-un cimitir al ”hârburilor din Occident”.

ADVERTISEMENT

“Orașele reprezintă astăzi 72% din emisiile globale de monoxid carbon și alte gaze asociate. Acestea sunt accentuate de rata de urbanizare în creștere, care diferă de la geografie la geografie, dar Europa e într-o zonă ușor mai protejată, pentru că grija pentru mediu a început mai devreme aici”, a explicat Covatariu pentru Digi 24.

Specialistul a subliniat că România e printre cele mai poluate țări din această cauză, în timp ce Bucureștiul e a 5-a cea mai poluată capitală din UE după Varșovia, Zagreb, Atena și Sofia. Alte țări reușesc să mențină un nivel acceptabil al poluării tocmai pentru că iau măsuri dure împotriva mașinilor vechi.

ADVERTISEMENT

“E adevărat, România e la o coadă a clasamentului în ceea ce privește calitatea aerului. Bucureștiul e a cincea cea mai poluată capitală din UE, după Varșovia, Zagreb, Atena și Sofia. Aș spune că e un cumul de factori care influențează situația pe care o avem azi. Cele mari probleme sunt traficul – și aici e o particularitate cumva, pentru că avem mașini foarte vechi, o medie a utilizării mașinii e de aproape 17 ani, versus 11,8 la nivel european – și faptul că importăm foarte multe mașini second-hand din vestul Europei, care încearcă gradual să interzică sau să taxeze tot mai mult motoarele diesel și motoarele poluante.

Există o nevoie foarte mare de încălzire în rândul populației urbane, iar problema nu e doar în București, ci și în alte orașe cu CET-urile care nu sunt utilizate la o rată atât de mare ca acum 20-25 de nai. Sunt centrale pe gaz, eficiente dintr-un punct de vedere, dar care generează o poluare foarte mare. Vorbim și de arderi ilegale, ușor tipice estului Europei, din proximitatea urbanului și urbanului mare. Asta influențează extrem de mult calitatea aerului”, a completat Covatariu.

ADVERTISEMENT