News

Poluarea scade vârsta de pensionare cu doi ani. Ce județ va profita cel mai mult de această lege

24.08.2020 | 23:54
ADVERTISEMENT

Vârsta de pensionare este redusă cu doi ani pentru persoanele afectate de poluare. Legea a fost adoptată recent de Parlament. Sunt incluse în proiect regiunile cu mine, combinatele chimice şi siderurgice sau exploatări pe bază de cianuri.

Unul dintre judeţele cu cei mai mulţi locuitori care vor beneficia de această măsură este Hunedoara. Vor profita de noua regulă toate persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în localităţi afectate de poluare.

ADVERTISEMENT

Hunedoară este cunoscută încă din perioada regimului Ceaușescu drept una din cele poluate zone din România. Combinatul siderurgic din Hunedoara a fost, nu doar unul dintre „motoarele” industriei grele din România, dar şi principala sursă de poluare pentru oraşul care avea în perioada regimului comunist 80.000 de locuitori.

Poluarea scade vârsta de pensionare. Locuitorii din Hunedoara vor profita de această lege

Localităţile menţionate în proiectul adoptat, miercuri, de Camera Deputaţilor sunt: Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele şi Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliuc, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara.

ADVERTISEMENT

Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost modificată recent. Noile reglementări permit persoanelor care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare, precum şi pe o rază de 8 km în jur, să iasă la pensie cu doi ani mai repede decât restul populaţiei.

Hunedoara a fost și rămâne unul din cele poluate orașe din țară.

Suntem mai bolnavi. Am 34 de ani şi respir mai greu, deşi nu am probleme de sănătate, dar se simte!”, declară o localnică.

ADVERTISEMENT

Un studiu realizat în anii 1970 arăta că Hunedoara era cel mai poluat oraş din zonă, în timp ce locuitorii Devei se bucurau de aer curat, în ciuda învecinării cu Termocentrala Mintia.

Vestită în anii 1970 pentru combinatul siderurgic în care lucrau peste 20.000 de oameni, Hunedoara se evidenţia şi ca oraş poluat. Un studiu realizat de specialiştii de la Institutul de Meteorologie şi Hidrologie arăta că în Hunedoara, nivelul de poluare cu praf era 12 ori mai mare decât limita admisă.

ADVERTISEMENT