Life

Ponturi practice pentru a nu mai pierde căldura din locuință. Cum poți economisi energia

Sfaturi utile ca să nu mai iasă din casă căldura în sezonul rece. Ce trebuie să faci pentru a reduce simțitor factura la curent.
17.01.2024 | 11:30
Ponturi practice pentru a nu mai pierde caldura din locuinta Cum poti economisi energia
Sfaturi utile ca să nu mai iasă din casă căldura în sezonul rece. Ce trebuie să faci pentru a reduce simțitor factura la curent. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Ponturi practice pentru a nu mai pierde căldura din locuință. Cum poți economisi energia. Specialiștii spun că, în general, curenții de aer rece care pot pătrunde prin ferestre sau prin uși sunt cei care pot duce la probleme grave de sănătate.

Sfaturi utile ca să nu mai iasă din casă căldura în sezonul rece. Ce trebuie să faci pentru a reduce simțitor factura la curent

Sfaturi utile ca să nu mai iasă din casă căldura în sezonul rece. Ce trebuie să faci pentru a reduce simțitor factura la curent. E foarte important să se asigurăm că locuința are o izolație adecvată. În felul acesta trebuie verificate și reparate eventualele fisuri.

ADVERTISEMENT

De asemenea, e bine să se astupe găurile din jurul ferestrelor, ușilor sau altor locuri pe unde ar putea pătrunde aerul rece de afară. Gospodinele nu trebuie să uite nici de folosirea draperiilor care pot reduce pierderile de căldură, în special în timpul nopții.

Aceste draperii se trag de fiecare dată seara pentru a păstra căldura în interior. Ele se deschid abia a doua zi dimineața, atunci când apar primele raze ale soarelui. Nu trebuie uitat nici termostatul care poate aduce economii semnificative.

ADVERTISEMENT

Fiecare proprietar de apartament sau casă trebuie să ajusteze termostatul la o temperatură confortabilă, astfel încât să nu fie exagerat de cald, dar nici foarte frig. Potrivit BBC, specialiștii recomandă o temperatură ideală de 18-19 grade Celsius.

În plus, pentru a reduce factura la energie electrică e important să se folosească sisteme de încălzire eficiente, cum ar fi sistemul de încălzire centrală. Filtrele murdare se înlocuiesc frecvent și reviziile se fac periodic pentru a asigura eficiența optimă.

ADVERTISEMENT

Cum poți păstra căldura în interiorul locuinței

O altă modalitate simplă și eficientă pentru a păstra căldura în interiorul locuinței este folosirea eficientă a aparatelor electrocasnice. Nu strică să apelați la cuptoare sau alte aparate pentru a încălzi casa și pentru a reduce costurile la energie.

În cazul în care stați foarte mult într-o cameră ar fi bine să apelați la opțiuni de încălzire localizată. În această încăpere se pot utiliza radiatoare electrice sau plite cu infraroșu care permit ajustarea temperaturii în funcție de necesități.

ADVERTISEMENT

Factura la energie electrică se reduce și dacă se instalează unele surse de energie regenerabilă, printre care se numără panourile solare. Pe lângă faptul că vei face economie la curent, panourile solare au și un impact pozitiv asupra mediului.

Mai mult decât atât, este indicat să setați o temperatură mai mică atunci când plecați de acasă. Centrala nu se oprește niciodată pentru că există riscul ca locuința să se încălzească mult mai greu la revenirea în casă.

ADVERTISEMENT