News

Câți bani vor primi românii cu venituri mici pentru repartitoarele de căldură. Data limită pentru montarea acestora

Autoritățile au decis acordarea unui sprijin material pentru românii cu venituri mici prin care să-și achiziționeze repartitoare de căldură
20.12.2023 | 20:03
Cati bani vor primi romanii cu venituri mici pentru repartitoarele de caldura Data limita pentru montarea acestora
Bani pentru montarea repartitoarelor de căldură. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Camera Deputaților a adoptat marți, în calitate de for decizional, un proiect legislativ prin care amână obligativitatea instalării repartitoarelor de căldură în locuințele branșate la sistemele centralizate de încălzire. În plus, autoritățile au hotărât să ofere un sprijin material pentru persoanele cu venituri mici, bani ce vor fi folosiți pentru cumpărarea și montarea repartitoarelor.

Ajutor financiar pentru instalarea repartitoarelor de căldură

De mai mulți ani la rând, autoritățile amână intrarea în vigoare a unei legi prin care proprietarii apartamentelor branșate la sistemele centralizate de încălzire sunt obligați să-și instaleze repartitoare de căldură. Legea prevede chiar amenzi drastice, ce merg până la 1.000 de lei pentru cei care nu își montează aceste repartitoare.

ADVERTISEMENT

Și în acest an însă, autoritățile au decis să amâne termenul limită pentru instalarea acestora, de la 31 decembrie 2023, la 31 decembrie 2024. Autoritățile susțin că prin amânarea cu încă un an a acestei prevederi oferă românilor „timpul necesar pentru adaptarea la noile cerințe europene privind eficiența energetică”. Mai mult însă, autoritățile oferă și un sprijin financiar persoanelor și familiilor cu venituri reduse pentru montarea repartitoarelor de căldură.

„Suntem conștienți de provocările pe care le aduce tranziția energetică pentru cetățenii noștri, în special în contextul crizei energetice. Prin această lege, nu doar că amânăm termenul de implementare, ci oferim în premieră și un mecanism de finanțare concret, demonstrând angajamentul față de sprijinirea românilor în procesul de modernizare energetică.

ADVERTISEMENT

Aceasta este o dovadă a faptului că Parlamentul României nu se limitează la prorogări de termene, ci vine cu soluții viabile și susținute financiar din Fondul pentru Modernizare. M-am asigurat astfel că niciun român nu va fi penalizat în această perioadă de sărbători și nici ulterior pentru ne-instalarea repartitoarelor”, a declarat ministrul energiei, Sebastian Burduja, unul dintre inițiatorii acestei legi.

Cine va putea beneficia de sprijin financiar

Potrivit aceleiași legi, românii cu venituri mici vor primi un sprijin financiar în 2024 pentru achiziționarea și montarea repartitoarelor de căldură. Astfel, de acest sprijin financiar vor beneficia cei cu un venit de până la 2.000 de lei pe membru de familie.

ADVERTISEMENT

„Se încadrează în categoria persoanelor și familiilor vulnerabile acelea cu un venit lunar sub 2.000 de lei pe membru de familie, alături de îndeplinirea condițiilor legate de vârstă și capacitate de muncă, dar și persoanele care sunt în risc de a-și pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situații de boală și/sau dizabilitate.

Pragul de vârstă relevant pentru această evaluare este stabilit la 60 de ani, astfel încât toate criteriile de vulnerabilitate sunt îndeplinite pentru a identifica o persoană sau o familie în situație de risc de sărăcie și a le oferi sprijin financiar din fonduri publice”, se arată în proiectul de lege adoptat de către Parlament.

ADVERTISEMENT

Suma oferită este de 750 lei, și se acordă per locuință/ gospodărie, însă numai după ce aceștia și-au montat repartitoarele.

„Sprijinul acordat persoanelor vulnerabile este în valoare nominală de maxim 750 lei, este acordat pe locuinţă/gospodărie vulnerabilă, numai după montarea de către o societate prestatoare de servicii energetice agreată, a sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică (cum ar fi repartitoare, robineţi de reglare a consumului de energie termică) și pe baza procesului verbal de montare şi a facturii şi poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2024”, se mai arată în noua lege adoptată.

Prețul unui repartitor este în jur de 100 de lei, însă acesta poate crește dacă este dotat și cu termostat, iar dacă se adaugă și manopera, prețul final se poate dubla. Mai mult, este necesară instalarea acestor repartitoare pe fiecare calorifer din casă, astfel că prețul final poate ajunge la 1.000 de lei, în funcție de numărul camerelor.

ADVERTISEMENT