News

Portugalia oferă vize pentru nomazii digitali. Pe ce loc se află România în topul preferințelor lucrătorilor la distanță

Portugalia introduce o nouă viză destinată lucrătorilor la distanță, disponibilă începând cu 30 octombrie. România are o astfel de viză de la începutul anului
12.10.2022 | 18:50
Portugalia ofera vize pentru nomazii digitali Pe ce loc se afla Romania in topul preferintelor lucratorilor la distanta
Tot mai multe țări oferă vize pentru nomazii digitali Foto: Wikipedia, kdanmobile.com, iberdrola.com, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Datorită costului relativ scăzut al vieții, vremii temperate și apropierii de alte destinații europene, Portugalia a crescut în popularitate ca destinație nu numai pentru călătorii, ci și pentru relocarea pe termen lung.

Portugalia, cea mai nouă țară cu viză pentru nomazii digitali

Viza și permisul de ședere pentru nomazi digitali vor fi disponibile pentru persoanele angajate în afara Portugaliei care pot prezenta un contract de muncă, documente de rezidență fiscală și dovada unui venit lunar mediu în ultimele trei luni echivalent cu cel puțin de patru ori salariul minim în Portugalia, adică aproximativ 2.730 de dolari.

ADVERTISEMENT

Pentru liber-profesioniști sau alți lucrători independenți, va fi necesară o dovadă a aceluiași nivel de venit prin intermediul contractelor de servicii sau al altor mijloace de dovedire a serviciilor. (Cetățenii Uniunii Europene și cetățenii Islandei, Liechtensteinului, Norvegiei, Andorrei și Elveției au deja anumite drepturi de rezidență în Portugalia).

Portugalia are o altă viză comparabilă care permite rezidența cu cerințe relativ laxe privind veniturile, dar aceasta este orientată către pensionari și are o cerință privind veniturile pasive.

ADVERTISEMENT

Programele de lucru la distanță din întreaga lume au înflorit în timpul pandemiei. Un raport privind munca la distanță publicat în iunie de Migration Policy Institute, un think tank din Washington, a arătat că peste 25 de țări au creat inițiative de nomadizare digitală începând cu 2019, când Estonia a devenit prima țară cu o astfel de viză.

Spania ar putea oferi în curând astfel de vize

Spania s-ar putea la rândul său alătura listei țărilor care au ales să introducă o viză specifică pentru lucrătorii la distanță care doresc să se stabilească într-un loc nou. Iar această viză specială ar putea fi valabilă pentru o perioadă de până la cinci ani.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de o viză turistică, lucrătorii la distanță pot sta mai mult timp. Ca regulă generală, angajații pot lucra în aceste condiții timp de un an (până la doi ani în Italia). Dar un document expirat nu îi împiedică neapărat să își reînnoiască cererea, așa cum se întâmplă în Grecia, unde valabilitatea este de 12 luni.

Obținerea acestui tip de viză vine, de obicei, cu beneficii.

În Islanda, de exemplu, acești lucrători au dreptul la reîntregirea familiei. În Italia, nomazii digitali pot beneficia de o reducere de 70% a impozitului pe venit. În Madeira, ei se pot bucura de Wi-Fi gratuit, pot folosi spații de coworking și sunt invitați la evenimente specifice.

ADVERTISEMENT

În Spania, unde viza nu este încă în vigoare, se pare că rata de impozitare pentru nomazii digitali ar putea fi de 15 %, față de 25 % pentru rezidenții spanioli.

Cu toate acestea, pentru a-și obține permisul, nomazii digitali trebuie, de obicei, să se asigure că au venituri suficiente pentru a se întreține la sosire.

Țările din Asia de Sud-Est lansează încet-încet vize de nomad digital

Asia de Sud-Est, renumită pentru vremea sa tropicală, plajele frumoase și costul scăzut al vieții, atrage milioane de turiști în fiecare an. Pentru unii turiști, este, de asemenea, locul ideal pentru a trăi – și a lucra de la distanță.

Cu toate acestea, în prezent, doar două țări din Asia de Sud-Est oferă vize speciale pentru nomazii digitali: Malaezia și Thailanda.

Depunerea cererilor pentru permisul DE Rantau Nomad Pass din Malaezia a fost deschisă la 1 octombrie. Solicitanții pentru viza de nomad digital din Malaezia trebuie să aibă un venit anual de cel puțin 24.000 de dolari. Costă 1.000 de ringgit malaezieni, sau 215 dolari, pentru a solicita viza.

Viza permite lucrătorilor la distanță să rămână în Malaezia pentru o perioadă de până la 12 luni, cu o perioadă minimă de ședere de trei luni, potrivit site-ului oficial al Malaysiei pentru economie digitală. Aceasta poate fi prelungită cu până la 12 luni suplimentare, iar soțul/soția și copiii lucrătorilor la distanță au, de asemenea, dreptul de a locui în Malaezia pe durata de valabilitate a vizei.

Nu toți nomazii digitali sunt eligibili pentru această viză – sunt eligibili doar liber-profesioniștii și contractorii independenți care lucrează în industrii digitale precum IT și marketing online, precum și lucrătorii la distanță care sunt angajați de companii din afara Malaeziei.

Cum se obține viza de nomad digital în Thailanda

Thailanda a lansat în septembrie programul de rezidență pe termen lung, care este destinat pentru patru categorii de solicitanți străini: “Cetățeni globali bogați”, “Pensionari bogați”, “Profesioniști cu înaltă calificare” și “Profesioniști care lucrează din Thailanda”, potrivit site-ului oficial al vizei. Lucrătorii la distanță pot aplica în cadrul ultimei categorii.

Solicitarea vizei pentru Thailanda din interiorul țării vă va costa 50.000 de baht, adică aproximativ 1.320 de dolari.

Viza include scutirea de impozit pe veniturile obținute în străinătate, dar vine cu cerințe stricte. Lucrătorii la distanță trebuie să aibă un venit anual de cel puțin 80.000 de dolari timp de doi ani înainte de a depune cererea, conform site-ului web al vizelor.

Dacă solicitanții nu îndeplinesc acest criteriu, trebuie să aibă cel puțin un masterat, proprietate intelectuală sau, în cazul proprietarilor de afaceri, să fi primit finanțare Series A.

De asemenea, solicitanții trebuie să fie angajați ai unei companii listate la o bursă de valori sau, dacă sunt angajați ai unei întreprinderi private, aceasta trebuie să aibă un venit combinat de cel puțin 150 de milioane de dolari în cei trei ani care preced cererea de viză.

Și asta nu este tot – lucrătorii la distanță trebuie să aibă o experiență de lucru de cel puțin cinci ani în “domeniile relevante ale locului de muncă actual”.

Ce alte țări din Asia de Sud-Est au vize pentru nomazi digitali?

Indonezia a anunțat că intenționează să lanseze o viză de muncă la distanță.

În septembrie, ministrul indonezian al turismului, Sandiaga Uno, a declarat într-o postare pe Instagram că nomazii digitali ar putea lucra de la distanță în cadrul vizei de vizitator B211A.

Dar munca la distanță nu apare oficial ca o activitate valabilă în cadrul vizei de vizitator, potrivit site-ului de imigrare din Indonezia. În prezent, nu există vize dedicate oficial muncii la distanță în Indonezia.

Provincia de coastă indoneziană Bali este una dintre cele mai populare destinații turistice din regiune. Potrivit Reuters, peste 3.000 de nomazi digitali au intrat în Indonezia în perioada ianuarie-august, citând date de la ministerul turismului. Raportul nu a specificat ce vize dețineau acești nomazi digitali.

Potrivit site-ului de imigrare din Indonezia, viza B211A restricționează vizitatorii de la a ocupa un loc de muncă în Indonezia, dar nu este clar dacă aceasta include munca la distanță sau digitală.

România primește nomazi digitali care câștigă bine

Pe 14 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România – proiectul de lege privind nomazii digitali (Legea nr. 22 din 14 ianuarie 2022).

Legea definește nomadul digital ca fiind străinul care este angajat cu contract de muncă la o societate înregistrată în afara României și care prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor.

Viza de lungă ședere se acordă, la cerere, nomazilor digitali care doresc să călătorească și să rămână în România, continuând să obțină venituri din executarea contractului de muncă la o societate înregistrată în afara României sau din activitățile desfășurate de o societate înregistrată de aceștia în afara României, prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor, dacă îndeplinesc cumulativ mai multe condiții.

În primul rând, trebuie să fi obținut venituri din activitatea desfășurată, în cuantum de cel puțin trei ori mai mare decât salariul mediu brut lunar din România pentru fiecare dintre ultimele șase luni anterioare datei de depunere a cererii de viză, adică aproximativ 3.300 de euro, limită de venit care trebuie menținută pe întreaga perioadă de ședere în România în baza vizei de Nomad Digital.

Unde se situează România în preferințele lucrătorilor la distanță

Potrivit Digital Nomad Index, România se află pe locul 3 în rândul țărilor cele mai atractive pentru nomazii digitali – are o viteză crescute a conexiunii la internet și chirii mici, de aproximativ 325 de euro pentru o garsonieră.

Într-un alt clasament, realizat de site-urile de călătorii Big 7 Travel și EnjoyTravel.com, capitala României se află pe locul 15 din 25, fiind descrisă ca un loc de trai accesibil pentru nomazii digitali, cu diverse opțiuni de coworking pentru cei care doresc să lucreze de la distanță.

Clasamentul a luat în considerare factori precum costul vieții, ușurința de a obține vize, viața socială generală a expatriaților și spațiile de coworking.

Bucureștiul “este un loc de trai accesibil pentru nomazii digitali și are o mulțime de spații deschise și spații verzi pentru cei care preferă să lucreze în aer liber. Printre spațiile de coworking din București se numără Coworking 160, Digital Unirii și Seneca Anticafe.

Acestea sunt situate în cea mai mare parte în partea istorică a orașului, ceea ce înseamnă că poți să scrii coduri în timp ce savurezi o cafea în Centrul Vechi”, se arată în prezentarea capitalei române.

“Un dezavantaj al lucrului în București sunt conexiunile wifi nesigure în unele părți ale orașului. Totuși, aceste probleme pot fi depășite prin utilizarea unui plan de date sau închirierea unui hotspot. Pentru nomazii digitali care vin din Europa, este relativ ușor să obțină o viză pentru a intra în țară.”

ADVERTISEMENT