Sport

Porumboiu dă vina pe FIFA nu pe Găman pentru penalty-ul din UTA – FCSB 2-1!

Adrian Porumboiu consideră că noile recomandări în materie de arbitraj de la FIFA şi UEFA îi influenţează greşit pe arbitrii. A fost şi cazul lui George Găman, cu penalty-ul acordat la Arad.
29.08.2023 | 18:23
Porumboiu da vina pe FIFA nu pe Gaman pentru penaltyul din UTA  FCSB 21
Porumboiu dă vina pe FIFA nu pe Găman pentru penalty-ul din UTA – FCSB 2-1! Sursa: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

UTA Arad a egalat FCSB dintr-un penalty cadou făcut de George Găman. Ulterior, elevii lui Mircea Rednic au reuşit să profite de avantajul numeric şi să câştige cu 2-1, provocând prima înfrângere liderului.

Porumboiu: “Mai marii de la FIFA şi UEFA încurcă foarte mult regula henţului în careu”

Fostul mare arbitru internaţional, Adrian Porumboiu, a vorbit la FANATIK SUPERLIGA despre faza penalty-ului, spunând că o parte din vină o au şi UEFA şi FIFA, care modifică mereu regula henţului în careu:

ADVERTISEMENT

“Am un punct de vedere foarte clar. Sunt de vină arbitrii noştri, dar mai marii de la FIFA şi UEFA încurcă foarte mult regula henţului în careu. Adică, se tot schimbă. Când este henţ, că depărtezi sau nu mâna de corp.

Cum loveşti mingea cu mâna. Au fost cele mai multe modificări la henţ şi asta nu este bine. Unii se pricep la toate. Trecând peste lucrurile astea, un 11 metri pentru henţ trebuie să fie clar pentru toată lumea.

ADVERTISEMENT

“Trebuie să fie clar ca lumina zilei. Dacă ai dubii, nu îl dai”

Un penalty pe care îl acorzi, este o sancţiune… eu cred că 11 metri şi eliminare sunt cele mai dure sancţiuni pe care poţi să le acorzi împotriva unei echipe. Ele trebuie să fie clari, limpezi. Dintre erorile CCA, ar fi trebuit la orice modificare să trimită arbitrii la cluburi.

Să le explice jucătorilor. Aşa, îşi dă fiecare cu părerea. Trebuie să fie clar ca lumina zilei. Dacă ai dubii, nu îl dai. Dacă este o fază litigioasă, trebuie să îţi asumi o responsabilitate destul de mare. 

ADVERTISEMENT

Sau invers. În ambele situaţii, este o decizie care influenţează rezultatul unui joc. Nici spectatorii, nici foştii mari arbitrii, nici arbitrii mai slab cotaţi nu se pot pronunţa şi nu pot fi în actualitate cu toate modificările.

“Modificările au venit fie de la cluburile mari, fie de la Pierluigi Collina, care l-a avut învăţăcel pe Rosetti”

Modificările au venit fie de la cluburile mari, fie de la Pierluigi Collina, care l-a avut învăţăcel pe Rosetti. Eu îi cunosc foarte bine pentru că le-am fost observator în Champions League. 

ADVERTISEMENT

Se trezesc pe nişte piedestale şi promovează nişte idei… ca şi ai noştri. Când ajung miniştri şi prim-miniştrii, care cred că ştiu totul şi nu ştiu nimic”, a spus Porumboiu la FANATIK SUPERLIGA.

Urmăriți emisiunea FANATIK SUPERLIGA în fiecare luni, marți și vineri, de la 10:30, live numai pe site-ul FANATIK.RO. Premiera este în după-amiaza aceleiași zile, de la 17:30, pe canalul de YouTube Fanatik și pe pagina de Facebook Horia Ivanovici.

Adrian Porumboiu, despre arbitrajul de la UTA - FCSB

ADVERTISEMENT