News

Ucraina se teme de un posibil atac al Rusiei. Zeci de mii de militari ruși se află la granița celor două țări

Rusia a adunat zeci de mii de militari la granița cu Ucraina. Kievul se teme de un posibil atac la scară largă, la sfârșitul lunii ianuarie, însă este gata să riposteze dacă acest lucru se adeverește
03.12.2021 | 14:25
Ucraina se teme de un posibil atac al Rusiei Zeci de mii de militari rusi se afla la granita celor doua tari
ADVERTISEMENT

Rusia a adunat zeci de mii de militari la granița cu Ucraina, care se teme de un posibil atac. Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Rezniko, a declarat că Ucraina nu va face nimic pentru a provoca situația, dar este gata să riposteze dacă Rusia lansează un atac.

Ucraina se teme de un posibil atac al Rusiei

Tensiunea între Ucraina și Rusia continuă. Kievul acuză Moscova că a lăsat la graniţă peste 90.000 de soldaţi.

ADVERTISEMENT

Un sentiment de teamă a cuprins Ucraina, mai ales că există rapoarte ale serviciilor de informații conform cărora există o posibilitate ca Federația Rusă să se pregătească de un atac militar pe scară largă, la sfârșitul lunii ianuarie, a precizat ministrul ucrainean, citat de Reuters.

Ucraina și aliații săi din NATO au lansat un avertisment cu privire la mișcările militarilor ruși. Există temeri că un posibil conflict în estul Ucrainei ar putea duce la război deschis.

ADVERTISEMENT

“Serviciile noastre de informații analizează toate scenariile, inclusiv pe cele mai sumbre”, a precizat Oleksii Rezniko.

Ucraina pune presiune pe NATO să ia măsuri

Ucraina se teme că ar putea fi atacată din nou de Rusia, după începerea exercițiilor militare din vecinătatea sa, astfel că a apelat la aliații săi din Uniunea Europeană și NATO și le-a cerut în această săptămână să pregătească un set dur de sancțiuni pe care Rusia le-ar risca dacă ar lansa o ofensivă militară.

ADVERTISEMENT

În acest sens, Moscova a primit joi un avertisment de la secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, cu privire la riscurile pe care le-ar avea în cazul izbucnirii unui război și l-a îndemnat pe omologul rus să iasă din această criză într-un mod diplomatic.

Nici Rusia nu se lasă mai prejos și a acuzat, la rândul său, Ucraina și SUA că ar avea un comportament destabilizator. De asemenea, potrivit reprezentanților ruși, și Kievul ar pregăti propriul atac, însă autoritățile ucrainene au negat acest lucru.

ADVERTISEMENT

Joe Biden va avea o discuție cu Vladimir Putin

Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a mai precizat că o discuție între președinții Joe Biden și Vladimir Putin este probabilă în viitorul apropiat.

În acest moment, autoritățile încearcă să aranjeze un apel video între cei doi, au spus vineri reprezentanții Kremlinului.

Relațiile între Ucraina și Rusia au început să se răcească prin 2014, după ce forțele armate ale Moscovei au ocupat teritoriul din estul Ucrainei, pe care Kievul îl vrea înapoi. Autoritățile ucrainene spun că aproximativ 14.000 de oameni au fost uciși în lupte de atunci până în prezent.

ADVERTISEMENT