Life

Postul Adormirii Maicii Domnului a început. Ce este interzis să faci

Postul Adormirii Maicii Domnului a început. Iată ce trebuie să știe credincioșii.
02.08.2021 | 22:13
Postul Adormirii Maicii Domnului a inceput Ce este interzis sa faci
ADVERTISEMENT

Postul Maicii Domnului durează două săptămâni și începe pe data de 1 august, în fiecare an, acesta având o dată fixă, spre deosebire de alte posturi din calendarul ortodox.

Postul Adormirii Maicii Domnului a început. Ce e complet interzis

Postul Adormirii Maicii Domnului este considerat unul foarte restrictiv, mai ales că el ține două săptămâni, în care credincioșii trebuie să respecte toate regulile lui.

ADVERTISEMENT

Aceștia au interzicerea de a mânca în zilele de  luni, miercuri și vineri înainte de ora 15, lucru pe care mulți nu îl pot face, tocmai de aceea acest post fiind considerat unul greu.

Marțea și joia, oamenii nu au voie să consume ulei, dar ei se pot bucura de acesta, precum și de vin, în zilele de sâmbătă și duminică. Pe data de 6 august are loc Schimbarea la Față a Domnului, astfel că această sărbătoare este un prilej de a avea loc dezlegarea la pește.

ADVERTISEMENT

De asemenea, preoții spun că această sărbătoare este una extrem de importantă și tocmai de aceea ea trebuie să îi găsească pe credincioși în această stare de curățenie sufletească pe care o aduce postul.

Ce înseamnă, de fapt, Postul Maicii Domnului

Mai mult, această atmosferă este una asemănătoare cu cea de la Sărbătorile Pascale și postul Sfintei Marii este considerat a fi rupt din Postul Mare.

ADVERTISEMENT

„Acest post îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august). Sărbătoarea este precedată de două săptămâni de post aspru, despre care în credinţa populară se spune că este rupt din Postul Mare.

Într-adevăr, atmosfera este una pascală, cu bucurie şi speranţă, în biserici citindu-se rugăciuni speciale şi cântându-se în ajun Prohodul, la fel ca şi în Vinerea Mare”, a spus părintele Paul Tudorache, de la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Călăraşi.

ADVERTISEMENT

Totodată, o regulă este că nu se fac nunți în această perioadă, pentru că se consideră a fi o lipsă de respect față de Fecioara Maria, având în vedere că pe data de 15 august creștinii prăznuiesc trecerea acesteia la Domnul.

Se mai spune și că cine lucrează în ziua de Sfânta Maria va avea parte numai de necazuri: vitele se vor îmbolnăvi și întreaga gospodărie se va destrăma.

ADVERTISEMENT