News

Pot femeile din România să fie recrutate ca rezerviști voluntari în Armata Română? Care sunt prevederile legii

În această perioadă, MApN organizează o nouă campanie de recrutare a rezerviștilor voluntari. Pot femeile din România să ia parte la acțiune? Ce prevede legea.
19.10.2022 | 23:38
Pot femeile din Romania sa fie recrutate ca rezervisti voluntari in Armata Romana Care sunt prevederile legii
Femeile din România pot fi recrutate ca rezerviști voluntari în Armata Română. Sursa foto: MApN
ADVERTISEMENT

În primăvara acestui an, Ministerul Apărării Naţionale a început o nouă misiune, aceea de a încerca să recruteze în următorii trei ani 10.000 de voluntari. O parte din participanți vor fi chemaţi să se instruiască și să activeze ca rezerviști voluntari pe bază de contract.

Femeile din România pot fi recrutate ca rezerviști voluntari în Armata Română. Prevederile legii

O etapă a acestui îndelungat proces are loc în perioada 24 octombrie – 11 noiembrie 2022.

Cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar în Armata României, ”au la dispoziție (n.r. în aceste zile) 417 de locuri de rezervişti voluntari (ofițeri, maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați)”, anunță MApN.

ADVERTISEMENT

Locurile disponibile sunt în unităţi militare din București și 19 judeţe – Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brăila, Brașov, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Hunedoara, Iași, Maramureș, Neamț, Olt, Vaslui și Vrancea.

Femeile din România pot lua parte la această activitate asemenea bărbaților.

La Capitolul II, secțiunea 1 în Legea privind pregătirea populației pentru apărare, este specificat că ”femeile pot îndeplini, la cerere, oricare dintre formele serviciului militar. Femeile în stare de graviditate întrerup de drept îndeplinirea serviciului militar”.

ADVERTISEMENT

La Secțiunea 3 se spune că ”cetăţenii români, bărbaţi şi femei, care au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă sunt luaţi în evidenţă ca rezervişti.”

Femeile pot ajunge în rândul rezerviștilor, atât la cerere, ca voluntar, cât și după îndeplinirea serviciului militar activ

În concluzie, femeile pot face parte din rândul rezerviștilor, atât la cerere, ca voluntar, cât și după îndeplinirea serviciului militar activ.

ADVERTISEMENT

”Rezerviștii voluntari sunt cetățeni români, bărbați și femei, cu domiciliul în România, care îndeplinesc condițiile pentru recrutare și selecție și au încheiat un contract cu ministerul Apărării Naţionale. Se pot înscrie cetăţeni cu sau fără pregătire militară”, scrie site-ul dedicat recrutării din cadrul MApN.

Ce condiții trebuie să îndeplinească cetățenii români, bărbați sau femei, care urmează să devină rezerviști voluntari:

ADVERTISEMENT
  • a) să îndeplinească criteriile generale și specifice de recrutare și selecție a rezerviștilor voluntari, stabilite prin ordin al ministrului apărării naționale, potrivit baremelor corespunzătoare categoriei de personal din care fac parte;
  • b) să nu fi fost condamnați penal printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, cu excepția situației în care cei condamnați au fost reabilitați sau amnistiați;
  • c) să nu facă parte din organizații interzise de legislația română și să nu fie membri ai unor organizații incompatibile cu regulile, activitățile și atribuțiile specifice profesiei militare;
  • d) să nu aparțină unor culte, asociații religioase sau grupări religioase care, potrivit legii, contravin normelor de păstrare a ordinii publice, precum și celor care încalcă bunele moravuri sau afectează desfășurarea profesiei militare;
  • e) să cunoască limba română, scris și vorbit;
  • f) să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani, pentru cei care optează pentru cadre militare rezerviști voluntari, respectiv între 18 și 50 de ani, pentru cei care optează pentru soldați și gradați rezerviști voluntari.
ADVERTISEMENT
Tags: