News

Poveste impresionantă de viață. Cum și-a convins un român copiii să se întoarcă acasă din străinătate

Grigore Dobraș, fermierul model care și-a adus copiii din străinătate să muncească împreună. „Înseamnă mai mult ca orice pe lumea asta”
15.07.2023 | 16:09
Poveste impresionanta de viata Cum sia convins un roman copiii sa se intoarca acasa din strainatate
Fermierul Grigore Dobraș are nouă copii și 14 nepoți. Munca este secretul bunăstării, spune el Foto: captură YouTube/TVR
ADVERTISEMENT

Un român, fermier din județul Satu Mare, a reușit să-și aducă toți copiii acasă, care plecaseră să muncească în străinătate. Fermierul Grigore Dobraș spune că, pentru el, asta „înseamnă mai mult ca orice pe lumea asta”.

Grigore Dobraș are nouă copii și 14 nepoți

Pentru Grigore Dobraș, fermier din comuna Halmeu, judeșul Satu Mare, faptul că și-a adus din străinătate toți copiii, care acum muncesc cu el, este cea mai mare realizare. Cazul familiei Dobraș este cu atât mai impresionant cu cât în România se întâmplă fenomenul invers.

ADVERTISEMENT

Majoritatea tinerilor, mai ales din zonele rurale, pleacă să muncească în străinătate, iar părinții lor rămân singuri. Grigore Dobraș nu este însă părăsit. Și nici cu o situație materială precară.

„Am reușit și i-am adus pe toți acasă”

Asta pentru că are o fermă care-i asigură absolut totul pentru trai, fără să fie nevoit să apeleze la magazine. Iar revenirea în țară a copiilor – Grigore se poate lăuda că are nouă copii care i-au dăruit 14 nepoți – nu va face decât să prospere afacerea familiei.

ADVERTISEMENT

„Au fost plecați din țară, am rămas cu două fete gemene și cu una la grădiniță și restul au fost plecați toți în țări străine. Am reușit și i-am adus acasă pe toți. Pentru mine asta înseamnă… nici n-am cuvinte. Tot! Mai mult ca orice pe lume asta! Înseamnă că am reușit, dar nu e ușor! Foarte greu până am reușit și au venit acasă toți și-s aici”, a declarat fermierul Grigore Dobroș pentru Agrointel.

Grigore Dobraș împreună cu familia reprezintă un model de succes în domeniul agriculturii și creșterii animalelor: vaci (200) , oi (peste 2.000), livezi cu fructi, sere de legume, nimic nu lipsește.

ADVERTISEMENT

O cooperativă de familie de peste 2 milioane de euro

În ferma lui Grigore Dobraș se practică o agricultură fără îngrășăminte iar toate produsele alimentare sunt făcute aici, nimic nu se cumpără. Totul acoperă nevoile. Ce este surplus, familia Dobraș vinde.

Proiectul de modernizare a fermei familiei Dobraș, în valoare de 2.142.000 euro, a făcut ca această veritabilă cooperativă de familie să fie un model de prosperitate prin muncă. Grigore Dobraș spune că nu se va opri aici și că-și va extinde cooperativa.

ADVERTISEMENT

„Lucrăm pe program dublu”

Problema pe care o întâmpină, spune el, sunt oamenii de bază. „La nivel de țară, cea mai mare problemă este omul cu care să faci ceva, dar să și aibă un pic de răspundere, să te bazezi pe el. Fără oameni, fără muncă, nu se ridică nici o gospodărie, nici o țară”, spune Grigore Dobraș.

„Reușita noastră e că lucrăm pe progam de două norme, nu opt ore. Noi facem program dublu în familie, nu opt ore”. „Ce-i nedrept, vă spun, e să iei atâta de la omul care muncește și să dai la omul care nu muncește”, mai spune Grigore Dobraș. „Sunt de acord să dai, dar la cine merită, nu la cine nu merită”.

ADVERTISEMENT
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost...
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost surprinsă în tribune la Turcia - Portugalia
Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia. „Sigur...
Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia. „Sigur că e mai ieftin decât pe litoralul nostru”
Tremură Dan Șucu din cauza turcilor, care i-ar putea băga afacerile în faliment! Imperiul patronul Rapidului se clatină!
Jumătate de țară intră de la ora 14.00 sub avertizare cod galben de...
Jumătate de țară intră de la ora 14.00 sub avertizare cod galben de ploi torențiale şi vijelii. În București și alte zone urmează două zile caniculare
Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa, alături de fraţii Tate: A venit...
Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa, alături de fraţii Tate: A venit să îi impresioneze! Dezvăluire şoc: Voia să fie soţie
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată...
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată impecabil după 3 nașteri! FOTO
Românii care vor beneficia de TREI MAJORĂRI ale pensiilor. Daniel Baciu, explicaţii de...
Românii care vor beneficia de TREI MAJORĂRI ale pensiilor. Daniel Baciu, explicaţii de ultimă oră
Ce e declarat Edi Iordănescu după înfrângerea României cu Belgia :„E momentul adevărului...
Ce e declarat Edi Iordănescu după înfrângerea României cu Belgia :„E momentul adevărului pentru toată lumea…”
Tradiții străvechi de Sânziene. Ce trebuie făcut neapărat noaptea
Tradiții străvechi de Sânziene. Ce trebuie făcut neapărat noaptea
UPS! Cu ce milionar celebru l-a înlocuit BABS pe Dorian Popa., Imaginile care...
UPS! Cu ce milionar celebru l-a înlocuit BABS pe Dorian Popa., Imaginile care spun totul
O comună din România e pe cale să devină cea mai mare bază...
O comună din România e pe cale să devină cea mai mare bază aeriană a NATO din Europa. Reportaj BBC la Mihail Kogălniceanu
Cum era să mergi la mare pe vremea lui Ceaușescu. Care erau stațiunile...
Cum era să mergi la mare pe vremea lui Ceaușescu. Care erau stațiunile de lux