Life

Povestea care a emoţionat milioane de oameni. ”Fiul meu a murit în 1994, dar inima lui s-a oprit abia în 2017”

Tatăl băiețelului de șapte ani care a fost împușcat mortal în timpul unei vacanțe istorisește totul despre viața de după moartea a fiului său.
13.11.2022 | 14:31
Povestea care a emotionat milioane de oameni Fiul meu a murit in 1994 dar inima lui sa oprit abia in 2017
Povestea care a emoţionat milioane de oameni. „Fiul meu a murit în 1994, dar inima lui s-a oprit abia în 2017”. Sursa foto: instagram/ colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Povestea uluitoare a băiețelului Nicholas Green, care în noaptea de 29 septembrie 1994, a fost împușcat mortal în timpul unei vacanțe cu familia sa în sudul Italiei, a rămas în istorie. Părinții lui, Reg și Maggie, deși marcați de pierderea acestuia, au decis să-i doneze organele pentru ca sufletul lui de copil să salveze alte șapte vieți.

A emoţionat milioane de oameni cu povestea lui

Răpuși de durere, dar cu dorința ca decesul fiului lor să nu fie în zadar, aceștia au ajutat prin intermediul gestului lor ca rata donațiilor în Italia să crească. Ba mai mult, chiar s-a triplat în ultimii 10 ani, acest fenomen devenind cunoscut drept ”efectul Nicholas”.

ADVERTISEMENT

Tatăl a mers și mai departe scriind o carte, intitulată tot ”Efectul Nicholas”, în care povestește tragedia familiei lui. Subiectul a devenit în 1998 și scenariul unui film de la Hollywood, sub numele de ”Nicholas’ Gift” (Darul unui copil pentru lume).

Prima dată am simțit pericolul când o mașină neagră s-a apropiat de noi și a stat în spatele nostru pentru câteva momente. La scurt timp, mașina ne-a depășit. M-am relaxat, gândindu-mă că nu s-a întâmplat nimic rău până la urmă”, remomorează Reg, noaptea în care fiul lui a fost împușcat, în mod inexplicabil.

ADVERTISEMENT

”Un glonț a spart luneta mașinii”

Calvarul, însă, era departe de a se încheia. Șoferul mașinii în loc să-și vadă de drum, a tras lângă ei.

M-am gândit că dacă opresc vom fi la mila lor. Așa că am accelerat. Ei au făcut același lucru și am început să ne întrecem în noapte. Un glonț a spart luneta mașinii”, a dezvăluit tatăl lui Nicholas.

ADVERTISEMENT

În primele clipe după împușcătură ei nu și-au dat seama că fiul lor, Nicholas fusese atins de glonț, chiar în cap.

Pentru prima dată, noi am realizat că ceva îngrozitor s-a întâmplat. Șocul provocat de faptul că l-am văzut așa a fost cel mai trist moment din viața mea. Îl priveam cum era împușcat și toată lumea mea s-a schimbat”, mai spunea Green.

ADVERTISEMENT

Inima lui s-a oprit după 23 de ani de la moartea sa

După zile întregi de comă, medicii nu i-au dat nicio șansă lui Nicholas și a murit. Înainte de trecerea lui în neființă, Reg și Maggie au hotărât să salveze viața altor șapte familii din Italia prin donarea organele fiului lor.

La acel moment, acei oameni erau abstracți. Nu știam ce fel de oameni sunt. E ca și cum dădeam bani în scop caritabil, dar nu știam pe cine ajutăm. Patru luni mai târziu, am fost invitați să ne întoarcem în Italia și să-i vedem pe toți cei care au primit organele în Sicilia, de unde erau patru dintre norocoși.

Francesco Mondello a primit corneea lui Nicholas, Tino Motta – rinichiul, Anna Maria Di Ceglie – cel de-al doilea rinichi, Maria Pia Pedala – ficatul, Domenica Galleta – o a doua cornee, Silvia Ciampi – pancreasul. Inima lui Nicholas a primit-o Andrea Mongiardo care a încetat să mai bată în 2017, la 23 de ani”, mai mărturisea părintele lui Nicholas.

Tânărul care a primit inima lui Nicholas, Andrea a murit de cancer la 38 de ani. Soții Greens au simțit atunci că ar fi pierdut pe cineva din familie, întrucât aceștia au păstrat legătura cu toți cei pe care fiul lor i-a salvat.

Mariei Pia Pedala, cea căreia i-a fost transplantat ficatul lui Nicholas, are cea mai fericită poveste. Aceasta a devenit mamă, numindu-l pe primul născut chiar Nicholas.

Moartea lui a produs ”efectul Nicholas”

Cazul lui Nicholas i-a făcut pe italieni să se simtă stânjeniți și rușinați, lucru care i-a determinat să facă donații de organe pentru a spăla această pată a țării lor. Astfel, ”efectul Nicholas” a dus la conștientizarea nevoii de organe.

Munca pe care am făcut-o pentru a le reaminti cât de bine pot să facă cu acest lucru a avut un efect destul de uimitor, pe care nu l-am fi putut prevedea. O țară care aproape era codașă în privința donării de organe în Europa, a trecut imediat în locurile fruntașe. Nici o altă țară nu a triplat donarea de organe”, a precizat tatăl băiețelului care a trezit în oameni nevoia de bunătate.

În onoara lui Nicholas 120 de locuri îi poartă numele: 50 de piețe și străzi, 27 de parcuri și grădini, 27 de școli și 16 monumente.

Soții Green au renăscut după moartea fiului lor

Green și Maggie, părinții lui Nicholas, dar și ai Eleanorei, nu și-au lăsat fiica să crească singură. Deși nu au trecut niciodată peste pierderea micuțului, ei au adus pe lume o pereche de gemeni, Laura și Marti.

E o tristețe care până acum nu a existat. Nu sunt niciodată pe deplin fericit. Chiar și în cel mai fericit moment, mă gândesc că totul ar fi fost mult mai bine dacă și Nicholas era aici.

Nicholas era un băiat foarte bun care mereu căuta partea bună în tot, când erai lângă el, îți doreai mereu să fi cea mai bună variantă a ta. Știu că la doar șapte ani probabil nu ar fi putut înțelege decizia noastră, dar când ar fi crescut sunt convins că asta și-ar fi dorit să facem, fără nici o îndoială alegea să îi ajute pe alții” , a mărturisit tatăl.

An de an părinții lui Nicholas au continuat misiunea de-a sublinia importanța donării de organe și au făcut chiar și o organizație în acest scop.

ADVERTISEMENT