Life

Povestea impresionantă a bătrânei care vinde mături în costum popular. Merge zilnic 12 kilometri pe jos și nu renunță niciodată la ie și fotă

O bătrână în vârstă de 73 de ani merge zilnic pe jos 12 kilometri pentru a-și vinde măturile, dar nu renunță la costumul său popular.
17.02.2023 | 16:30
Povestea impresionanta a batranei care vinde maturi in costum popular Merge zilnic 12 kilometri pe jos si nu renunta niciodata la ie si fota
Bătrâna care merge zilnic pe jos 12 kilometri pe jos ca să vândă mături. Foto: Lavinia Năstase/ Adevărul.ro
ADVERTISEMENT

O bătrână din satul Streaua, de lângă Ştefăneşti-Argeş, parcurge zilnic la pas 12 kilometri pentru a-și putea vinde măturile și coșurile împletite din răchită. Însă chiar mai impresionant de atât este faptul că femeia nu renunță niciodată la costumul său popular.

Care este povestea femeii care merge 12 kilometri pe jos, îmbrăcată în costum popular, pentru a-și vinde măturile

Directoarea Centrului Cultural Ștefănești, Lavinia Năstase, este cea care a descoperit povestea impresionantă a Vasilicăi Neagu. Bătrâna în vârstă de 73 de ani locuiește într-o casă veche, amplasată chiar în vârful unui deal, la șase kilometri de Ștefănești.

ADVERTISEMENT

Prin localitate arareori circulă autobuze sau alte mijloace de transport în comun, însă bătrâna nu a lăsat asta să o împiedice să-și câștige proprii bani. Împletește coșuri din răchită și mături, pe care apoi le duce, pe jos, până în centrul orașului pentru a le vinde.

„Tanti Vasilica nu pierde nicio slujbă de la biserică decât dacă e bolnavă. E cel mai politicos om pe care l-am cunoscut şi nu rămâne datoare nimănui. Recent a venit la Primăria Ştefăneşti să aducă dovada cuponului de pensie în baza căruia a primit măşti şi să îmi restituie cei 10 lei pe care îi trimisesem pentru maxi-taxi ca să vină la o expoziţie pe care am organizat-o la Centrul Cultural Ştefăneşti despre holocaustul romilor.

ADVERTISEMENT

Mi-a reamintit că merge pe jos şi că fiind bolnavă, nu a putut călători. Dacă aş avea posibilitatea legală, aş lua-o la Centrul Cultural Ştefăneşti pentru a le preda copiilor meşteşuguri. Şi dacă le-ar preda o lună copiilor ar fi un lucru minunat”,  a declarat Lavinia Năstase pentru Adevărul.

 Bătrâna își poartă mereu ia și fota

Bătrâna care merge zilnic 12 kilometri pe jos nu a avut deloc o viață ușoară. Soțul său a părăsit-o încă din tinerețe, iar copii nu a avut. Și-a ajutat în schimb fratele, rămas văduv, cu creșterea celor trei nepoți rămași fără mamă.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă uneori temperaturile înregistrate sunt cu mult pe minus, Vasilica Neagu nu renunță la costumul său popular. În ie și fotă este văzută tot timpul, iar bătrâna spune că, de atâta amar de vreme, s-a obișnuit și cu mersul pe jos și cu frigul.

„Port costum popular de când eram mică, nu pot face altfel. Am şi mai multe costume populare pe care le-am primit. Fac coşuri şi mături din copilărie, mama şi tata îmi dădeau peste mână când eram mică dacă nu lucram bine.

ADVERTISEMENT

Îmi spuneau că trebuie să am o meserie şi să o fac bine. Şi, încet-încet, a început să îmi placă să fac coşuri şi mături din răchită, să împletesc la ele ore în şir…”, a dezvăluit bătrâna.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori