News

Povestea Lizei, fetița de patru ani ucisă de ruși la Vinița. Avea sindromul Down

Liza, fetița ucisă în timpul atacului rusesc cu rachete din Vinița, mergea la logoped împreună cu mama sa. Fetița avea sindromul Down și se bucura de viață în fiecare zi.
15.07.2022 | 21:06
Povestea Lizei fetita de patru ani ucisa de rusi la Vinita Avea sindromul Down
ADVERTISEMENT

Liza e unul dintre cei trei copii uciși joi de ruși, când rachetele au lovit centrul orașului Vinița, potrivit BBC. Mama fetei, Irina Dmitrieva, a fost grav rănită în atac și se află în spital. 23 de oameni au murit în atac, iar opt sunt dispăruți. Zeci de oameni sunt în spitalele din oraș, mulți dintre ei în stare gravă.

Cine era fetița ucisă de ruși în Vinița

Înainte ca rachetele să lovească centrul orașului, Irina Dmitrieva postase un videoclip pe Facebook, în care o filma pe Liza cum împingea un cărucior roz. Cele două mergeau spre logoped, unde fetița avea programată o ședință.

ADVERTISEMENT

”Liza era foarte veselă, îi plăcea să vină la noi. Era un copil foarte amabil. Pentru mama ei, ea era tot sensul vieţii. O iubea la nebunie. Nici nu-mi pot imagina ce tragedie este pentru familie”, a declarat Valeria Korol, cea care conduce centrul de logopedie LogoClub.

Valeria e obișnuită să lucreze cu astfel de copii, cu nevoi speciale, Liza fiind unul dintre copiii favoriți ai centrului. Liza suferea de sindromul Down, însă mama fetei era mândră de ea și considera că boala nu o face cu nimic deosebită față de alți copii.

ADVERTISEMENT

Astfel de copii nu sunt diferiţi de noi, sunt foarte dulci şi buni”, adaugă Valeria. În momentul în care Liza mergea spre LogoClub, în centru se aflau mulți alți copii care au fost duși la adăpost, când a sunat sirena de raid aerian. Din păcate pentru Liza și mama sa, atacul le-a surprins în aer liber, pe stradă.

Familia Lizei se întorsese în Vinița din Kiev la începutul războiului, considerând că acest oraș se afla departe de linia frontului. Rușii au demonstrat, însă, că niciun oraș din Ucraina nu e ferit de atacurile cu rachetă plănuite de Vladimir Putin, cu cinism.

ADVERTISEMENT

Este îngrozitor. Copiii nu ar trebui să sufere şi să moară, şi nici mamele lor nu ar trebui să moară. Nu ştiu dacă Irina ştie deja despre Liza, dacă familia ei i-a spus sau nu. Ca mamă, nu ştiu cum este posibil să dai cuiva o astfel de veste, pur şi simplu nu ştiu. Este o tragedie”, a explicat femeia pentru BBC.

Pe lângă Liza, în atac și-au pierdut viața și Maksim Zharii, un băiat de 7 ani, care a murit alături de mama sa, Viktoria. Aceștia se aflau la centrul medical Jubilee, care a fost distrus de rachete. Un alt băiat, care nu a fost încă identificat, a fost prins într-o mașină din apropiere, care a luat foc.

ADVERTISEMENT

De la începutul războiului, 352 de copii au murit în Ucraina și alte sute au fost răniți, potrivit președintelui Zelenski, care consideră aceste crime drept ”acte de terorism ale Rusiei”.

ADVERTISEMENT
Tags: