News

Povestea lui Fănel, muzicantul român care i-a impresionat pe italieni. Cântă pe stradă în Bologna pentru a-şi putea trimite fiicele la şcoală în România

Un acordeonist român i-a încântat pe italieni. Fănel cântă pe străzile din Bologna şi visează să cânte într-o formaţie şi să-şi trimită fiicele la şcoală.
31.03.2024 | 16:54
Povestea lui Fanel muzicantul roman care ia impresionat pe italieni Canta pe strada in Bologna pentru asi putea trimite fiicele la scoala in Romania
Fănel îşi face veacul pe via Zamboni, din Bologna Foto: Gazzetta di Bologna
ADVERTISEMENT

Cântă la vechiul său acordeon, zâmbindu-le trecătorilor de sub arcadele de pe via Zamboni şi ale căror paşi îi acompaniază cu diverse acorduri, doar-doar s-o milostivi cineva să-i arunce câţiva bănuţi pe care, la rândul lui să-i trimită familiei aflate departe.

Fănel duce mai departe tradiţia de acordeonişti a familiei

În secret, visul lui este mult mai măreţ. Şi-ar dori să aibă propria trupă, pentru a câștiga mai mult și pentru a-și putea trimite fiicele, care se află în România, la școală.

ADVERTISEMENT

Aceasta este povestea lui Fanel, un muzicant stradal român, care se află la Bologna, în căutarea de lucru, de aproximativ un an.

“Familia mea era foarte săracă și nu am putut să merg la şcoală. Dorința mea este ca fiicele mele să aibă această oportunitate. Sunt fete bune, una dintre ele se pricepe foarte bine la matematică, ar putea să lucreze la bancă sau să studieze la universitate”, spune Fănel, cu ochii în lacrimi.

ADVERTISEMENT

“Fără o calificare este foarte dificil să găsesc un loc de muncă. Fac şi eu ce pot. Am lucrat și în Germania, unde am cules fructe. M-am mutat în Italia, unde am trecut prin diferite orașe, cântând mereu la acordeon”, le-a mai spus muzicantul ziariştilor de la Gazzetta di Bologna.

În ciuda sărăciei care îl înconjoară, cel mai mult îi lipsesc copiii și familia. “În fiecare dimineață merg pe via Zamboni, îmi iau acordeonul și încep să cânt.

ADVERTISEMENT

De fapt, mi-ar plăcea să fac parte dintr-o trupă, să am un acordeon nou frumos și să împărtășesc pasiunea mea cu alți oameni, dar, din păcate, toate acestea ar costa mulți bani”. Și adaugă: “Cânt la acordeon de mic copil, am fost învățat de bunicul și tatăl meu, care au fost și ei muzicanţi. Este o tradiție de familie”.

Fănel, la fel ca și bunicul și tatăl său, şi-ar dori să lase ceva fiicelor sale și să le ofere o educație bună. În acelaşi timp speră să i se ofere acea oportunitate, iar cineva să-l ajute într-o zi să-şi împlinească visul de a cânta într-o trupă şi a câştiga mai mulţi bani.

ADVERTISEMENT

Un alt cântăreţ român stradal cunoscut în Italia, Robert Bârlădeanu, a avut din păcate o soartă tragică, el fiind găsit mort luna trecută pe o stradă din Napoli. Robert era cunoscut în acest oraş, deoarece obișnuia să cânte pe străzile din centrul istoric, purtând cu el un mic amplificator de voce.

ADVERTISEMENT