Life

Povestea necunoscută a Crucii de pe Vârful Caraiman. Cum a fost construită, de fapt. Comuniștii au vrut s-o taie

Care este, de fapt, povestea Crucii de pe Vârful Caraiman. Cum a fost construit monumentul. Comuniștii au vrut să o taie.
01.10.2023 | 13:15
Povestea necunoscuta a Crucii de pe Varful Caraiman Cum a fost construita de fapt Comunistii au vrut so taie
Care este povestea Crucii Eroilor din Vârful Caraiman. Sursa foto: Facebook/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Care este, de fapt, povestea Crucii de pe Vârful Caraiman. Cum ar fi fost construit cunoscutul monument din Bucegi? Comuniștii au vrut să o taie după instaurarea regimului la noi în țară.

Care e, de fapt, povestea necunoscută a Crucii de pe Vârful Caraiman

“Crucea Eroilor”, situată pe Vârful Caraiman din Munții Bucegi, este un monument închinat eroilor ceferiști căzuți în timpul Primului Război Mondial. Monumentul a fost construit între 1926 și 1928, la inițiativa Reginei Maria și a Regelui Ferdinand I.

ADVERTISEMENT

Acest monument are o istorie controversată în legătură cu semnificația acestuia. Numele care e cel mai des întâlnit al monumentului în Arhivele Naționale ale României este de “Monumentul Eroilor”.

În schimb, în limbajul cotidian, a rămas, din 1933, cu numele de “Crucea de pe Caraiman”. Există și o a treia denumire, și anume “Crucea Eroilor Ceferiști”. Denumirea vine de la faptul că monumentul a fost ridicat prin eforturile lucrătorilor din cadrul Direcţiei de Poduri din cadrul Direcţiei Generale C.F.R.

ADVERTISEMENT

De-a lungul timpului, cele mai multe publicații au păstrat doar câteva date vagi despre construcția Crucii. Acest lucru a dus la controverse privind semnificația istorică a monumentului din Bucegi.

“Ridicatu-s-a acest monument întru slava şi memoria eroilor prahoveni căzuţi în Primul Război Mondial 1916-1918 pentru apărarea patriei – construit între anii 1926-1928”, este inscripția din piatra plăcii comemorative.

ADVERTISEMENT

Având aceste date, cercetătorii se văd în situația de a considera credibile informațiile care au rămas în memoria colectivă. În acest fel, ideea construcției acestui monument este atribuită “Societăţii Cultul Eroilor”.

Societatea funcționa din 1919, iar atunci avea denumirea de “Societatea pentru Mormintele Eroilor Căzuţi în Război”, sub ocrotirea Prințesei Maria, încoronată Regină a României mai târziu, în 1922.

ADVERTISEMENT

Pe teritoriul orașului Bușteni există două “Monumente ale Eroilor”, dacă este să ne raportăm la documentele din inventatul Direcției Județene a Arhivelor Naţionale Prahova și luând în calcul prevederile “Legii asupra regimului juridic al mormintelor de război din România”.

Al doilea monument este reprezentat de statuia care există și în prezent în piața din fața Gării Bușteni. Lucrarea a fost inaugurată la 9 septembrie 1028, cunoscută în memoria colectivă ca “Monumentul Ultimei Grenade”. A fost concepută de sculptorul Ion C. Dimitriu Bârlad (1890-1964) și ridicată în 1927, prin intermediul antreprenorului italian Carlo Costa.

Comuniștii au vrut să taie brațele Crucii

Ipoteza privind inaugurarea crucii la 14 septembrie 1928 a Crucii de pe Caraiman este pusă la îndoială, având în vedere mențiunile despre ceremonia inaugurării din piața din fața gării din Bușteni.

Fotografiile păstrate în timp prezintă o situație ce se poate compara cu situația actuală a crucii. Afirmațiile care susțin construcția ulterioară a soclului din piatră și amplasarea Crucii direct pe stânca din Caraiman sunt puse la îndoială.

Frații Schiel au acordat sprijin construirii monumentului. Aceștia au pus la dispoziția constructorilor funicularul de la fabrica de hârtie din Bușteni, care a ars în 2006. Astfel, multe dintre elementele metalice necesare pentru a ridica Crucea au fost transportate.

Locuitorii din Bușteni au folosit atelajele și animalele de povară pentru a putea urca materialele necesare ridicării crucii până la platoul Bucegilor, potrivit mediaflux.ro.

În cea de-a doua jumătate a secolului XX, Crucea a fost neglijată aproape complet. La un moment dat, ar fi existat amenințări cum că brațele laterale ale monumentului vor fi tăiate. În locul lor ar fi urmat să fie montată o stea roșie.

ADVERTISEMENT
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul...
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul 632 mondial: ”Urăsc acest sport din tot sufletul”
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să...
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să îi ia fetele, după ce a fost aproape de moarte
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au...
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Anunțul trist despre Florin Piersic! Durerea care l-a urmărit: Dacă aş putea, m-aş...
Anunțul trist despre Florin Piersic! Durerea care l-a urmărit: Dacă aş putea, m-aş întoarce...
Slana cu ceapă, un mare pericol. Explicațiile specialistului
Slana cu ceapă, un mare pericol. Explicațiile specialistului
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce...
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce se întâmplă cu copiii
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română