Life

Monumentul unic în România. Ungurii l-au dinamitat, comuniștii l-au refăcut, Ceaușescu l-a inaugurat cu mare fast

Unde se află locul unic din România de care puțin oameni știu. Are o istorie impresionantă, fiind refăcut după ce a fost distrus.
05.07.2023 | 16:22
Monumentul unic in Romania Ungurii lau dinamitat comunistii lau refacut Ceausescu la inaugurat cu mare fast
Povestea impresionantă a monumentului de la Guruslău. Sursa foto: colaj Fanatik/ YouTube
ADVERTISEMENT

Ce secrete ascunde monumentul de la Guruslău. Este înalt de 26 de metri și a fost construit pentru a cinsti ultima victorie avută de Mihai Viteazul, însă istoria lui nu se oprește aici. Ce a urmat este impresionant.

Secretele nebănuite ale edificiului de la Guruslău. Monumentul este unic în România

Monumentul de la Guruslău are o poveste impresionantă. A fost ridicat în cinstea ultimei victorii obținute de Mihai Viteazul, în fața lui Sigismund Bathory, în bătălia care a avut loc pe 3 iunie 1601.

ADVERTISEMENT

Edificiul pe care românii îl văd în prezent, însă, este o reconstrucție a lucrării ridicate în 1926 pe Dealul lui Mihai. Administrația maghiară, instaurată în Sălaj după Dictatul de la Viena, l-au dinamitat pe cel original în anul 1940.

Monumentul original  de la Guruslău era, conform istoricului Marian Pop, un obelisc piramidal, construit din fier și beton, pe care au fost scrise cuvintele lui Nicolae Iorga: „Întru amintirea victoriei repurtate în această localitate la 3 august 1601 cu armiile unite ale lui Mihai Vodă Viteazul şi Gheorghe Basta, împotriva oştirii lui Sigismund Bathory, s-a ridicat acest sfânt monument prin îngrijirea Asociaţiunii în anul Domnului 1926, al 12-lea al glorioasei domnii a Majestăţii Sale Ferdinand I şi al 8-lea al înfăptuirii noului stat român, întregit.

ADVERTISEMENT

Spre preamărirea eroului, care ucis mişeleşte la Turda, de tovarăşul său de arme, nu a putut folosi roadele biruinţei dobândite aici, acum 325 de ani, pentru a doua sa stăpânire a Ardealului”, scrie adevărul.ro. 

Zece ani mai târziu după ridicarea monumentului de la Gursulău, atunci când se împlineau 335 de la evenimentul istoric, Batalionul 7 vânători de munte din Zalău a ridicat și o troiță de stejar alături. Ambele au fost distruse complet pe 29 noiembrie 1940.

ADVERTISEMENT

Monumentul a fost reconstruit

După ce războiul s-a încheiat și Sălajul a fost eliberat, s-a pus problema construirii unui alt edificiul la Guruslău. Totuși, deoarece comuniștii, alături de Moscova, au câștigat puterea în stat, au dizolvat toate instituțiile democratice și au instaurat dictatura.

Schimbarea s-a produs odată cu anii 964-1965, odată cu „dezghețul ideologic” al regimului comunist, când marii eroi ai neamului au fost din nou aduși la lumină. Așa se face că, la aniversarea a 370 de ani de la marea bătălie a lui Mihai Viteazul, în 1971, Vasile Lucăcel, directorul Muzeului de Istorie şi Artă din Zalău, a cerut conducerii județului că monumentul de la Guruslău să fie reconstruit.

ADVERTISEMENT

Solicitarea a fost luată în calcul. Mai mult, a făcut parte dintr-un program de dezvoltare al turismului în Sălaj. Drumul a fost și el amenajat, iar lucrările au fost finalizate până pe 20 august 1976.

Cel care a realizat edificiul de la Guruslău a fost sculptorul Victor Gaga. „Prin arhitectonică, prin compoziţia suprafeţelor sculpturale în relief, în lucrare este încorporată ideea de unire a românilor din Ţara Românească, Moldova şi Transilvania, ideal de care era adânc pătruns Mihai Viteazul.

Totul este rezultatul unui proces laborios îndelungat. Lucrarea a cunoscut multe faze, variante, soluţii. Procesul acesta a fost generat de necesitatea de a găsi acele elemente arhitectonice, sculpturale, compoziţionale care, prin forţa lor de sugestie, să prindă complexitatea figurii lui Mihai Viteazul: bărbat de stat, conducător de oşti, diplomat, vizionar, întruchiparea ideii de unire, brav luptător.

Faptul acesta m-a determinat să studiez cronici, documente, să revăd cu multă atenţie paginile înscrise de el în istoria poporului nostru. Călăuza mea a fost adevărul istoric”, a spus Gaga la finalizarea lucrărilor de la Guruslău.

Monumentul unic din România a fost inaugurat cu fast de Nicolae Ceaușescu

Monumentul unic din România a fost realizat din beton armat și travertin. Pe soclu au fost dăltuite scene din luptele lui Mihai Viteazul. Obeliscul este împărțit în trei lame paralele, ce reprezintă țările românești, iar în exterior sunt aplicate și stemele.

Edificiul a fost inaugurat cu mare fast de Nicolae Ceaușeascu, pe 21 octombrie 1976. Prezenți atunci au fost peste 25.000 de oameni, veniți din tot județul pe Dealul lui Mihai. „Conform uzuanţelor epocii de aur, monumentul a fost dezvelit de către Nicolae Ceauşescu.

Care a sosit la Guruslău cu un elicopter. La sosirea lui la Guruslău, cei prezenţi au fost dirijaţi de către persoanele însărcinate în acest scop, să-l aclame cu urale. Acest lucru nu a putut umbri, însă, înălţătoarea solemnitate a momentului”, a dezvălui Marian Pop.

Dovadă o fac și cuvintele inscripționate acum pe monument. „Aici, la 3 august 1601, oştile conduse de Marele Voievod Mihai Viteazul au cucerit o strălucită victorie în lupta pentru apărarea unităţii tuturor românilor, pentru libertate şi neatârnare. Inaugurat în prezenţa tovarăşului Nicolae Ceauşescu, secretar general al Partidului Comunist Român, preşedinte al Republicii Socialiste România”.

ADVERTISEMENT