News

Povestea neştiută a familiei prinţului care l-a împuşcat pe ursul Arthur: revendică în Cehia o suprafață de 10 ori mai mare decât Liechtenstein

06.05.2021 | 16:27
Povestea nestiuta a familiei printului care la impuscat pe ursul Arthur revendica in Cehia o suprafata de 10 ori mai mare decat Liechtenstein
Familia prințului din Liechtenstein revendică la CEDO proprietăți imense în Cehia/ Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Familia princiară din Liechtenstein este într-un plin scandal după ce s-a aflat că Emanuel von und zu Liechtenstein a împușcat un urs pentru care nu fusese eliberată derogare de la Ministerul Mediului. Însă, în Cehia, disputa familiei cu autoritățile de acolo are o miză cu mult mai mare.

În august 2020, statul Liechtenstein a inițiat o acțiune împotriva statului ceh la Curtea Europeană a Drepturilor Omului prin care cere acestei instanței să oblige Cehia să nu mai asimileze cetățenii micului stat dintre Austria și Elveția etnicilor germani.

ADVERTISEMENT

Disputa nu este doar una terminologică, miza fiind restituirea de către Cehia către membrii familiei princiare ori acordarea de despăgubiri pentru suprafețe care însumează nu mai puțin de 1.600 km², de zece ori mai mare decât statul Liechtenstein.

Cehia, centrul puterii familiei Liechtenstein

Familia Liechtenstein este atestată istoric din secolul XII, iar în timp au cumpărat pământuri mai ales în Austria și Cehia de astăzi, pe atunci aflate în Imperiul habsburgic. Statul Liechtenstein de astăzi era o proprietate minoră a familiei față de domeniile mult mai întinse deținute în Cehia, unde au construit palate somptuoase, faimos  fiind cel de la Lednice. „Domeniile lor erau printre cele mai mari alături de cele ale familiei Schwarzenberg, iar centrul lor era în Moravia”, preciza istoricul ceh Václav Horčička, citat de progetto.cz.

ADVERTISEMENT
Palatul de la Lednice (Cehia) al familiei Liechtenstein/ Sursă foto: Wikipedia

După prăbușirea Austro-Ungariei în 1918 și apariția Cehoslovaciei, în statul nou înființat s-a făcut o reformă agrară prin care familia Liechtenstein a pierdut 90.000 de hectare din cele 160.000 pe care le deținea. Compensația primită pentru aceste terenuri a fost la un sfert din valoarea pieței de la acea vreme.

Motivele disputei cu cehii

La încheierea celui de-al doilea război mondial, prin așa-numitele decrete Beneš, autoritățile cehoslovace au dispus confiscarea tuturor proprietăților etnicilor germani și expulzarea lor din țară, o epurare etnică similară având loc și  în alte state, precum Polonia sau Iugoslavia. Motivul invocat a fost că minoritățile germane din aceste state au susținut activ ocupația germană, iar mulți reprezentanți ai acestora se fac vinovați de crime împotriva populației civile. Măsurile luate au fost aprobate ulterior de marile puteri învingătoare din război – URSS, Statele Unite și Marea Britanie – care au forțat și statele germane RDG și RFG să renunțe la reparații pentru expulzări și confiscări.

ADVERTISEMENT

De același tratament au avut parte și reprezentanții familiei Liechtenstein, în momentul de față 29 de membri ai săi revendicând proprietăți în Cehia și chiar unele în Slovacia. Argumentul lor este că Liechtenstein a fost țară neutră în timpul celui de-al doilea război mondial. În plus, fiind un stat suveran, cetățenii săi nu pot fi asimilați etnicilor germani. Din acest motiv, abia în 2009 au fost instituite relații diplomatice între cele două state.

Ulterior, familia princiară a început demersuri în instanțele cehe pentru recuperarea proprietăților, însă în februarie 2020 tribunalul a respins solicitarea, potrivit kafkadesk.org. Miza era restituirea a 50.000 de hectare și a unui palat. Instanța cehă a invocat faptul că prințul von Liechtenstein de atunci, Franz-Joseph II, și-a declarat naționalitatea ca germană la un recensământ din 1930.

ADVERTISEMENT

Cetățenilor din Liechtenstein li s-au nesocotit din nou drepturile de proprietate în Republica Cehă în baza decretelor prezidențiale din 1945, care i-a clasificat în mod nepermis drept persoane de naționalitate germană, Aceasta constituie o nesocotire manifestă a suveranității statului  Liechtenstein”, afirma ministrul de Externe al micuțului stat, citat de Euronews.

Cum acest proces era doar unul dintr-o serie de peste 20, toate soldate cu eșecuri pentru familie Liechtenstein, statul a inițiat un proces la CEDO împotriva Cehiei prin care să anuleze asimilarea cetățenilor săi ca germani, cu consecința că astfel împotriva lor nu se mai  pot aplica prevederile decretelor din 1945 și, implicit, își pot recupera propietățile.

Cum a apărut statul Liechtenstein

În 2019, Liechtenstein a celebrat 300 de ani de existență ca stat. Familia Liechtenstein, deși primise titlul princiar de la împăratul romano-german Matthias (1612-1619), nu era reprezentată în Dieta imperială, pentru că nu avea terenuri care să fie subordonate direct coroanei, fără alți suzerani intermediari. Pentru a obține acest statut, în 1719, familia a cumpărat două domenii în jurul castelului Liechtenstein, care erau vasale direct împăratului.

Achiziția a avut un rol pur politic pentru că în prima sută de ani de la tranzacție, niciun membru al familiei nu a vizitat domeniul astfel constituit. După ce Napoleon a desființat Sfântul Imperiu Roman de Națiune Germană în 1806, Liechtenstein a devenit parte a Confederației Germanice, al cărei președinte era chiar împăratul francez. După detronarea lui  Napoleon, Confederația a fost la rândul ei desființată și astfel Liechtenstein și-a câștigat independența.

ADVERTISEMENT
Iarna adevărată pune stăpânire treptat pe întreaga țară. Când ajunge ninsoarea și în...
Iarna adevărată pune stăpânire treptat pe întreaga țară. Când ajunge ninsoarea și în București
Mai sugestiv nu se putea! Ce a postat Florinel Coman, chiar înainte ca...
Mai sugestiv nu se putea! Ce a postat Florinel Coman, chiar înainte ca LPF să anunțe suspendarea
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Tânăra care s-a iubit cu Ilie Dumitrescu a apărut în ipostaze fierbinţi într-o...
Tânăra care s-a iubit cu Ilie Dumitrescu a apărut în ipostaze fierbinţi într-o vacanţă de lux. Diferenţă de vârstă de 25 de ani
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost...
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
A FOST ASASINAT lângă Moscova! Informația a fost confirmată OFICIAL
A FOST ASASINAT lângă Moscova! Informația a fost confirmată OFICIAL
Lovitură mortală pentru Facebook și Instagram. Sunt pe cale de dispariție
Lovitură mortală pentru Facebook și Instagram. Sunt pe cale de dispariție
S-A DECIS! Mai puțină muncă pentru români. Legea a fost publicată în Monitorul...
S-A DECIS! Mai puțină muncă pentru români. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de...
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de carieră: „Mi-am redus la minimă necesitate cheltuielile. Dacă știam ce vremuri vin...”
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala...
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor. Se fac blocuri lângă mallul de 133 de milioane de euro al lui Robert Negoiță
Zodia care va trăi un miracol divin înainte de Crăciun. Toată viața i...
Zodia care va trăi un miracol divin înainte de Crăciun. Toată viața i se va schimba complet
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune...
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune niciodată? Cum arată 24 de ore în 30 de secunde!