News

Povestea neştiută a familiei prinţului care l-a împuşcat pe ursul Arthur: revendică în Cehia o suprafață de 10 ori mai mare decât Liechtenstein

06.05.2021 | 16:27
Povestea nestiuta a familiei printului care la impuscat pe ursul Arthur revendica in Cehia o suprafata de 10 ori mai mare decat Liechtenstein
Familia prințului din Liechtenstein revendică la CEDO proprietăți imense în Cehia/ Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Familia princiară din Liechtenstein este într-un plin scandal după ce s-a aflat că Emanuel von und zu Liechtenstein a împușcat un urs pentru care nu fusese eliberată derogare de la Ministerul Mediului. Însă, în Cehia, disputa familiei cu autoritățile de acolo are o miză cu mult mai mare.

În august 2020, statul Liechtenstein a inițiat o acțiune împotriva statului ceh la Curtea Europeană a Drepturilor Omului prin care cere acestei instanței să oblige Cehia să nu mai asimileze cetățenii micului stat dintre Austria și Elveția etnicilor germani.

ADVERTISEMENT

Disputa nu este doar una terminologică, miza fiind restituirea de către Cehia către membrii familiei princiare ori acordarea de despăgubiri pentru suprafețe care însumează nu mai puțin de 1.600 km², de zece ori mai mare decât statul Liechtenstein.

Cehia, centrul puterii familiei Liechtenstein

Familia Liechtenstein este atestată istoric din secolul XII, iar în timp au cumpărat pământuri mai ales în Austria și Cehia de astăzi, pe atunci aflate în Imperiul habsburgic. Statul Liechtenstein de astăzi era o proprietate minoră a familiei față de domeniile mult mai întinse deținute în Cehia, unde au construit palate somptuoase, faimos  fiind cel de la Lednice. „Domeniile lor erau printre cele mai mari alături de cele ale familiei Schwarzenberg, iar centrul lor era în Moravia”, preciza istoricul ceh Václav Horčička, citat de progetto.cz.

ADVERTISEMENT
Palatul de la Lednice (Cehia) al familiei Liechtenstein/ Sursă foto: Wikipedia

După prăbușirea Austro-Ungariei în 1918 și apariția Cehoslovaciei, în statul nou înființat s-a făcut o reformă agrară prin care familia Liechtenstein a pierdut 90.000 de hectare din cele 160.000 pe care le deținea. Compensația primită pentru aceste terenuri a fost la un sfert din valoarea pieței de la acea vreme.

Motivele disputei cu cehii

La încheierea celui de-al doilea război mondial, prin așa-numitele decrete Beneš, autoritățile cehoslovace au dispus confiscarea tuturor proprietăților etnicilor germani și expulzarea lor din țară, o epurare etnică similară având loc și  în alte state, precum Polonia sau Iugoslavia. Motivul invocat a fost că minoritățile germane din aceste state au susținut activ ocupația germană, iar mulți reprezentanți ai acestora se fac vinovați de crime împotriva populației civile. Măsurile luate au fost aprobate ulterior de marile puteri învingătoare din război – URSS, Statele Unite și Marea Britanie – care au forțat și statele germane RDG și RFG să renunțe la reparații pentru expulzări și confiscări.

ADVERTISEMENT

De același tratament au avut parte și reprezentanții familiei Liechtenstein, în momentul de față 29 de membri ai săi revendicând proprietăți în Cehia și chiar unele în Slovacia. Argumentul lor este că Liechtenstein a fost țară neutră în timpul celui de-al doilea război mondial. În plus, fiind un stat suveran, cetățenii săi nu pot fi asimilați etnicilor germani. Din acest motiv, abia în 2009 au fost instituite relații diplomatice între cele două state.

Ulterior, familia princiară a început demersuri în instanțele cehe pentru recuperarea proprietăților, însă în februarie 2020 tribunalul a respins solicitarea, potrivit kafkadesk.org. Miza era restituirea a 50.000 de hectare și a unui palat. Instanța cehă a invocat faptul că prințul von Liechtenstein de atunci, Franz-Joseph II, și-a declarat naționalitatea ca germană la un recensământ din 1930.

ADVERTISEMENT

Cetățenilor din Liechtenstein li s-au nesocotit din nou drepturile de proprietate în Republica Cehă în baza decretelor prezidențiale din 1945, care i-a clasificat în mod nepermis drept persoane de naționalitate germană, Aceasta constituie o nesocotire manifestă a suveranității statului  Liechtenstein”, afirma ministrul de Externe al micuțului stat, citat de Euronews.

Cum acest proces era doar unul dintr-o serie de peste 20, toate soldate cu eșecuri pentru familie Liechtenstein, statul a inițiat un proces la CEDO împotriva Cehiei prin care să anuleze asimilarea cetățenilor săi ca germani, cu consecința că astfel împotriva lor nu se mai  pot aplica prevederile decretelor din 1945 și, implicit, își pot recupera propietățile.

Cum a apărut statul Liechtenstein

În 2019, Liechtenstein a celebrat 300 de ani de existență ca stat. Familia Liechtenstein, deși primise titlul princiar de la împăratul romano-german Matthias (1612-1619), nu era reprezentată în Dieta imperială, pentru că nu avea terenuri care să fie subordonate direct coroanei, fără alți suzerani intermediari. Pentru a obține acest statut, în 1719, familia a cumpărat două domenii în jurul castelului Liechtenstein, care erau vasale direct împăratului.

Achiziția a avut un rol pur politic pentru că în prima sută de ani de la tranzacție, niciun membru al familiei nu a vizitat domeniul astfel constituit. După ce Napoleon a desființat Sfântul Imperiu Roman de Națiune Germană în 1806, Liechtenstein a devenit parte a Confederației Germanice, al cărei președinte era chiar împăratul francez. După detronarea lui  Napoleon, Confederația a fost la rândul ei desființată și astfel Liechtenstein și-a câștigat independența.

ADVERTISEMENT
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a...
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit un şoc: „Nebunesc! Nu am mai văzut aşa ceva vreodată”
Cristina Joia de la Visuri la cheie vorbește despre atacul de la supermarket:...
Cristina Joia de la Visuri la cheie vorbește despre atacul de la supermarket: “Nu mai știu nici numele agresoarei”. Interviu exclusiv
Revista Taifasuri 1.002! Polițistul mafiot și… fotbalist Andrei Mateiu! Editorial Fuego. Secrete de...
Revista Taifasuri 1.002! Polițistul mafiot și… fotbalist Andrei Mateiu! Editorial Fuego. Secrete de vedete, rețete, horoscop, matrimoniale!
Trenurile București-Oltenița, suspendate de ANPC. Circulația s-a reluat parțial pe ambele sensuri de...
Trenurile București-Oltenița, suspendate de ANPC. Circulația s-a reluat parțial pe ambele sensuri de mers. Update
Cum își câștigă pâinea Florian Coldea în perioada în care se află sub...
Cum își câștigă pâinea Florian Coldea în perioada în care se află sub control judiciar. Ce taxă se achită pentru o sesiune online cu generalul SRI
Motivele pentru care surpriza U Cluj domină Superliga. Ardelenii visează la titlul pe...
Motivele pentru care surpriza U Cluj domină Superliga. Ardelenii visează la titlul pe care nu l-au câștigat niciodată
Umilit de statul român, marele Ilie Năstase a rămas cu aceeași pensie de...
Umilit de statul român, marele Ilie Năstase a rămas cu aceeași pensie de nimic și după recalculare: "Sunt singurul general cu un asemenea venit"
De nerecunoscut! Cum arată și cu ce se ocupă acum Aylin Cadîr, la...
De nerecunoscut! Cum arată și cu ce se ocupă acum Aylin Cadîr, la 38 de ani. Actrița are doi copii cu avocatul Traian Paicu
Bridgerton, sezonul patru. Supriza pregătită pentru fanii serialului
Bridgerton, sezonul patru. Supriza pregătită pentru fanii serialului
Florin Dumitrescu, postat de soție în ipostaze dubioase pe internet. A vrut să...
Florin Dumitrescu, postat de soție în ipostaze dubioase pe internet. A vrut să se răzbune pe el și să-l facă de rușine în fața fanilor
Seară de gală la lansarea colecției Bitolia: 74 – The Creation. Evenimentul anului...
Seară de gală la lansarea colecției Bitolia: 74 – The Creation. Evenimentul anului în fashion, marca Oana Livia Badea
Dieta de gravidă a campioanei Larisa Iordache. Care este alimentul fără de care...
Dieta de gravidă a campioanei Larisa Iordache. Care este alimentul fără de care nu-și poate începe ziua: ”Mănânc des și în porții mici”
Ce secrete ascunde românul care a împrumutat statul cu 68 de milioane de...
Ce secrete ascunde românul care a împrumutat statul cu 68 de milioane de euro. Legătura cu teroristul Hayssam și ex-premierul Tăriceanu
Deputații USR vor să le ia sediile subvenționate partidelor politice fără aleși. De...
Deputații USR vor să le ia sediile subvenționate partidelor politice fără aleși. De ce se opune Autoritatea Electorală
ȘOC TOTAL! Au MURIT pe CAPETE! Răsturnare MAJORĂ în RĂZBOI
ȘOC TOTAL! Au MURIT pe CAPETE! Răsturnare MAJORĂ în RĂZBOI
Ce mesaj i-a dat secretara de la Medicină fiului înainte de a se...
Ce mesaj i-a dat secretara de la Medicină fiului înainte de a se sinucide
Volodimir Zelenski anunță un plan de victorie „pe deplin pregătit” pentru Ucraina
Volodimir Zelenski anunță un plan de victorie „pe deplin pregătit” pentru Ucraina
Ce a cumpărat o româncă dintr-un supermarket din Elveţia în valoare de 250...
Ce a cumpărat o româncă dintr-un supermarket din Elveţia în valoare de 250 de lei: "Eram speriată să merg la cumpărături aici"
Milionarul convins de Gică Hagi să investească la Farul a rupt tăcerea: Nu...
Milionarul convins de Gică Hagi să investească la Farul a rupt tăcerea: Nu îmi place fotbalu
Fosta soție a lui Alin Oprea, Larisa Uță, dezvăluiri după 3 ani de...
Fosta soție a lui Alin Oprea, Larisa Uță, dezvăluiri după 3 ani de la divorț „Nu puteam să plâng, voiam să urlu”