Life

Povestea neștiută a unui tablou de Van Gogh. A fost ascuns timp de 120 de ani, iar în spate stă un mare secret

În spatele tablourile realizate de Van Gogh se ascund povești impresionante. Unul dintre ele însă ne poate spune mai multe decât am fi crezut vreodată.
25.02.2023 | 17:29
Povestea nestiuta a unui tablou de Van Gogh A fost ascuns timp de 120 de ani iar in spate sta un mare secret
Povestea neștiută a unui tablou de Van Gogh. Sursă foto: Pinterest, Christie's / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un tablou realizat de Vincent van Gogh a fost scos la licitație recent, însă nimeni nu a mai auzit de el până acum. Lucrarea este intitulată “Head of a Woman (Gordina de Groot)”, iar prețul de licitație este o adevărată avere, mai exact 1,5 milioane de lire sterline.

Povestea tabloului “Head of a Woman” a lui Van Gogh

De ce nu am mai auzit până acum de această lucrare a renumitului pictor? Aceasta a fost ascunsă mai bine de 100 de ani și nu este de mirare de unde vine și prețul atât de mare. Despre tabloul “Head of a Woman (Gordina de Groot)” se spune că a fost pictat în primăvara lui 1885 și că până acum a fost ținut într-o colecție privată.

ADVERTISEMENT

Tabloul va fi scos la licitație în cursul zilei de marți, 28 februarie, la casa Christie’s din Londra, iar cei care îl vor achiziționa se vor bucura totodată și de o poveste extrem de emoționantă. Se pare că în perioada în care acest tablou a fost pictat, Van Gogh executa și alte zeci tablouri cu diverși țărani fără nume din satul Nuenen.

Singurul personaj însă pe care pictorul l-a menționat vreodată în scrisorile sale trimise fratelui său Theo, a fost Gordina de Groot, care urma să împlinească 30 de ani. Interesant este faptul că Gordina a ajuns să fie descrisă ca fiind prima capodoperă din tinerețe a marelui pictor.

ADVERTISEMENT

Ce relație exista între Van Gogh și Gordina? La acel moment s-a iscat un adevărat scandal în sat, în condițiile în care tânăra era însărcinată, iar mulți spuneau că pictorul ar fi fost tatăl copilului. Și această idee a fost alimentată și de faptul că în certificatul de naștere al micuțului nu era menționat numele tatălui.

Ce spunea Van Gogh despre Gordina

În scrisorile sale, Vincent van Gogh, care de altfel a avut un final tragic, îi povestea fratelui său că în realitate era vorba despre un văr al femeii. Totuși, nu este clar dacă la acel moment Gordina îl vedea și pe Van Gogh cu alți ochi, sau el o vedea pe ea diferit, acest lucru rămânând în continuare un mister.

ADVERTISEMENT

“Deși Van Gogh a negat vehement aceste acuzații, lucrarea de față sugerează totuși o tandrețe deosebită între artist și model, evidentă în forța privirii acesteia”, se arată în descrierea tabloului din catalogul Christie’s.

De ce a fost ascuns tabloul atât de multă vreme? Potrivit sursei citate, “Head of a Woman” se numără printre cele 40 de tablouri pe care pictorul le-a lăsat în urmă în momentul în care a decis să plece la Anvers, lucru care s-a întâmplat în toamna anului 1885. Astfel, în anul 1902, toate tablourile au fost achiziționate de un anticar din Breda.

ADVERTISEMENT

Un an mai târziu însă, un negustor din Rotterdam le-a achiziționat, iar mai apoi, tabloul cu portretul femeii a ajuns la un banchet din Haga, rămânând ani buni în colecția familiei respective, departe de ochii curioșilor.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Povestea nespusă a zilei când Reagan a fost împușcat. La Casa Albă domnea...
Povestea nespusă a zilei când Reagan a fost împușcat. La Casa Albă domnea haosul, în timp ce submarine rusești se apropiau periculos de Washington
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să plătească pentru un pahar
Valentina Pelinel l-a dat de gol pe Cristi Borcea: „Are probleme!” Calvarul prin...
Valentina Pelinel l-a dat de gol pe Cristi Borcea: „Are probleme!” Calvarul prin care trece omul de afaceri
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
VIRUSUL mortal care UCIDE precum COVID-UL! E ALERTĂ MAXIMĂ
VIRUSUL mortal care UCIDE precum COVID-UL! E ALERTĂ MAXIMĂ
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Ce se schimbă, de fapt, la actele de stare civilă. Unde se vor...
Ce se schimbă, de fapt, la actele de stare civilă. Unde se vor face digital
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a...
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a speriat pe trecători. Imagini cu un PUTERNIC IMPACT emoțional! VIDEO
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2...
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților