Life

Povestea unei femei chinuite de boala de care suferă Celine Dion: ”Corpul tău îngheață, te prăbușești de tot”

Celine Dion a fost diagnosticată cu o afecțiune neurologică extrem de rară. Este vorba despre sindromul omului înțepenit, care afectează o persoană la un milion.
14.12.2022 | 15:16
Povestea unei femei chinuite de boala de care sufera Celine Dion Corpul tau ingheata te prabusesti de tot
Femeia care suferă de aceeași boală ca și Celine Dion trăiește un adevărat calvar. Sursă foto: The Mirror, Printerest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În situația ei însă, mai este și o altă femeie în vârstă de 52 de ani din Southampton.

Cum arată o zi din viața lui Karen Long, femeia care suferă de aceeași boală ca și Celine Dion

Karen Long suferă și ea de sindromul omului înțepenit și trăiește un adevărat calvar. Sunt lucruri pe care nici măcar nu poate să le facă din cauza acestei boli, mai exact din cauza spasmelor necontrolate la nivelul mușchilor.

Femeia în vârstă de 52 de ani din Southampton nu mai poate traversa strada de teamă că s-ar putea transforma într-o statuie umană, deoarece spasmele sale îi blochează mușchii, lucru care o face să cadă.

ADVERTISEMENT

Fiecare episod neplăcut din viața sa se încheie cu vânătăi mari, iar acum, aceasta se teme și să meargă la cumpărături, de frică să nu cadă și să se lovească din nou.

Karen Long are un copil, iar marea parte a timpului și-o petrece în casă, pentru a putea fi în siguranță.

ADVERTISEMENT

“Dacă aș fi afară și cineva ar suna din claxon, aș cădea. Cu SPS, cazi ca o statuie, nu ai nicio șansă și corpul tău îngheață, te prăbușești de tot. Nu pot traversa un spațiu deschis, așa că nu pot traversa strada.

Dacă trebuie să merg undeva, voi merge pe drumul cel mai lung, astfel încât să fiu lângă un perete, pentru că, din punct de vedere fizic, te duci la pas și anticorpii din corpul tău spun nu”, a povestit femeia într-un interviu acordat pentru The Mirror.

ADVERTISEMENT

Afecțiunea rară, care afectează aproximativ unu la un milion de persoane, este o tulburare neurologică rară cu caracteristici ale unei boli autoimune.

Karen Long ajunge să fie plină de vânătăi după diferite episoade ale bolii. Sursă foto: The Mirror / colaj Fanatik
Karen Long ajunge să fie plină de vânătăi după diferite episoade ale bolii. Sursă foto: The Mirror / colaj Fanatik

Diagnosticul a fost o pură întâmplare

În general, cele mai afectate sunt femeile cu vârste de peste 30 de ani, care ajung să vadă o parte a propriului corp ca fiind străină.

ADVERTISEMENT

În cazul lui Karen, lucrurile sunt mult mai vechi, iar diagnosticul a fost unul întâmplător. În urmă cu 12 ani, femeia a început să aibă dureri de spate și a început să meargă cocoșată, iar mersul ei a devenit robotizat.

Femeia și-a pierdut soțul în anul 2013, iar mai apoi s-a mutat cu noul ei partener. Acum, Karen spune că cel mai probabil stresul pierderii, dar și cel al mutării, ar fi putut declanșa afecțiunea.

Karen avea dureri atroce în zona trunchiului și a fost dusă de urgență la spital. A fost internată în primă fază la departamentul de ginecologie pentru analize, dar s-a întâmplat ca un neurolog să facă o tură pe secție cu studenții săi și să dea peste ea.

I s-a recomandat efectuarea unei electromiografii (EMG), o procedură de diagnosticare pentru a evalua starea de sănătate a mușchilor și a celulelor nervoase care îi controlează.

Nu există tratament pentru sindromul omului înțepenit

“A testat câți anticorpi aveam și al meu era absolut peste așteptări. Ei aud cum reacționează mușchii și creierul tău ar trebui să fie capabil să-i controleze, dar eu nu aveam niciun control. 

Diagnosticul meu a fost o pură întâmplare, am fost atât de norocoasă”, a mai povestit femeia, pentru The Mirror.

Deși nu există niciun tratament pentru această boală, Karen ia zilnic medicamente pentru relaxarea musculară și urmează un tratament cu imunoglobulină intravenoasă (IVIG) pe NHS la fiecare patru săptămâni, prin care anticorpii altcuiva sunt introduși în corpul ei.

La fel ca și în cazul lui Celine Dion, care a anunțat că nu poate susține concertele planificate în Marea Britanie și în Europa anul viitor, SPS  îi afectează viața de zi cu zi a lui Karen.

Astfel, uneori gătitul, dar ți îmbrăcatul sau încălțatul pot deveni și ele grav afectate.

ADVERTISEMENT
Tags: