News

Poveşti tulburătoare din iadul marocan. Un şef al poliţiei a murit sub dărâmături, protejându-şi fiul cu trupul

Sky News a realizat un reportaj într-un sat de la poalele Munţilor Atlas, unde casele au fost făcute una cu pământul. Printre ruine, o femeie îşi spune povestea.
11.09.2023 | 13:36
Povesti tulburatoare din iadul marocan Un sef al politiei a murit sub daramaturi protejandusi fiul cu trupul
Rămăşiţele unui fost magazin din Amizmiz Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cutremurul din Maroc a provocat distrugeri teribile la poalele Munților Atlas. În satul Amizmiz, o fată a fost salvată miraculos din casa ei distrusă complet, însă tatăl ei a fost ucis și există temeri că atât mama, cât și fratele ei sunt, de asemenea, morți.

Bilanţul provizoriu indică peste 2.100 de morţi şi 2.400 de răniţi

În satul marocan Amizmiz, moartea a venit în cel mai crud mod. Cutremurul care a lovit brusc centrul ţării, în noaptea de vineri spre sâmbătă, a adus un val uriaș de distrugeri și apoi, pentru unii, o așteptare chinuitoare pentru ajutor.

ADVERTISEMENT

Echipa Sky News a realizat un reportaj în zonă, iar mai întâi jurnaliștii s-au oprit la benzinărie, unde acum se află un morman imens de moloz. Pe vremuri era o cafenea acolo, dar acum nu ai avea cum să ghicești asta.

În spatele mormanului de moloz a ceea ce era până acum benzinăria este un teren în care până acum două zile erau două case. Acum acolo sunt grinzi groase de beton, stivuite în dezordine una peste alta. Acestea sunt podelele și tavanele acestor case care s-au prăbușit, făcându-se şi ele una cu pământul.

ADVERTISEMENT

O femeie se află lângă ruine şi plânge încet. Reporterii încearcă să vorbească cu ea, cât se poate de blând, iar ea începe să povestească ce s-a întâmplat. Numele său este Hafida, iar fratele ei, Milud, locuia într-una dintre case.

Bărbatul era șeful poliției locale și locuia aici împreună cu soția sa și cei doi copii ai lor. Cel mai mic copil, o fiică, a supraviețuit și se află acum la spitalul din Marrakech, cu un picior rupt. Soția și fiul lui Milud sunt încă daţi dispăruți.

ADVERTISEMENT

Cadavrul bărbatului a fost însă găsit. Milud, şeful poliţiei locale din Amizmiz, a fost ucis de bucăţi de beton care i-au lovit capul în timp ce stătea întins deasupra fiului său, încercând să-l protejeze. Hafida știe că nici mama, nici fiul nu vor fi găsiți în viață. Este realitatea crudă, cu care s-a resemnat.

Femeia mai povesteşte că la început le puteai auzi strigătele de ajutor, dar acum vocile au tăcut. Şi apoi, Hafida izbucneşte din nou în lacrimi. Povestea ei este o poveste înfiorătoare, care se repetă zilele acestea peste tot în această regiune.

ADVERTISEMENT

Bilanțul provizoriu al cutremurului din Maroc indică 2.122 de morţi şi 2.421 de răniţi. În mijlocul celui mai devastator cutremur din ultimii 60 de ani, Marocul a acceptat ajutor din partea Spaniei, Marii Britanii, Qatarului și Emiratelor Arabe Unite. Cu toate acestea, regimul de la Rabat nu a cerut ajutor Franței, în ciuda faptului că miniștrii de la Paris au spus că sunt „gata să ajute Marocul”.

ADVERTISEMENT
Tags: