News

Salvare miraculoasă în Maroc. Momentul în care un nou-născut este scos de sub dărâmături, după cutremurul care a ucis 2.000 de oameni

Un bebeluş a fost salvat din ghearele morţii, la câteva ore după cutremurul devastator care a îndoliat Marocul. Momentul scoaterii sale de sub ruine a fost filmat.
10.09.2023 | 16:50
Salvare miraculoasa in Maroc Momentul in care un nounascut este scos de sub daramaturi dupa cutremurul care a ucis 2000 de oameni
Imagine din centrul istoric al oraşului Marrakech Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Peste 2.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în cutremurul devastator care a zguduit vineri noapte regiunea centrală şi alte 2.000 sunt date dispărute, dar pe lângă situaţia tragică mai este loc şi de minuni, viaţa croindu-şi drum printre dărâmături.

Cutremurul din 1960 a provocat până la 15.000 de morţi

Emoţia este profundă zilele acestea şi lumea întreagă priveşte cu ochi înlăcrimaţi spre Maroc, acolo unde un cutremur produs în Munţii Atlas a răpit mii de vieţi în câteva secunde.

ADVERTISEMENT

Echipe de salvatori din mai multe ţări ale Europei şi duc o luptă contracronometru pentru a-i scoate la suprafaţă pe cei prinşi sub dărâmături. Fiecare viaţă salvată le dă şi mai multă energie să sape mai departe.

Un moment de-a dreptul emoţionant a fost semnalat sâmbătă, când de sub zidurile prăbuşite a fost scos în viaţă un copil nou-născut. A fost un adevărat miracol în atmosfera de teroare resimţită de locuitorii satelor de munte distruse aproape complet de seism.

ADVERTISEMENT

La aproximativ 399 de ani de la cutremurul din 11 mai 1624 – care a lovit orașul Fez şi pe care un studiu publicat în 2017 l-a descris drept “unul dintre cele mai grave dezastre naturale din istoria Marocului” – țara a fost expusă în seara zilei de vineri, 9 septembrie 2023, la un cutremur similar.

Cutremurul a avut magnitudinea 6,8 şi s-a produs la aproximativ 70 de kilometri sud-vest de Marrakech, la ora locală 23:11 (ora 01.11, sâmbătă, ora României). Seismul fost resimțit pe suprafeţe extinse din nordul și nord-estul Marocului, dar şi în părţi din Algeria, Spania şi Portugalia.

ADVERTISEMENT

Conform măsurilor de rezistență la cutremur, un seism cu magnitudinea de 6,8 este considerat unul puternic, dar chiar și seismele de intensitate moderată sunt capabile să provoace pagube grave acestei regiuni. La aproximativ 140 de kilometri sud-vest de această zonă, în 1960, un cutremur cu magnitudinea de 5,8 între 12.000 şi 15.000 de oameni.

Deși cutremurul din 1960 a dus la modificări ale regulilor de construcție în Maroc, multe clădiri – în special casele din zonele rurale – nu au respectat aceste reguli. Bill McGuire, profesor de riscuri geofizice și climatice la University College London, pune această neglijenţă pe seama faptului că seismele sunt o raritate în Maroc.

ADVERTISEMENT

“Problema este că atunci când cutremurele devastatoare sunt rare clădirile nu sunt construite pentru a avea o rezistență suficientă ca să facă față mişcărilor telurice puternice, iar asta duce la prăbușirea multora dintre ele și la un număr mare de victime”, a spus ptofesorul.

ADVERTISEMENT