News

Prăbușirea “Imperiului Cripto”: Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, încarcerat în urma acuzațiilor de fraudă

Sam Bankman-Fried, fondatorul FTX, a fost arestat sub acuzații de fraudă legate de prăbușirea FTX și va fi ținut în detenție.
12.08.2023 | 19:00
Prabusirea Imperiului Cripto Fondatorul FTX Sam BankmanFried incarcerat in urma acuzatiilor de frauda
Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, încarcerat, în urma acuzațiilor de Fraudă. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Sam Bankman-Fried, fondatorul companiei de criptomonede FTX, a fost arestat și trebuie să aștepte judecarea în detenție, după ce a fost acuzat de fraudă în urma prăbușirii FTX. Judecătorul american Lewis Kaplan a decis că Bankman-Fried trebuie să rămână în spatele gratiilor în timpul procesului, întrucât există suspiciuni că escrocul ar fi încercat să influențeze martorii.

Sam Bankman-Fried, trimis la închisoare

Într-o audiere de revocare a cauțiunii care a avut loc înaintea procesului programat pentru octombrie, procurorii au susținut că Bankman-Fried ar fi încercat să manipuleze martorii de cel puțin două ori.

ADVERTISEMENT

Acesta a negat ferm aceste acuzații. Tânărul în vârstă de 31 de ani a fost încătușat în instanță, iar mama sa a fost martoră la acest moment emoționant.

Anul trecut, Bankman-Fried a fost acuzat că a folosit abuziv fonduri de la investitori și clienți ai FTX pentru cheltuieli personale, printre care proprietăți, donații politice și pierderi ale propriului său fond speculativ, Alameda Research.

ADVERTISEMENT

Fostul miliardar a fost eliberat inițial cu o obligațiune de 250 de milioane de dolari, fiind forțat să se mute la casa părinților săi din Palo Alto, California.

Cu toate acestea, restricțiile cu care Bankman-Fried se confruntă au fost înăsprite ulterior, deoarece instanța a constatat că acesta a încercat să contacteze persoane implicate în caz și a utilizat o rețea privată virtuală. Tatăl său a fost prezent la tribunal și și-a arătat sprijinul, dar tânărul a fost dus în detenție cu cătușe.

ADVERTISEMENT

Afaceristul, reținut în Bahamas

Fondatorul și fostul director executiv al bursei de criptomonede FTX, Sam Bankman-Fried, a fost reținut în Bahamas în decembrie 2022. La baza acestei măsuri a stat o solicitare din partea Statelor Unite, unde a fost deschis un dosar penal împotriva lui Bankman-Fried. Tânărul este suspectat că a fraudat investitorii care au investit 1,8 miliarde de dolari în bursa de criptomonede, care a dat faliment în noiembrie.

Potrivit anchetei, Bankman-Fried a folosit acești bani pentru a cumpăra proprietăți imobiliare, donații politice, precum și pentru a acoperi pierderile celeilalte sale companii – platforma de tranzacționare Alameda Research.

ADVERTISEMENT

Bankman-Fried a fost eliberat din arest pe o cauțiune de 250 de milioane de dolari la sfârșitul lunii decembrie 2022, dar, procurorii l-au convins pe judecător că fondatorul bursei de criptomonede falimentare a încercat de atunci, în mod repetat, să influențeze martorii în procesul împotriva sa.

ADVERTISEMENT