News

Cutremur pe piaţa financiară, încă o bancă s-a prăbuşit în SUA. Este al doilea mare faliment, în trei zile

Signature Bank, una dintre cele mai mari bănci în industria cripto, a fost închisă de autorităţuile de reglementare din SUA, la două zile după falimentul Silicon Valley Bank.
13.03.2023 | 13:22
Cutremur pe piata financiara inca o banca sa prabusit in SUA Este al doilea mare faliment in trei zile
Signature Bank a fost închisă Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Autoritățile americane de reglementare au închis luni Signature Bank cu sediul în New York, în plin scandal legat de prăbuşirea Silicon Valley Bank, cel mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiară din 2008 – și al doilea ca mărime din istorie.

Signature Bank avea active de peste 100 de miliarde de dolari

Signature este una dintre principalele bănci ale industriei criptomonedelor, cu sediul în New York, cea mai mare după Silvergate Bank, care şi-a anunțat săptămâna trecută lichidarea iminentă. Vineri avea o valoare de piaţă de 4,4 miliarde dolari, după o scădere cu 40% în acest an, conform FactSet. De asemenea, banca avea active de 118 miliarde dolari.

ADVERTISEMENT

Această bancă este și una dintre victimele crizei actuale de pe piața cripto, legată de falimentul Silicon Valley Bank. Autoritățile de reglementare din SUA au luat decizia de a preveni răspândirea crizei bancare prin închiderea băncii, care este un creditor major în industria cripto. Departamentul de Trezorerie, Rezerva Federală și Corporația Federală de Asigurare a Depozitelor au transmis, într-o declarație comună, că închid banca.

“Anunțăm, de asemenea, o excepție similară de risc sistemic pentru Signature Bank, New York, care a fost închisă astăzi de către autoritatea sa de stat, care a acordat autorizația”, au declarat Trezoreria, Federal Reserve și FDIC.

ADVERTISEMENT

Autoritățile de reglementare bancare au mai anunțat că clienții Signature Bank au acces deplin la depozitele lor, astfel încât să își poată recupera banii. “Toți deponenții acestei instituții vor fi despăgubiți, ca și în cazul Silicon Valley Bank (SVB), astfel încât nicio pierdere să nu fie suportată de contribuabili”, au transmis autoritățile de reglementare ale băncii.

De remarcat că autoritățile de reglementare au închis vineri banca din Silicon Valley și i-au confiscat depozitele, acesta fiind cel mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiară din 2008 și al doilea ca mărime din toate timpurile. Decizia a venit la câteva zile după ce instituția bancară a anunțat că întâmpină dificultăți în operațiunile sale.

ADVERTISEMENT

Silicon Valley Bank, cu active de 209 miliarde de dolari, a pierdut numai în ultima sa zi de funcționare 42 de miliarde de dolari, retrase de clienții săi. Speculaţii în legătură cu falimentul băncii s-au făcut de două săptămâni, dar mii de firme care aveau conturile la SVB și mulți investitori de pe piața de capital au rămas doar cu speranța de a fi despăgubiți de Fondul de garantare guvernamental (FDIC), în limita a 250.000 de dolari fiecare, în condițiile în care pentru unii dintre ei expunerea poate fi de zeci de milioane de dolari.

Silicon Valley Bank a fost fondată în 1983 și era considerată un motor important pentru finanțarea companiilor high-tech din California. Banca se autodefinea drept “partenerul financiar al economiei inovative” și “bancă de bază pentru investitorii în înalta tehnologie”.

ADVERTISEMENT

Aproximativ 90% din depozitele de la Signature Bank nu erau acoperite de fondul de garantare al SUA (FDIC), comparativ cu un procent de 95% în cazul Silicon Valley Bank. FDIC garantează deponenților care au cel mult 250.000 de dolari într-un depozit bancar că își vor primi banii înapoi în cazul în care instituția financiară intră în colaps.

ADVERTISEMENT