News

Precauție pentru persoanele alergice, după ce doi britanici au avut reacții adverse la vaccinul Pfizer. Recomandările medicilor

09.12.2020 | 16:31
Precautie pentru persoanele alergice dupa ce doi britanici au avut reactii adverse la vaccinul Pfizer Recomandarile medicilor
ADVERTISEMENT

Persoanele alergice, cunoscute că ar face reacții anafilactice, sunt sfătuite de către autoritățile britanice să nu se vaccineze anti-Covid cu vaccinul dezvoltat de Pfizer.

Vaccinul PfizerBioNTech ar trebui să pună capăt pandemiei de Covid-19, însă nu toți britanicii se pot vaccina, cel puțin nu în siguranță.

ADVERTISEMENT

Este, de exemplu, cazul persoanelor cu un istoric alergic la medicamente, care ar trebui să stea departe de acest vaccin, după ce doi oameni care s-au vaccinat au dezvoltat efecte secundare nedorite.

Vaccinul Prifzer nu este recomandat persoanelor alergice

„Nu recomandăm persoanelor cu alergii să se vaccineze, există două cazuri de persoane alergice care au avut efecte secundare. Între timp, acestea și-au revenit”, a transmis Stephen Powis, director medical național pentru Anglia, în cadrul Serviciului Național de Sănătate.

ADVERTISEMENT

Comisia de Specialitate Alergologică și Imunologie Clinică a transmis în această perioadă mai multe avertizări valabile pentru persoanele alergice, dintre care reamintim:

  • *Pacienții cu astm și rinită alergică sunt îngrijorați în timpul pandemiei actuale, dar nu trebuie să intre în panică și trebuie să se informeze din surse oficiale, documentate și actualizate constant, despre infecția cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) care poate induce boala numită COVID-19. Informațiile furnizate de sursele oficiale, de încredere, se bazează pe cele mai bune date disponibile la momentul actual.
    •Deși persoanele cu alergii respiratorii, în special astm, pot fi considerate ca având un risc posibil mai mare pentru COVID-19, din fericire, datele disponibile până în prezent arătă că aproape toți acești pacienți nu sunt de obicei sever afectați. În plus, date preliminare au sugerat că bolile alergice respiratorii nu par a fi factori de risc pentru infecția cu noul coronavirus.
    • În prezent nu există tratament specific sau vaccin pentru a preveni infecția cu noul coronavirus care poate induce COVID-19. De aceea, cel mai bun mod de a evita infectarea și îmbolnăvirea este de a evita expunerea la virus. Menținerea distanței sociale și practicarea unei igiene optime respiratorii, a mâinilor și feței trebuie respectate conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății [www.who.int] și ale Ministerului Sănătății [www.ms.ro], pentru că sunt cele mai eficiente modalități de protejare.
    •Se recomandă menținerea măsurilor de profilaxie pentru reducerea expunerii la aeroalergene de interior și exterior sensibilizante, agenți poluanți, inclusiv fum de țigară, ca factori de risc pentru exacerbări.
    Este important ca pacienții cu alergii respiratorii să continue să își administreze medicamentele pentru astm și rinită alergică, așa cum i-au fost prescrise. Pacienții trebuie să urmeze planul de acțiune stabilit cu medicul curant și să se asigure că posedă la domiciliu suficiente medicamente, cu menținerea aprovizionării în vederea respectării tratamentului pentru controlul simptomelor și reducerea riscurilor.
    •Pacienții cu astm trebuie să continue medicația antiastmatică inhalatorie, inclusiv corticoterapia inhalatorie, așa cum au fost prescrisă de medicul curant.
    • Inhalatoarele presurizate cu doze măsurate (pMDI) utilizate ca flacoane presurizate dozatoare cu sau fără spacer (dispozitive de expansiune care la domiciliu sunt de uz strict personal) și dispozitivele cu pulbere uscată vor fi utilizate în continuare conform indicațiilor anterioare.
    • În exacerbările acute ale astmului, va fi evitată la domiciliu și, pe cât posibil, intraspitalicesc, folosirea nebulizatoarelor din cauza riscului crescut de diseminare la membrii familiei, la alți pacienți și personal medical a noului coronavirus care poate induce COVID-19.
    • În exacerbările acute severe ale astmului, pacienții pot fi tratați cu cură scurtă de corticosteroizi orali, conform planului de acțiune, pentru a preveni consecințe grave.
    •Pacienții cu rinită alergică trebuie să își administreze în continuare tratamentul cu corticosteroizi nazali, așa cum a fost prescris de medicul curant.
    • În prezent, nu există dovezi care să susțină faptul că tratamentul cu corticosteroizi topici intranazali sau inhalatori (inhalatoare de uz personal), antihistaminicele H1 sau medicamente biologice aprobate pentru astmul sever au efect de creștere a riscului de contractare a noului coronavirus care induce COVID-19.
    • În general, nu trebuie modificate sau oprite tratamentele pentru alergiile respiratorii fără a discuta cu medicul curant alergolog, pneumolog sau specialist ORL, după caz.
    •Dacă tratamentul pentru astm sau rinită alergică este oprit sau modificat, există riscul ca boala să se deterioreze, ceea ce poate să impună pentru astm tratament de urgență sau chiar internare la spita
ADVERTISEMENT