News

Precizări ale directorului STS despre sistemul electronic de facturare RO e-Factura. Devine obligatoriu la 1 ianuarie

STS va prelua în infrastructura sa sistemul Ro e-Factura, spune directorul Ionel Sorin Bălan. Acest sistem național de facturare electronică devine obligatoriu
30.12.2023 | 21:29
Precizari ale directorului STS despre sistemul electronic de facturare RO eFactura Devine obligatoriu la 1 ianuarie
Ro e-factura va deveni obligatoriu, începând cu 1 ianuarie 2024, pentru majoritatea firmelor / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, Ionel Sorin Bălan, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, a oferit, sâmbătă, detalii despre sistemul Ro e-Factura, sistemul national privind factura electronică care va deveni obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2024 pentru majoritatea firmelor.

Obligatoriu de la 1 ianuarie 2024

Directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, Ionel Sorin Bălan, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, a oferit, sâmbătă, detalii despre sistemul Ro e-Factura.

ADVERTISEMENT

Acest sistem national privind factura electronică va va deveni obligatoriu, începând cu 1 ianuarie 2024, pentru majoritatea firmelor în relația „business-to-business (B2B)”.

Potrivit ANAF, sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura a fost creat în vederea punerii la dispoziţia operatorilor economici a unui serviciu electronic pentru emiterea și primirea facturilor. „Standardizarea sistemului de facturare electronică la nivel internațional are beneficii semnificative în ceea ce privește funcționarea economiilor, impactul asupra mediului și reducerea sarcinilor administrative”, precizează ANAF.

ADVERTISEMENT

„Implementarea tehnologiei open source la nivelul bazelor de date pentru realizarea modulul e-Factura a redus costurile cu 16 milioane de euro”, potrivit lui Ionel Sorin Bălan, scrie Antena3CNN.

„S-a lucrat astfel încât să se reducă costurile de implementare cât mai mult. În acest sens, la nivelul bazelor de date a fost implementată tehnologie open source, care a redus foarte mult costurile.

ADVERTISEMENT

Ca şi ordin de mărime vă spun că dacă ar fi fost folosite alte tipuri de baze de date proprietare, costurile afişate de către furnizori la nivelul licenţelor şi suportului asigurat pe o perioadă de cinci ani ar fi depăşit 16 milioane de euro. Prin implementarea acestor soluţii, tehnologia open source, au fost reduse la nivelul Ministerului Finanţelor aceste cheltuieli”, a spus directorul STS în cadrul uneui conferințe de presă.

Un sistem construit pe două noduri

„Sistemul este construit pe două noduri. Aceste noduri funcţionează în centre de date diferite asigurând astfel mecanismul de bioredundanţă. Unul dintre noduri este găzduit în infrastructura Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

ADVERTISEMENT

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a pus la dispoziţie Ministerului de Finanţe prin Centru de Naţional de Informaţii Financiare resurse de procesare, de stocare şi de comunicaţii astfel încât sistemul care permitea tranzacţionarea facturilor în regim business to government să poată asigura tranzacţii la un nivel de performanţă sporită astfel încât să poată să acomodeze şi tranzacţionarea facturilor business to business”, a precizat Bălan.

Implementare în două etape

Potrivit ANAF, procesul de implementare va fi realizat în două etape. „În prima etapă, în perioada 1 ianuarie 2024 – 30 iunie 2024, operatorii economici – persoane impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA au obligația să raporteze în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relația B2B și în relația cu instituțiile publice, altele decât cele efectuate în relația B2G, pentru care există obligația utilizării Ro eFactura începând cu data de 01 iulie 2022”.

„În a doua etapă, începând cu data de 01.07.2024, emitenții facturilor electronice au obligația de transmitere a acestora către destinatari utilizând sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1) din OUG nr.120/2021”.

Transparență și monitorizarea tranzacțiilor

Potivit ministrului Finanțelor Publice, Marcel Boloș, avantajele facturării electronice țin de o transparență sporită, concurență echitabilă, monitorizarea precisă a tranzacțiilor, eliminarea riscului utilizării de facturi false și protejarea bugetului public.

„Implementarea facturării electronice va contribui la sporirea transparenței, la monitorizarea precisă a tranzacțiilor și la raportarea în timp real către autoritățile fiscale. Acest instrument va consolida eforturile noastre de a proteja bugetul public și de a asigura o concurență echitabilă între contribuabili. Facturarea electronică oferă avantajul unei înregistrări precise și verificabile a tranzacțiilor comerciale, simplificând procesele de verificare și audit.

Astfel, ne asigurăm că tranzacțiile respectă reglementările fiscale și nu sunt supuse manipulărilor frauduloase. Prin impunerea facturării electronice, eliminăm riscul utilizării facturilor false sau duplicate, deoarece fiecare tranzacție este înregistrată în mod unic. În contextul implementării acestei măsuri, sprijinul acordat contribuabililor este esențial, tocmai de aceea lansăm un ghid care să răspundă tuturor întrebărilor pe care le-am primit în ultimul timp”, a declarat  Marcel Boloș.

 

 

ADVERTISEMENT