News

Cum a ajuns prefectul Capitalei o funcție plimbată de la un partid la altul. PSD a luat partea leului după retragerea USR-ului de la guvernare

Cum a ajuns prefectul Capitalei o funcție plimbată de la un partid la altul! De la Revoluție și până în prezent, Capitala a avut 28 de oameni pe acest post, unul pe care se ajunge strict la ordin politic.
09.12.2021 | 14:55
Cum a ajuns prefectul Capitalei o functie plimbata de la un partid la altul PSD a luat partea leului dupa retragerea USRului de la guvernare
Cum a ajuns prefectul Capitalei o funcție plimbată de la un partid la celălalt! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cel mai mare oraș al țării nu a avut parte niciodată de liniște în privința postului de prefect. După momentul decembrie 1989 zeci de oameni s-au perindat în funcție, una pentru care s-au luptat mai toate partidele politice importante.

Ultimii ani au adus contre serioase și acuze pentru fiecare numire în parte. Prea puțini au fost cei care au stat în funcție un timp mai îndelungat. Cu toții au părăsit postul după ce și-au pierdut sprijinul politic sau în urma scandalurilor care au izbucnit prin alianțele de moment

ADVERTISEMENT

Cum a ajuns prefectul Bucureștiului o funcție plimbată de la un partid la altul!

Celebrul și îndelung contestatul FSN a fost prima formațiune care a dat prefectul Bucureștiului după Revoluție. Deși reprezentanții Frontului au promis că nu vor intra în politică și nu se vor implica în alegeri, în cele din urmă, mirajul puterii a fost unul mult prea mare.

Doru Viorel Pană, fost primar al municipiului București în perioada 3 septembrie 1991 – 23 februarie 1992 din partea FSN, confirmat de guvernul Theodor Stolojan, a devenit câteva luni mai târziu prefect al Capitalei. A fost urmat de Gheorghe Vîlceanu de la reinventatul PDSR. De remarcat că fostul deputat de Vâlcea a avut unul dintre cele mai lungi mandate, aproape trei ani de zile.

ADVERTISEMENT

Gheorghe Simion, Ion Iordan și Mihai Ion Florică Luican au mai condus Prefectura. Toți au beneficiat de sprijinul PSD-ului, la fel cum a făcut-o și Gabriel Oprea. De altfel, puțini își mai aduc aminte că fostul șef de la MAI a intrat în politică pe calea prefecturii. A fost înlocuit pentru câteva luni de Petre Botezatu.

Membru fondator al Bankcoop și ofițer-anchetator la Anchete Economice Speciale în cadrul Poliției Capitalei, Ovidiu Grecea a fost și el prefect al Capitalei. Fost șef al corpului de control în cabinetul Radu Vasile, Grecea a beneficiat de susținerea PNȚCD-ului.

ADVERTISEMENT

Prefectul Capitalei, numire pe filieră politică

Cum PSD a măturat totul la alegerile legislative, social democrații au recâștigat și funcția de prefect al Bucureștiului. Adrian Năstase l-a numit pe Dan Darabonț, un fost primar al sectorului 6 fără prea mari rezultate. Acesta a ținut chiar să transmită că nu va intra în competitie cu primarii de sector, adică aleșii din iunie 2004 și că își va îndeplini strict misiunea încredințată de premier.

Interesant este că atunci când a fost întrebată despre motivele înlocuirii din funcție a lui Ovidiu Grecea, purtătorul de cuvânt al Executivului, Despina Neagoe, a indicat reforma administrației și eficientizarea activității administrației guvernamentale în teritoriu.

ADVERTISEMENT

După un mandat de cinci zile, al zecelea prefect al Capitalei, Silvian Ionescu, a demisionat din funcție. A făcut acest lucru în urma protestelor provocate de numirea lui. Silvian Ionescu a fost până în decembrie 1989 ofiţer de Securitate, activând în cadrul Departamentului de Informaţii Externe. Era puternic susținut de Alianța DA, PNL și PD

Prima femeie prefect a Bucureștiului, Mioara Mantale a avut parte de numeroase scandaluri cât timp a deținut funcția. A fost și subprefect până în vara lui 2009 și s-a bucurat de sprijinul Partidului Democrat.

Cum și-au pasat partidele funcția de prefect și de ce PSD este în poleposition

A fost înlocuită de Cătălin Deaconescu și el omul democraților. Ion Țincu, Mihai Cristian Atănăsoaie, Cristina Coruț și Paul Petrovan au ocupat postul de prefect susținuți de flancul drept al politicii.

Au urmat Corneliu Cârstea, Adrian Petcu, Speranța Cliseru, Sever Romulus – Stana, Marius Cristian Ghincea, Nicoleta Matilda Goleac și Gheorghe Cojanu, cu toții având parte de susținerea Partidului Social Democrat.

Alegerile legislative de anul trecut au schimbat din nou polii și guvernarea PNL/USR a propus alte nume. Partidul pe care îl conduce acum Dacian Cioloș a primit postul de prefect, unul pe care l-au ocupat Traian Berbeceanu, Alin Stoica și Alexandra Văcaru.

Când USR a făcut un pas în spate, liberalii au bătut palma cu rivalii de la PSD. Și nu a mai durat mult până când preşedintele PNL, Florin Cîţu a explicat că la nivelul coaliţiei de guvernare s-a stabilit ca acolo unde există preşedinte al Consiliului Judeţean de la un partid să fie prefect de la aceeași formațiune. Cu toate acestea, în Capitală funcţia de prefect va reveni PSD.

FANATIK a scris AICI despre îndatoririle pe care le are prefectul Capitalei și autoritatea în fața căreia acesta trebuie să răspundă.

ADVERTISEMENT