News

Pregătiri pentru negocieri de pace între Ucraina și Rusia. Volodimir Zelenski riscă să rămână fără ajutor extern

Oficiali europeni și americani tatonează terenul pentru determina Ucraina și Rusia să înceapă negocieri de pace în contextul impasului de pe front.
04.11.2023 | 12:02
Pregatiri pentru negocieri de pace intre Ucraina si Rusia Volodimir Zelenski risca sa ramana fara ajutor extern
Președintele Volodimir Zelenski împreună cu Joe Biden/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un oficial american de rang înalt și un fost oficial familiarizat cu discuțiile susțin că demnitari europeni și americani au început să discute informal cu oficiali de la Kiev privind concesiile pe care Ucraina ar putea să le facă pentru a ajunge la un acord de pace cu Rusia, scrie NBC, citată de News.ro.

Primele discuții în acest sens ar fi avut loc în octombrie la o reuniune a reprezentanților a peste 50 de state care sprijnă Ucraina, Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei. Potrivit surselor NBC, discuțiile ar fi fost generate de situația de pe frontul ruso-ucrainean și dificultățile pe care SUA și țările europene le au în ce privește asigurarea pe viitor a unui sprijin militar consistent pentru Kiev.

ADVERTISEMENT

Se pare că administrația Biden este îngrijorată de faptul că Ucraina se confruntă cu o criză de forțe, în timp ce Rusia are la dispoziție un rezervor uman mult mai amplu. În Ucraina chiar au apărut proteste publice legate de cerințele de recrutare ale bărbaților apți de luptă, impuse de către președintele Volodimir Zelenski.

Negocieri de pace, forțate de situația de pe front

De asemenea, evaluările situației militare nu sunt în favoarea Kievului, în condițiile în care niciunul dintre beligeranți nu a făcut progrese importante, astfel că țara victorioasă ar putea fi cea care poate menține cel mai mult o forță militară importantă pe front, lucru ce avantajează Rusia. Oficialii americani citați susțin că, din această perspectivă, Kievul are timp doar până la începutul anului viitor pentru a demara discuții concrete pentru încheierea păcii.

ADVERTISEMENT

La nivel oficial însă, autoritățile de la Washington nu au confirmat existența unor asemenea tatonări în ce privește inițierea de negocieri. „Orice decizie privind negocierile depinde de Ucraina. Ne concentrăm pe continuarea susţinerii ferme a Ucrainei în timp ce îşi apără libertatea şi independenţa împotriva agresiunii ruseşti”, a declarat Adrienne Watson, purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate.

Totuși, președintele Joe Biden este îngrijorat privind capacitatea Ucrainei de a mobiliza efective suplimentare. „Efectivele sunt în topul preocupărilor administraţiei în acest moment”, a declarat un oficial american, sub protecția anonimatului. Astfel, există temerea că, în pofida ajutorului militar furnizat de Statele Unite și țările europene, armata ucraineană nu va dispune de forțele competente pentru a le folosi.

ADVERTISEMENT

O altă problemă pentru președintele Zelenski este legată de izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas, ceea ce a deviat atenția opiniei publice de la războiul din Ucraina, inclusiv în mediul politic, unde mai mulți membri ai Congresului sunt de acord cu sprijinirea Israelului, chiar cu prețul reducerii asistenței pentru Kiev.

Deocamdată, Joe Biden nu a reușit încă să convingă Congresul să fie de acord cu un pachet comun de asistență militară pentru Ucraina și Israel, unii republicani susținând că ar vota doar pentru un pachet destinat exclusiv Israelului. Până acum, SUA a cheltuit 43,9 miliarde dolari pentru sprijinirea Ucrainei, iar pachetul preconizat de Biden, de încă 5 miliarde, ar putea fi ultimul în perioada următoare.

ADVERTISEMENT

Însă nu se știe în ce măsură ar fi dispus Vladimir Putin să înceapă negocieri de pace cu Ucraina. Există posibilitatea ca președintele Rusiei să-și dorească prelungirea conflictului până în punctul în care aliații Kievului fie nu-și vor mai permite să susțină Ucraina, fie se vor confrunta cu pierderea sprijinului intern pentru finanțarea războiului.

ADVERTISEMENT