News

Premieră în Brașov: A aterizat primul avion pe aeroportul proaspăt inaugurat. Aeronava, pilotată de fiul cosmonautului Dumitru Prunariu

Premieră în Brașov: Prima cursă pe aeroportul proaspăt inaugurat. Avionul a fost pilotat de fiul cosmonautului Dumitru Prunariu.
15.06.2023 | 11:47
Premiera in Brasov A aterizat primul avion pe aeroportul proaspat inaugurat Aeronava pilotata de fiul cosmonautului Dumitru Prunariu
Premieră în Brașov: A aterizat primul avion pe aeroport. Sursa foto: Facebook Adrian Ioan Veștea
ADVERTISEMENT

Premieră în Brașov, joi, 15 iunie. Primul avion a aterizat pe Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav, proaspăt inaugurat. Vorbim de o aeronavă TAROM, pilotată de Cătălin Prunariu, fiul cosmonautului Dumitru Prunariu.

Premieră în Brașov. Prima cursă pe Aeroportul Internațional

Avionul a aterizat la ora 08:10. La bord s-au aflat persoane importante din România, printre care președintele Senatului, Nicolae Ciucă, ministrul Sorin Grindeanu, cosmonautul Prunariu, precum și ambasadori și alte oficialități.

ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut de președintele CJ Braşov Adrian Veştea.„La ora 8:10, aeronava TAROM pilotată de Cătălin Prunariu, fiul cosmonautului Dumitru-Dorin Prunariu, aterizează pe pista Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav.

Personalităţi ale vieţii politico-sociale din ţara noastră, de la preşedintele desemnat al Senatului, Nicolae Ciucă, şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, până la cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu şi preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român Mihai Covaliu, alături de ambasadorii Marii Britanii şi Franţei şi alţi oficiali guvermanentali se află în prima cursă care aterizează la AIBG”, a transmis Adrian Veștea, președinte CJ și ministru desemnat al Dezvoltării.

ADVERTISEMENT

Premiera de la Brașov a fost anunțată și de compania TAROM, având în vedere că prima cursă a fost făcută cu o aeronavă charter TAROM. „Prima companie aeriană din istoria României deschide primul aeroport internaţional din istoria Braşovului”, au transmis reprezentanții TAROM.

Tehnologie de securitate avansată la aeroportul din Brașov

Aeroportul din Brașov se poate mândri cu o tehnologie de securitate avansată, de ultimă generație. În noua aerogară sunt folosite echipamente de scanare a bagajelor, dotate cu algoritmi de detecţie a explozibililor lichizi.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, cei care călătoresc nu vor mai fi nevoiți să prezinte la controlul bagajelor de mână anumite obiecte, precum laptopuri sau lichide, potrivit reprezentanților aeroportului.

Zborurile care decolează și aterizează pe pista Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav, vor fi controlate la distanță. Acestea sunt dirijate de la 400 de kilometri, din Centrul ROMATSA Arad.

ADVERTISEMENT

Este primul aeroport din istoria Brașovului și primul inaugurat în România în ultimii 50 de ani. Totodată, aerogara este în top trei al celor mai moderne aeroporturi din țară prin prisma tehnologiei de securitate.

„Aeroportul Braşov este singurul din România şi din Europa de Sud-Est care beneficiază de un turn de control virtual. Această tehnologie a fost implementată pentru prima dată în Suedia, în 2015, iar acum se regăseşte pe aeroporturi din Suedia, Danemarca, dar şi SUA. De altfel, UTI CFM a realizat proiectul de turn digital de la Braşov în parteneriat cu firmele SAAB – Suedia şi Thales – Franţa. Pe lângă elementele de unicitate care pot prezenta Aeroportul Braşov – Ghimbav, trebuie luate în considerare deopotrivă efortul financiar şi uman pe care l-au implicat cele două proiecte.” transmite UTI CFM.

ADVERTISEMENT